De Kristalijn Genk : gastronomische verwennerij temidden natuurpracht

De nieuwbouw waarin restaurant Kristallijn is ondergebracht biedt de gepassioneerde foodies chef Koen Somers en directeur Jos Schols , de kans om hun gastronomische dromerijen na 12 jaar intense arbeid, te realiseren.

Koen Somers en Jos Schols zijn gedreven professionals die hun hobby in dagelijks werk ombuigen. De Kristallijn werd twaalf jaar terug ondergebracht in hotel Stiemerheide maar het duo droomde ervan om hun culinair statement in een afzonderlijk gebouw onder te brengen om het nog beter vorm te kunnen geven. De puike resultaten konden hoteleigenaar Eric Bulens overtuigen een nieuw en losstaand gebouw, op maat van hun wensen op te trekken.

Voor trouwe gasten is het even wennen aan het nieuwe gebouw dat tegenover Hotel Stiemerheide werd ingeplant. Zwevend op een ranke sokkel trekt het in glas opgetrokken gebouw onmiddellijk de aandacht, strakke lijnen die zorgen voor een vage herinnering aan Bauhaus. De ruwe buitenafwerking verwijst echter naar een eigentijdse signatuur. Net zoals de centrale open keuken waarrond de gasten plaats kunnen nemen en zicht hebben op het golflandschap en de Limburgse bossen.

Chef-kok Koen Somers kreeg zijn beroepsopleidíng in hotelschool COOVI -CERIA, in  Anderlecht. Daarna volgde hij in Hasselt een specialisatíejaar patisseríe en is sedert 1999 werkzaam ín het restaurant De Kristalíjn. Bij André Pauwels, chef van het drijvende tweesterrenrestaurant La Pérouse, Antwerpen, leerde hij destijds de passie voor de grote keuken kennen. Maar op vaartochten in de zomer  werd er met evenveel zorg braadkip met frietjes geserveerd, een Bib-gourmand avant la lettre. Nadien introduceerde chef Yvan Verhaeghe, La Réserve – Knokke, hem in de wereld van de verfijnde bereidingen.

Chef Somers heeft zelf zijn keuken mogen tekenen, op de benedenverdieping installeerde hij een voorbereidingsruimte met alle nutsvoorzieningen zodat het werk in de hoger gelegen open restaurantkeuken rustig en geconcentreerd kan verlopen.  Essentieel voor mij is de interactie met de gasten aldus Koen, koken is uiteindelijk net als uit eten gaan, puur plezier. Een plezier dat Koen en zijn team met de gasten wil delen, terwijl net door de interactie, de brigade wordt gemotiveerd om nog beter te presteren.

Om zijn gastronomische pareltjes te realiseren, kan chef Koen Somers te allen tijde een beroep doen op uitstekende leveranciers: oesters Gillardeau, langoustines van Guilvinec, biologische Schotse zalm uit Loch Duart, duifjes uit Bresse, tarbot van meer dan vijf kilo uit Bretagne, Simmentalrundvlees,enz. Bovendien worden met de regelmaat van een klok, accenten van de terroir aangebracht zoals de schuimwijn Zwarte Parel van het wijnkasteel Genoels-Elderenuit Riemst, Ter Dolen-bier van Lommel, blauwschimmelkaas van de ambachtelijke Kaasmakerij Catharinadal in Achel…

De kaart biedt een adembenemende wandeling van specialiteiten zoals tartaar van wilde zeebaars met limoenjelly en oesterroom, een graved lax van biologische schotse zalm ‘Loch Duart’ met aspergepunten, gepocheerd kwarteleitje en Sevrugakaviaarcrème, bresseduifje met gekarameliseerde meiraapjes, gekonfijte sinaasappel en knolselderijcrème of een frambozencannelloni met pistachebrownie en vanilleroomijs.

Het aperitief van ons 4-gangenmenu werd opgevrolijkt door een ruim assortiment heerlijke proevertjes met o.m. een zoetje van wortel en zalm, een valeta op basis van tuinbonen, een panacotta van asperges en een pittig varkenstongetje met jus van zilte schaaldieren. De makreel als voorgerecht genoot van een leuk garnituur met komkommer, feta, pickels en kropsalade en vormde een fijne, mooi decoratieve introductie met aangename smaakaccenten. De dagverse en zilte zonnevis kreeg asperges, zwarte olijven, tomaat, artisjok, karpertjes en chorizo als ondersteunende ingrediënten. Een mooie evenwichtige bereiding die de smaakpapillen absoluut kon bekoren. Een fijn gerecht waarbij de chef duidelijk zijn vernieuwende en creatieve instelling tentoonspreidt en aantoont dat het ganse keukenteam gepassioneerd is door erg kwalitatieve basisproducten.

Het hoofdgerecht werd een bereiding met kalf als centraal gegeven. Een verrassend decoratief maar lekker stukje kalfstong op een lepeltje zorgde voor een onverwacht toetje, delicate en subtiele toetsen, figuurlijk en letterlijk in een notendopje. Het eigenlijke gerecht kreeg een prettig assortiment van asperges, tuinbonen, raapsteel en morieltjes, een leuk lentekransje met geurige aroma’s en fijne smaakaccenten. Ook hier straalt het ganse gerecht de passionele gedrevenheid van de chef ten voeten uit.

Het zoete afsluitertje werd een creatie van aardbei en rabarber met subtiele ondersteuning van basilicum, limoen, aceto balsamico en mascarpone. Een veelvoud van aroma’s die ongeknutseld samenvloeien tot een bijzonder aangenaam en succulent dessert. Dit leuke kristallijnmenu kan ongetwijfeld talloze fijnproevers verwennen, maar ook in de keuze à la carte weet Koen de basisproducten tot subtiele creaties om te vormen.

De Kristallijn – Wiemesmeerstraat 105 – 3600 Genk

Tel 089- 35 58 28 – www.dekristalijn.be

Gesloten op zondag en maandag

Marktmenu lunch 2 gangen 43€ – wijn 17€

Marktmenu diner 3 gangen 48€ – wijn 23€

Menu De Kristallijn 4 gangen 65€ – wijn 35€ – 5 gangen 79€ – wijn 45€

Culinaire commentaren:

tasted4you:

5 minutes

verfijnde gerechten en presentatie

fijne smaakassociaties – subtiele aroma’s

keuken- en zaalteam streeft naar perfectie

stijlvol restaurant

Michelin

1 ster – 3 rode bestekken

futuristisch gebouw

elegant stijlvol restaurant

hedendaagse gerechten van hoog niveau

GaultMillau

16/20

architecturaal pareltje

strakke, warme inrichting

geweldige ervaring

van bij de hapjes voel je je in goede handen

Delta

2 mutsen

Gouden Delta 2014

ultra modern en helder gebouw

uitstekende Franse bereidingen

hoogstaande bediening