Domaine Christophe Pichon & fils

Christophe, Corentin, Isabelle en Alexis Pichon zijn zeer tevreden over dit zeer mooie wijnjaar, waarbij vooral de witte wijnen opvallen “voor onze Condrieu is het zeker het beste wijnjaar van de laatste jaren”!

De oogst begon op 20 september in een gestaag tempo, om veertien dagen later te eindigen (in andere jaren duurde de oogst 3 tot 3,5 week). “Aangezien de druiven voldoende gerijpt waren, hadden we niets meer te winnen door te wachten. We hebben ervoor gekozen alles vóór de voorspelde regens te oogsten met het oog op  een optimale kwaliteit”, verklaart Corentin Pichon, die preciseert dat het volume dat naar de kelder moest worden gebracht, groter bleek te zijn dan verwacht en dat de plukkers lange dagen hebben gewerkt.

De opbrengsten waren dit jaar correct, Christophe en Corentin Pichon zijn blij dat ze niet hebben geleden onder het slechte weer. De jaargang 2021 van de Condrieu belooft schitterend te worden, de meest evenwichtige van de afgelopen jaren, “hij heeft alles, fruitigheid, rondheid, frisheid, een heel mooi evenwicht. Door het koele en regenachtige weer verliep de rijping nogal traag, de druiven, tussen 13 en 13,5° alcohol, behielden een mooie zuurgraad. Alles werd in het werk gesteld om de door de vorst veroorzaakte schade te herstellen, zoals het terugvouwen van het riet (voor de Guyot-snoeipercelen), waardoor de door de vorst aangetaste knoppen konden worden gecompenseerd. Zij verwachten wijnen met veel frisheid, rijpingspotentieel, fruit en een zeer goede balans.

De witte Saint-Josephs beloven ook een geweldig wijnjaar, gelijk aan de vorige jaren, met de frisheid van Marsanne en Roussane. De uitdaging voor de kelder dit jaar zal zijn om de sappen het nodige volume te geven.

De rode wijnoogst, ook al is de hoeveelheid iets minder, ziet er goed uit met veel fruit, een correcte structuur en mooie kleuren, “de tannines werden er tijdens de vinificatie gemakkelijk uitgehaald”. De twee wijnbouwers beschouwen 2021 nu al als een zeer goed wijnjaar, dankzij het harde werk dat ze in de vinificatie en maceratie hebben gestoken.

Nieuw dit jaar zijn de jonge wijnstokken in productie voor de twee IGP Collines Rhodaniennes – Seyssuel cuvées van het domein, Diapason (Viognier) en Mosaïque (Syrah).

Domaine Christophe Pichon – Chavanay – Het hele jaar open van 10 tot 12 h en van 14 tot 18 h (gesloten op zon- en feestdagen)  www.domaine-pichon.fr