Côtes de Provence – Figuière / VS10

Aantal hectares : 120 – Appellaties : Côtes de Provence, Côtes de Provence La Londe

Een familieclan die een vertederende en bewaarde Provence respecteert, “wijnbouwers die hebben gekozen voor een haute couture aanpak met behoud van hun ambachtelijke erfgoed”. In La Londe-les-Maures, een kleine badplaats gelegen aan de eerste uitlopers van het Maures-massief met een leistenen karakter waar zeedennen concurreren met kurkeiken, verbergt zich dit prachtige wijndomein ontwikkeld door Alain Combard (overleden in mei 2015): hij plantte wijnstokken geplant te midden van dennenbossen en struikgewas, die biologisch werden geteeld.

Door de schoonheid van de plaats en de schistgrond die zo kenmerkend is voor dit deel van de maritieme rand van de Var, leeft een hele wijnbouwersfamilie op dit beschermde land, gezegend door de goden. De wijnen zijn elegant, kenmerkend voor elk oogstjaar, met een nauwgezet rijpingsproces.

Het verhaal: de signatuur “Figuière” is aangebracht op de witte en rode wijnen en ook op de Grandes Rosés, onderdeel dat de familie volop fascineert! Alain Combard bezat deze ‘aardse vezel’ gevoed door de vele jaren ervaring in dienst van grote wijnen, tussen Chablis en de Provence.

Vandaag nemen drie van zijn vier kinderen, Delphine, Magali en François, het roer over om “het erfgoed van hun vader met succes te verdedigen”. Ze exploiteren hun familiebedrijf met passie. Ieder lid zet zijn persoonlijke vaardigheden in: Magali de wereldwijde marketing, Delphine de administratie, François de wijngaard en de wijnbouw.

De innovatieve geest: in december 2019 verwierf Figuière eveneens het Château Barbeiranne, gelegen in Pignans (Côtes-de-Provence). In het streven van Figuière om zijn Provençaalse wijnen te verfijnen, worden de Barbeiranne-wijnen nu ter plaatse gevinifieerd en gemengd met die van het Signature-assortiment, de eerste Côtes-de-Provence-wijnen van het Figuière-assortiment. Het historische terroir van Figuière in La Londe staat bekend om de finesse van zijn schist; het terroir van Barbeiranne zorgt voor een aanvulling met fijne structuur dankzij de klei-kalksteenbodems. Met deze overname kan Figuière 120 hectare in Côtes-de-Provence en Côtes-de-Provence La Londe bewerken. Aansluitend met het milieubeleid heeft het landgoed een biologisch omschakelingsproces op gang gebracht, dat in het jaar 2022 vorm zal krijgen in de 34 hectare van de wijngaard van Château Barbeiranne.

FIGUIÈRE – www.figuiere-provence.com

Op de proeftafel:

Première blanc 2019 – Côtes de Provence blanc

Assemblage van Rolle en Sémillon, percentages variëren lichtjes afhankelijk van de oogst, witte heldere kleur met hints van wit en geel fruit.

Première rosé 2019 – Côtes de Provence rosé

Assemblage van Mourvèdre, Cinsault en Grenache. Frisse en soepele rosé met geurige en fruitige hints. Mooi verfrissend.

Pionnière 2018 – Côtes de Provence rosé

Assemblage van 60 % Mourvèdre en 40% Grenache. Fruitige aroma’s met duidelijke toetsen van rijp geel en wit fruit, soepel en elegant, leuk zomers wijntje

Figure #2 2019 – Côtes de Provence rouge

Wijn zonder toegevoegde sulfieten; assemblage van Mourvèdre en Syrah. Mooi vaste rode kleur en gezellige fruitige hints, karaktervol met subtiele tannines. Aangenaam om drinken.