Codorniu: Ars Collecta Blanc de Blancs 2015

Een leuke mousserende wijn die door het wijnhuis Codorníu wordt gemaakt met de typische witte variëteiten van de D.O. Cava, ondergronds gerijpt bij een constante temperatuur gedurende 35 maanden.

De Codorníu Raventós groep heeft een erfenis van vijf eeuwen achter de rug. Een aanzienlijke knowhow die het mogelijk maakt om expressieve en internationaal bekende cava’s te produceren. Het bewijs hiervan is te vinden in Ars Collecta Blanc de Blancs, een cava Gran Reserva die het resultaat is van de ervaring en de uitgebreide kennis van de wijngaarden. Enerzijds wordt de overheersende variëteit Chardonnay verkregen uit het continentale klimaat van Costers de Segre (Lleida) en anderzijds de variëteiten Xarel-lo en Parellada, die afkomstig zijn uit het mediterrane klimaat van het centrale gebied van Penedès.

De oogst van de Ars Collecta Blanc de Blancs start in principe begin augustus, een nachtelijke oogst om hoge dagtemperaturen en mogelijke oxidatie optimaal te voorkomen. Eenmaal in de kelder worden de druiven zachtjes geperst in een pneumatische pers en wordt de most in kleine partijen gefermenteerd bij een constante temperatuur van 17ºC, waarbij een klein percentage wordt gevinifieerd in Franse foudre om de cava te veredelen. Na de versnijding wordt de most 35 maanden in de cava bewaard.

Ars Collecta Blanc de Blancs heeft alle frisheid en zuurgraad die de Xarel-lo en Parellada bieden naast alle heilzaamheid van de Chardonnay variëteit. Een complexe, elegante, kleine en hardnekkige luchtbel zorgt voor een lange levensduur in de fles.

Proefnotities :

In het glas een warme en heldere lichtgele kleur met gouden reflecties. De fijne belletjes vormen continue ahw een rozenkrans, met langdurige kroon die de goede gisting in de fles weerspiegelt.

Ars Collecta Blanc de Blancs 2015 is een Gran Reserva cava die in de neus een groot aromatisch aanbod aantoont, zachte hints van toast, afgewisseld met toetsen van steenvruchten, perzik en nectarines, met basisnoot van brioche en noten door de lange rijping. In de mond zeer complex, smeuïg, evenwichtig en vol met elegante en evenwichtige noten en leuke aromatische amplitude in het glas.

Best serveren bij 7° C en perfecte pairing bij sushi, rauwe of gegrilde zeevruchten.