Muscadet – Gebroeders Guilbaud / VS11

Aantal hectares: 60 op het landgoed – Appellatie: Muscadet Sèvre et Maine AOC.

Het Domaine biedt een reeks gecontroleerde benamingen aan die het resultaat zijn van de knowhow van 2 beroepen – eigenaar-wijnbouwer en wijnbouwer-fokker – die met name worden verdeeld over de 4 familiebedrijven: Clos du Pont (gesloten op 2 ha in de gemeente Mouzillon), Château de La Pingossière (eigendom van 20 ha in de gemeente Vallet), Domaine de la Moutonnière (wijngaard van 8 ha in de gemeente Mouzillon) en Clos de Beauregard (eigendom van 20 ha in de gemeente Mouzillon).

De bevoorrechte ligging van de familiewijngaarden aan de oevers van de Sèvre Nantaise (een zijrivier van de Loire), evenals de diepgaande kennis van de terroirs geven de productie van Guilbaud Frères een reputatie van kwaliteit. “Bij Guilbaud Frères is er niet één Muscadet, maar meerdere Muscadet, een nauwgezet werk van de verschillende terroirs stelt ons in staat om deze cuvees van grote finesse tussen concentratie en elegantie te creëren”.

Geboren uit een lange generatie wijnboeren, hebben Édouard en Marcel Guilbaud in 1927 Guilbaud Frères opgericht. Op dat moment zetten zij zich in om de kwaliteit van hun productie aan te bieden en te garanderen. Vandaag bestendigen de derde en vierde generatie deze kwaliteit met dezelfde strengheid, ernst en traditie. Romane, dochter van Pascal en Martine Guilbaud, maakte haar eerste oogst in 2018.

De innovatieve geest: Pascal Guilbaud onderstreept de dubbelzinnigheid van “ON THE LINE”. Inderdaad, “Sur lie” houdt een verplichting in om de wijn te bottelen voor 1 december na de oogst, een vermelding die betrekking heeft op een jonge, mousserende wijn met primaire aroma’s: de Clos du Pont die veel verder gaat dan dit, heeft geen recht op de vermelding. Aan de andere kant geeft het rijpingsproces van de “Guilbaud sur lies” de wijnen inhoud, structuur en een lange levensduur: het Domaine verkoopt momenteel wijnen van 2009 tot 2017.

GUILBAUD Frères – www.guilbaud-muscadet.com

 

Op de proeftafel:

Clos de Beauregard 2019 – Muscadet Sèvre et Maine sur Lie

100% Melon B. Mooie fruitige aroma’s met duidelijke accenten van citroen, abrikoos en rijpe appel. Volrond met rijpe fruitige toetsen in de mond, subtiele hints van peper bij de afdronk.

Le Soleil Nantais 2019 – Muscadet Sèvre et Maine sur Lie

100% Melon B. Geelachtige wijn met florale en fruitige aroma’s. Rijke aanzet met toetsen van agrumes, wit fruit en licht kruidige toetsen. Behoud zijn frisheid en elegantie bij de afdronk.

Château de la Pingossière 2016 – Miscadet Sèvre et Maine sur Lie

100 % Melon B vieilles vignes de 60 ans. Intense en complexe neus met florale toetsen van anijs en vlierbes en fruitige accenten van kweepeer, licht minerale hints. Harmonieuze aanzet in de mond met fruitige toetsen van mandarine en appel, subtiele sporen van peper, lange afdronk.

Le Clos du Pont 2012 – Muscadet Sèvre et Maine

100% Melon B. In de neus mooie aroma’s van rijpe agrumes, gedroogd fruit, noten en subtiele hints van frangipane. In de mond een mooie structuur doorweven met fijne aciditeit door de rijping op hout en hints van citroen.