Coöperative Faiset Marça

Deze coöperatieve werd opgericht in 1912 en verenigt ondertussen meer dan 250 families van wijnbouwers die al generaties lang in de dorpen Falset en Marça wonen. Zij kennen nagenoeg elke centimeter van deze terroir.

Ze zijn toegewijd aan dit project en bewust van het verschil dat het harde werk gedurende het hele jaar in de wijngaarden kan maken op het gebied van kwaliteitsdruiven. Deze zorgvuldige arbeid beoogt het bekomen van uitstekende druiven, die samen met het ongewone klimaat en de bodem, toelaten buitengewone wijnen te produceren.

De coöperatieve maakt deel uit van het D.O. Montsant, gelegen in het graafschap Priorat, in het zuiden van Catalonië en niet ver van Barcelona. Een landelijke en wild mediterrane kleine regio die tegelijkertijd kosmopolitisch is.

Een uitstekend aanbod van wijnen op basis van de lokale oude wijnstokken Garnatxa en Carinyena variëteiten. De twee dorpen (Falset en Marçà) hebben een grote diversiteit aan grondsoorten en topografie, wat extra karakter geeft aan de wijnen. Aanvullend op het bestaande assortiment werd een nieuwe drieledige selectie onder de noemer Ètim Sinestesics toegevoegd.

Ètim Ranci

Etim Ranci is een traditionele oude wijn gemaakt volgens de Solera-methode op basis van Grenache en Carinyena. De most mag spontaan gisten met natuurlijke druivengisten en wordt 20 dagen geweekt met schil om meer volume en complexiteit te bereiken. De wijn wordt vervolgens gerekt tot een reeks demijohns en wordt een jaar lang blootgesteld aan dag en nacht (sol i serena) op het dakterras van de wijnmakerij. Ondertussen ondergaat de wijn een oxiderend verouderingsproces en krijgt hij amberkleurige tonen en aroma’s van gedroogd fruit en noten. Nadien wordt de wijn opgeslagen in grote vaten van 500 en 600 liter, waar hij nog minstens drie jaar moet blijven werken. Elk jaar wordt een kleine hoeveelheid van de Ranci uit de vaten gehaald en wordt de wijn in de demijohns gebruikt om ze bij te vullen. De vaten worden nooit volledig geleegd en ze bewaren hun wijnmoer voor vele jaren. Deze wijnmoer geeft de wijn zijn bijzondere smaken en eigenschappen.

Proefnotities : Kleur: diepe amberkleurige kleur met mahoniehouten strepen, schoon en helder. In de neus aroma’s van geroosterde hazelnoten, amandelen, geroosterd brood en gekonfijt fruit, hints vanille en kaneel, evenals subtiele vleugjes zoethout en gerijpt hout. Smaak: Het resultaat is een krachtige en stevige, evenwichtige wijn met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

Foodpairing: Ètim Ranci is een traditionele dessertwijn, zelfs goed in de late namiddag, uitstekend met geroosterde noten, vijgencake of Victoria sponzen, koekjes en allerlei zoete gebakjes. Hij kan ook als aperitief geserveerd met wat garnalen wat zorgt voor leuke nieuwe nuances. Bij ongeveer 16°C trakteert Ètim Ranci ons op een fantastische aromatische ervaring.

Analyse : Alcoholgehalte: 16º – Totale Zuurgraad: 7,5 g/L – Restsuiker: 0,0 g/L

Ètim Tardana Blanca

Mediteren is de eerste stap als je een verandering van bewustzijn en leven wilt bewerkstelligen. Etim Tardana Blanca biedt meteen frisheid en veelzijdigheid.

Een 100% witte Grenache van geselecteerde trossen uit wijngaarden ouder dan 60 jaar, met een lage opbrengst op gelegen op 350-450 meter hoogte. Hij wordt geteeld op zeer arme, rotsachtige, kalkhoudende kleigronden, waar tegelijkertijd zeer kleine maar zeer geconcentreerde producties van grote kwaliteit worden verkregen.

Een late oogst, de tweede helft van oktober, tussen 20 en 30 dagen na het optimale rijpingspunt voor een normale droge wijn. Een delicaat ras dat een uitputtende opvolging van de gezondheidstoestand vereist. De druiven worden zachtjes geperst en gekneusd. Fermentatie bij 15 ºC tot het optimale zoetheidspunt, waardoor aroma’s van zoet fruit met herinneringen aan rozemarijnhoning tevoorschijn komen. Na afloop van dit proces, rust hij in Franse eikenhouten vaten gedurende 4 maanden om complexiteit aan het hout te brengen. Stabilisatie en botteling na steriele filtratie.

Proefnotities: Lichtgele kleur met gouden bliksemschicht. Zeer helder en kristallijn. In de neus komen buitengewoon bloemige en fruitige aroma’s vrij, die de roos, acaciabloem, citrusvruchten zoals pompelmoes en sinaasappelschil accentueren. Ook tropische accenten van ananas en hints van perzik. Dit alles op een achtergrond van honing en subtiele tonen van vanille en kaneel. In de mond gezellig, zijdeachtig, mooi volume en zeer glycerisch. Levende, verfrissende zuurgraad met lange en aangename afdronk, de aroma’s van roos en grapefruit komen weer tevoorschijn.

Foodpairing: Ideaal bij witte chocoladedesserts, mousse en tiramisu. Als voorgerecht, bij foie gras, patés of Roquefortkaas. Koud serveren, bij een temperatuur van 6-8 ºC.

Analyse : Alcoholgehalte: 15,5%

Ètim Tardana Negre

Een 100% Grenache afkomstig van wijngaarden van minstens vanaf 40 jaar oud, geplant op arme gronden van leisteen en klei op 350-450 meter hoogte. Lage productie, zeer geconcentreerd en kwalitatief hoogwaardig product. Oogst eind oktober, sappen blijven 20 dagen in tanks voor juiste rijping voor een normale droge wijn. Gisting bij 24°C in stalen tanks tot het gewenste niveau van restsuiker is bereikt. Maceratie met de huiden om meer aromatische rijkdom te bereiken. Rijping gedurende minimaal 10 maanden in oude Franse eikenhouten vaten. Botteling na een zachte filtratie.

Elegante marronkleur met robijnrode randen. In de neus opvallende conserven van rozijnen, gedroogde vijgen en gekonfijte vruchten; ook conserven van aardbei, zwarte pruimen en bramen. De rijping op hout voegt aroma’s van noten, toasten en cacao toe. In de mond een elegante, soepele en zijdeachtige wijn, met volume en glycerol. De zoetheid is goed in balans met de zuurgraad en de alcohol. Afdronk met retro neus waar we alle aroma’s opnieuw opborrelen.

Foodpairing: Ètim Tardana Negre is zeer aantrekkelijk bij desserts waar chocolade de ster is. Kan ook bij frisse voorgerechten voor verrassende koppelingen zorgen. Perfecte compagnon bij blauwe kaas zoals Stilton, Roquefort en Gorgonzola. De beste serveertemperatuur ligt op 14°C.

Alcoholgehalte 16% vol.