Côte d’Or, Bourgogne – Domaine TRoux / VS 18

Aantal hectares: 75 verspreid over 13 dorpen – Appellations: Côte de Beaune, Côte de Nuits, Côte Chalonnaise, Crémant de Bourgogne, Maconnais, Saint-Aubin, Santenay, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault, Beaune, Aloxe-Corton, Ladoix, Chambolle-Musigny, Vougeot, Gevrey-Chambertin, Rully en Mercurey

Dit emblematische en historische Saint-Aubin-domein is ook een belangrijke producent in de Côte d’Or, maar niet alleen…

De knowhow wordt sinds de 19e eeuw van vader op zoon doorgegeven, samen met het vele werk om de benaming Saint-Aubin te doen schitteren. De wijnen, die wereldberoemd zijn, zijn aanwezig in meer dan 60 landen, voornamelijk in goede restaurants, luxehotels en gerenommeerde wijnhandelaren.

Het begon allemaal in 1885 met de aankoop van een perceel wijnstokken door Louis Roux in het dorp Saint-Aubin. Zijn kleinzoon Marcel Roux, geboren in 1927, speelde een hoofdrol in de ontwikkeling van het landgoed door het uit te breiden over meer dan 25 hectare in Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault en Santenay. Hij was ook een voorloper in de marketing en promotie van de benaming Saint-Aubin in de hele wereld.

De drie zonen van Marcel (Christian, Régis en Emmanuel) hebben zich achtereenvolgens bij hem gevoegd en hebben het “Maison” Roux opgericht om de portefeuille van de Domaine benamingen te vervolledigen. Tegelijkertijd zetten ze de ontwikkeling van het Domaine voort met nieuwe benamingen zoals Rully en Mercurey in Côte Chalonnaise, maar ook in Côte de Beaune met Aloxe-Corton, Beaune, Ladoix en tot slot in Côte de Nuits met Gevrey-Chambertin, Vougeot en Chambolle-Musigny.

Matthieu en Sébastien, de vijfde generatie, zijn in 2003 toegetreden tot het familiebedrijf. De twee broers besteden veel aandacht aan het Domaine en “wekken veel vergeten “lieux-dits” tot nieuw leven met aandacht voor detail. Er werd een nieuwe aankoopcyclus opgezet en er kwamen prachtige percelen bij, met name in Meursault, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin”.

De afgelopen 15 jaar is er een zeer nauwkeurige vinificatie ontwikkeld per perceel en wordt de voorkeur gegeven aan een beredeneerde, duurzame en ecologische aanpak, met zo weinig mogelijk inputs in de wijngaard en in de kelder om de herkomst van de vruchten, hun expressie maar ook om het terroir zoveel mogelijk te respecteren en te behouden.

Domaine ROUX – www.famille-roux.vin

 

Op de proeftafel:

Saint Aubin 1er Cru Les Cortons 2018

100% Chardonnay. Mooie lichtgele kleur met hints van wit fruit en witte bloemen. Gezellig fris in de mond en leuke aangename afdronk.

Chassagne Montrachet Les Morichots 2018

100% Chardonnay. De fruitige aroma’s van wit fruit in de neus verraden een gans aparte benadering van de Chardonnaydruif. De fruitigheid in de mond kan nochtans niet alle smaakpapillen overtuigen.

Meursault Les Grands Charrons 2018

100% Chardonnay. Mooie gele kleur met aangename geur en zeer fruitige aroma’s die de Meursaultliefhebbers beslist overtuigen. Blijft mooi fris en fruitig in de mond, leuke wijn!

Chambolle-Musigny Les Athets 2017

100% Pinot noir. Stevige kersenrode kleur met diepe aroma’s van rijp rood fruit en subtiele hints van leer en kreupelhout, verzorgde tannines. Gezellige aanzet in de mond met mooie fruitige toetsen en behoorlijk lange afdronk.