Delhaize lentebeurs – Trevinto wijnen – Argentinië

Ze zeggen dat vele jaren geleden, lang voordat de geschiedenis werd opgeschreven, het gebied dat men nu Mendoza noemt, getergd werd door twee winden, de ‘Polar’ en de ‘Zonda’. Ze vochten een felle strijd uit waardoor het land onherbergzaam werd en verlaten. Ze kregen evenwel op een dag het gezelschap van een derde wind, de ‘Sudestada’. Tot eenieders verbazing zorgde dit niet voor een nog grotere storm, maar creeërde hun samengaan een immense rust.

De drie winden bundelden hun krachten om het ideale land voor wijnbouw te vormen en onthulden een symbolische terroir die vandaag nog steeds de bakermat is van een uitgestrekte wijnregio.

Trivento is in 1996 opgericht in Mendoza de meest prestigieuze wijnstreek van Argentinië en één van de belangrijkste wijnsteden van de wereld. De eerste investeringen van het wijnhuis waren een wijnkelder met een opslagcapaciteit van twee miljoen liter wijn en een wijngaard van 154 ha in Maipu, genaamd Los Vientos.

Trivento heeft ondertussen een exclusief portfolio van merkwijnen ontwikkeld waarbij het specifieke karakter van de bodem in Mendoza goed tot uiting komt. Trivento heeft een sterke marktpositie verworven in meer dan 100 markten en behoort tot de top van gebottelde wijnexporteurs in Argentinië. Sinds 2013 is Trivento trouwens het best verkochte Argentijnse wijnmerk in Europa.

De wijnbeurs van Delhaize zet de Trivento Reserve Chardonnay 2018, de Trivento reserve Malbec 2018 en de nieuwe Trivento reserve white Malbec 2019 in de spotlights.

Trivento reserve Chardonnay 2018:

100% Chardonnay afkomstig van 1600 ha wijngaarden in Tupungato, Uco valley, een alluviale bodem op een hoogte van 1050m die geniet van druppelirrigatie, met een opbrengst van 12.000kg/ha.

In de chai worden de steeltjes verwijderd en de druiven gekneusd met 100% koud huidcontact voor de fermentatie, 20 dagen fermentatie bij 14-16° C en daarna bewaard gedurende 6 maand. 30% van de most wordt gedurende 6 maand gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten, de rest van de most fermenteert in roestvrijstalen tanks.

Geelgroene wijn met olijfkleurige schakeringen die aroma’s onthult van rijp fruit; groene appel en witte perzik met subtiele toetsen van abrikoos. In de mond fris met minerale zuurtonen, mooi smeuïg met goede concentratie en fruitige finale. 13 % alc vol. Past uitstekend bij witte vis; lichte pastagerechten of Aziatische keuken.

Trivento reserve malbec 2018

100% Malbecwijn, druiven zijn voor 50% afkomstig van de Uco-vallei en 50% uit Lujan en Maipul, wijngaarden voor een oppervlakte van 600 ha met opbrengst van 13.000kg/ha.

In de chai worden de druiven ontsteeld en geplet met maceratie voor de fermentatie, 20 dagen fermentatie in roestvrijstalen tanks tot maximaal 26° C. Natuurlijke malolactische gisting, 25% van de wijn rijpt gedurende 6 maand in een mix van Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten.

Intense en dieprode wijn, briljant met paarse en blauwe tinten. Zorgt in de neus voor aroma’s van kersen, frambozen en bloemige hints met evenwichtige toetsen van vanille en kokosnoot door de rijping in eik. Goed uitgebalanceerde smaak met zachte tannines en fluweelachtig afdronk. 13.5% alc vol. Past bij lasagne, vleesstoofpotje met gerilde tomaten en basilicumvinaigrette.

Trivento reserve white Malbec 2019

De nieuwigheid! Gemaakt uit de kern van de iconische rode Argentijnse variant. Een 100% Malbec uit de Uco-vallei en Lujan de Cuyol. De wijngaarden op alluviale grond met druppelirrigatie beslaan 1600 ha en hebben een opbrengt van 13.000kg/ha. De druiven krijgen een lichte persing wat resulteert in een helderder sap en uiteindelijk in de witte Malbec.

Na het verwijderen van de steeltjes worden de druiven licht gemalen en onmiddellijk geperst op kleurextractie te vermijden. Ze krijgen een alcoholische gisting in roestvrijstalen tanks gedurende 10 dagen bij een temperatuur van 15° C. De wijn wordt geklaard en gestabiliseerd, klaar om gefilterd en gebotteld te worden.

Witte wijn met staalachtige tonen en licht zalmkleurige fonkelingen. Fruitige aroma’s van rijp rode vruchten zoals kersen, frambozen en rode bessen en fris profiel dat aan groene appel doet denken. In de mond leuke frisheid met minerale zuurtonen, goede concentratie en makkelijk te drinken structuur, zoete tannines en aangenaam lange afdronk. 12% alc vol. Past perfect bij gegrilde vis en salades, halfharde kazen, noten en gedroogd fruit. Beslist een mooie en aangename nieuwkomer.