Domaine Gayda – de beste Languedoc rosé

Er is geen tijd te verliezen om La Minuette te (her)ontdekken: een biologische rosé met de kleur van een roos en het bouquet van een zeldzaam wijnjaar.

Hij heeft de bleke teint die past bij de rosé van mooie dagen. Die zich uitnodigt tot het aperitief alvorens zonder omhaal aan tafel te gaan, in gezelschap van een gegrilde vis of schaaldieren. Maar La Minuette van Domaine Gayda in Brugairolles verbergt zijn kwaliteiten goed. Omdat het veel ingewikkelder is dan het lijkt! “Naast de kleur, verkregen door een lichte persing, hebben de keldermeesters zich voor de vinificatie van deze wijn laten inspireren door Bandol en zijn koningsdruivenras. Mourvèdre maakt voor 60% deel uit van de assemblage, naast Syrah, Grenache en Cinsault,” zegt Vincent Chansault. De wijnmaker en medeoprichter van het domein in de jaren 2000, heeft deze wijn bewerkt net als een witte wijn, jonglerend tussen zuurgraad en zachtheid van biologisch geteelde druiven op het kalksteen terroir van La Livinière.

Van de wijnstok tot de roos

La Minuette is geschikt voor veganisten, gerijpt op droesem en heeft de stempel IGP Pays d’Oc. Het resultaat is een nieuwe fles: een delicate bloemenneus, citrustonen, een fris, mineraal mondgevoel en een gastronomische afdronk… Jancis Robinson, een van ‘s werelds meest invloedrijke wijncritici, gaf hem een uitzonderlijke score van 17 op 20. Zoek niet verder naar de herkomst van de naam: deze is een eerbetoon aan Tim Ford, de eigenaar van het domein. Voordat hij wijnstokken ging kweken, legde hij zich 25 jaar lang toe op de productie van rozen in Afrika. “La Minuette” was het eerste ras dat hij in 1982 in Kenia plantte. Vandaag de dag hebben rozen nog steeds een plaats op Domaine Gayda. Maar aan de uiteinden van de rijen wijnstokken!

Wist je dat?

Domaine Gayda, de maker van de beroemde cuvée “Chemin de Moscou”, heeft nu 21 cuvées in alle drie de kleuren. Met uitzondering van “Villa Mon Rêve”, in AOP Minervois La Livinière, zijn alle wijnen ondertekend in IGP Pays d’Oc: een kwestie van vrijheid van meningsuiting, aangezien de verschillende terroirs van het domein bijna allemaal in de appellation zijn ingedeeld.

La Minuette : PPC 9,30 euro – Cavistes & CHR netwerken