Savoie – Domaine Philippe en Sylvain Ravier / VS17

Aantal hectaren : meer dan 40 – Appellations : Apremont, Abymes, Chignin Bergeron, Mondeuse Saint Jean de la Porte, Roussette de Savoie…

“Een vader en een zoon die met liefde en trots de wijnstokken en de wijn bewerken in het hart van Savoye”. Het landgoed ligt in het hart van de Savoyaardse wijngaard, ideaal gelegen in de Combe de Savoie aan de voet van de Bauges en Chartreuse-massieven, met uitzicht op de Mont Blanc. De wijnstokken, dragen sinds 2019 het label High Environmental Value (HVE), strekken zich uit op de klei-kalksteenhellingen van de twee emblematische bergen van de Savoie: de Granier en de Savoie.

Philippe is een afstammeling van een familie van Savoyaardse wijnboeren. Zijn pad is van jongs af aan uitgestippeld. Hij wist hoe hij het buitengewone potentieel van de Savooie-wijnen moest waarnemen, sloot zich aan bij zijn vader in het prachtige avontuur van de wijn en deelde met hem deze passie, de trots van een goed uitgevoerd werk en het respect van het terroir. Gedurfd en avontuurlijk, is hij een van de pioniers in de Savoyaardse wijnwereld: met de permanente wil om de wijnen van de Savoie een impuls te geven door wijnen van uitstekende kwaliteit aan te bieden.

Sylvain, de zoon van Claudine en Philippe, is in 2008 bij de boerderij gekomen, nadat hij voor Georges Vernay en Vincent Dauvissat had gewerkt. Zijn jeugd en enthousiasme hebben nieuwe perspectieven geopend, hij blies het landgoed nieuw leven in door zijn wijnen aan te passen aan zijn persoonlijkheid. Deze Jacquère-liefhebber creëert wijnen naar eigen beeld, gul en vol finesse, altijd met een visie op een wijn waarin ‘delen en gezelligheid’ worden vermengd.

Aan Philippe’s zijde heeft Claudine sinds het begin van zijn carrière de zeer belangrijke rol van administratief en commercieel assistent gespeeld. Altijd klaar om te luisteren, heeft ze ook de moeilijke taak om de beslissingen van de twee managers te begeleiden.

Gamay 2019 werd in februari 2020 verkozen tot een van de 119 beste Gamays ter wereld. Savooiewijnen hebben nu hun plaats bij de grootste wijnproducerende regio’s en de integratie in Vignobles & Signatures (november 2019) is een verdere stap in de bekendheid van een wijngaard die tot nu toe discreet is gebleven.

Domaine Philippe en Sylvain RAVIER – www.vinsravier.fr

 

Op de proeftafel:

Clos Saint André 2018 – Apremont

100% Jacquère. Mooie witte kleur, fruitige aroma’s omringen een oppervlakkige zoutzure aanzet die in de mond volledig op de achtergrond wordt gedrongen; Fris en fruitig een besliste aanrader bij lichte visgerechten en oesters.

Battembeurre 2017 – Roussette de Savoie

100% Altesse. Lichtgele kleur met leuke aroma’s, typische Altesse wijn met licht ruwe maar toch elegante toetsen die vooral het middenpalet bespelen. Mooi aangenaam.

Les 2 Tilleuls 2018 – Chignin Bergeron

100% Roussane. Rijping voor 90% in inox en 10% op eiken vaten, 3de jaars eik. Neigt mooi naar de Bourgogne wijnen met fruitige toetsen en frisse accenten. Lekkere en mooi elegante wijn.

La Belle Violette 2018 – Mondeuse

100% Mondeuse. Wijn bevestigt ten overvloede de inspanning die de familie betoont voor de regionale wijnrassen. Helderrode kleur met gezellige fruitige aroma’s met subtiele hints van tabak en kreupelhout, mooie evenwichtige tannines en lange afdronk.