Grand Enclos du Château de Cérons 2005 – wit

Aan de oevers van de Garonne in Graves, Frankrijk, vinden we Château de Cérons terug. Xavier en Caroline Perromat gingen in 2012 het avontuur aan om het familiebedrijf over te nemen. In een kerk uit de twaalfde eeuw, worden de meest fijne wijnen geboren. Dat zijn droge, witte en rode Graves-wijnen of Cérons, een zoete, witte Bordeaux. De wijngaarden worden met de grootste zorg behandeld. Zo wordt het onderhoud van het land zo veel mogelijk met de hand gedaan om de beste kwaliteit te garanderen!

De naam van deze wijn Grand Enclos de Cérons herinnert ons eraan dat de eigendommen van Cérons ook recht hebben op de appellation Graves. Het landgoed Grand Enclos is echter een afzonderlijk eigendom van Château de Cérons en werd in 2000 gekocht door Giorgio Cavanna, een producent uit Toscane, die de kwaliteit van de wijnen permanent verbeterde. Half Cabernet Sauvignon, half Merlot, de rode wijn van 2005 aarzelt tussen paars en robijnrood. In de aromatische expressie zit nog veel hout, dat rokerige en fruitige accenten subtiel vermengt. De verdere evolutie toont alleszins een degelijk potentieel.

De wijnen zowel wit als rood, zijn afkomstig van een gedeelte wijngaard dat volledig is ommuurd (3m hoog). Deze ‘Enclos’ ligt centraal in het dorpje ‘Cérons’. Daarnaast ligt een gedeelte van het terroir op het plateau van Podensac, samen een geheel van 25 ha. Het is de Italiaan Giorgio Cavanna (die een eigendom in Toscane had, Castello di Ama) die hier sinds 2000 alles vernieuwde, zowel in de chais als in de wijngaard. De wijnen beginnen meer en meer een identiteit van een verfijnde lekkernij te krijgen die dankzij de cabernet sauvignon zeker minstens 10 jaar kan bewaren. Giorgio Cavanna deed hiervoor beroep op Bertrand Léon, zoon van ex-technisch directeur van Ch. Mouton Rothschild Patrick Léon. Groene oogst, manuele oogst in bakjes, strenge triage, alles wordt gedaan volgens de principes van een Grand Cru, maar dan wel voor een lagere prijs!

Grand Enclos du Cérons – wit 2005 – 13.5% alc vol

Om deze Graves te maken, vinifieert het Grand Enclos du Château de Cérons 3 druivensoorten: Semillon en de twee Sauvignon Blancs en de twee Sauvignon Gris, met respectievelijk 60, 30 en 10% van de cuvée, percentage die naargelang de oogst lichtjes kunnen worden aangepast. De wijngaarden liggen op het historische terroir van de Bordeaux-grind, het oudste wijnbouwgebied van de Bordeaux-streek.

In de kelder vindt, na de handmatige oogst, de traditionele vinificatie plaats, die wordt afgesloten met een rijping van meer dan een jaar in vaten met tussen de 40 en 60% nieuw hout. Bij de bereiding is en blijft er heel wat aandacht voor een ambachtelijke benadering van het wijnmaken. Het resultaat is telkens opnieuw een Graves met fruit en bloemen, levendigheid en frisheid, rondheid en een mooie mineraliteit zodat de wijn na 5 of 6 jaar op dronk moet zijn.

In het glas een leuke citroengele kleur met groene schijn. In de neus weelderige aroma’s met toetsen van citrus, pompelmoes , mineraal en vuursteen. Ook volle accenten van nectarine en zachte perzik die in een mooie, maar toch elegante en verfijnde fruitconcentratie samenvloeien.

In de mond toont deze Graves onmiddellijk bij de aanzet zijn volheid, de noties van citrus en minerale toetsen bieden een evenwichtige, fijne frisheid waarbij de eiklagering volledig achterwege blijft ( de wijn wordt principieel 50% gevinifieerd in inox, 25% in nieuwe eik en 25% in vaten van 1 jaar). Mooie harmonieuze wijn met lange mondvullende afdronk. 2005 was in de Bordeauxregio trouwens een uitzonderlijk jaar.

In pairing past deze mooie volle wijn bij edele visgerechten, kreeftbereidingen, coquilles, vis in roomsaus.

In België o.m verkrijgbaar bij Green Valley in Wavre