Een nieuwe lichting rosé uit Bordeaux

Helder, levendig, fruitig en elegant

 

Roséwijn is aan een opmars bezig. Meer dan ooit speelt Bordeaux in op deze trend met typische rosés, fruitige clairets en rosé schuimwijnen. Laat je deze zomer verleiden door de ruime keuze aan roséwijn uit Bordeaux, van heel licht tot heel intens.

De roséwijnen van Bordeaux worden geproduceerd op gronden vlak bij de Atlantische Oceaan. Met hun toetsen van klein rood fruit bieden ze de lichte geur van Engelse snoepjes en een kristalheldere lichtroze kleur zijn ze vol, fruitig en fris in de mond. Als dé grote ster van het zomerseizoen gaat rosé uit Bordeaux perfect samen met alle culinaire inspiraties.

In Bordeaux worden drie soorten roséwijnen gemaakt: • rosé; • clairet: deze wijn houdt het midden tussen rosé en rode wijn en wordt uitsluitend in Bordeaux geproduceerd; • crémant rosé: de roze bubbels uit Bordeaux.

In 2021 werd 164.000 hectoliter rosé uit Bordeaux verkocht (ofwel 4% van de totale verkoop van Bordeauxwijnen). Het grootste deel daarvan wordt in Frankrijk geconsumeerd, maar er werden ook meer dan vijf miljoen flessen geëxporteerd, goed voor een waarde van 16,2 miljoen euro. Met één miljoen flessen is België het derde belangrijkste exportland, net na het Verenigd Koninkrijk.

Zowel mannen als vrouwen 1220 wijnbouwers, -handelaars en -coöperaties met een rijke geschiedenis. Het gaat om families die de geschiedenis van het domein al verschillende generaties lang voortzetten, mannen of vrouwen die hun verzameling cuvées uitbreiden, jonge koppels die het avontuur van een eerste millésime aangaan, geklasseerde cru’s die een vertrouwelijkere productie bieden.

Hun knowhow

Een zeer precieze wijnpluk: De wijngaard in perfecte gezondheid houden – De optimale oogstdatum aanpassen aan het druivenras – Oogsten bij het aanbreken van de dag om te kunnen profiteren van de ochtendfrisheid – De oogst snel en voorzichtig vervoeren

De vinificatie: De techniek voor het maken van rosé uit Bordeaux lijkt heel erg op de vinificatie van droge witte wijn. Men spreekt van ‘rosé door directe persing’: de hele of ontvelde druiven worden meteen geperst en het heldere sap laat men onmiddellijk gisten. Deze methode levert aromatische, frisse, lichtroze roséwijnen op die binnen twee jaar moeten worden gedronken.

De blending van druivenrassen: Zoals de meeste Bordeauxwijnen zijn de rosés het resultaat van een blending van druivensoorten en percelen. Met de Bordeaux-druivenrassen, die even verschillend zijn als complementair, kunnen zeer aromatische wijnen worden gecreëerd. Net zoals een chef-kok smaken combineert, mengen de wijnboer, de keldermeester en de oenoloog de verschillende druivensoorten om de perfecte combinatie, balans en kleur te verkrijgen. De rosés uit Bordeaux worden gemaakt van alle blauwe druiven met licht sap, die als AOC worden geplant in Bordeaux. De druivenrassen Cabernet Franc en Merlot worden weliswaar het meest gebruikt. Na één jaar in de wijngaard en drie à vier maanden in de kelder krijg je frisse, fruitige en gulzige rosés.

De Bordeaux Rosé-stijl

De ongelooflijke frisheid van de nieuwe generatie roséwijnen uit Bordeaux is geen toeval, maar is te danken aan de bodem, het ‘terroir’, waarop de nabijheid van de Atlantische Oceaan uiteraard een invloed heeft.

Typische kenmerken: fris, fruitig en gulzig – Favoriete kleur: felroze in alle mogelijke schakeringen – In de neus: intense, verkwikkende en fruitige aroma’s van rode vruchten (aardbei, aalbes …) en bloemen of de zure frisheid van roze pompelmoes –  In de mond: vol, fruitig en fris – Favoriete temperatuur: 7-11°C voor het serveren –  Favoriete seizoen: vooral de lente en de zomer – Favoriete momenten: bij het aperitief of tijdens een barbecue – Heerlijk met: tapas, fijne vleeswaren, exotische gerechten, zomerse salades, hamburgers, pizza, gegrilde vis en fruitige desserts –  Absolute must: binnen twee jaar na botteling drinken.

Andere AOC’s in de familie van roséwijnen uit Bordeaux:

AOC Bordeaux Clairet : Dit unieke product wordt uitsluitend in Bordeaux gemaakt. In de mond proef je lichte tannines, zoals bij rode wijn, en de frisheid van rosé. Bordeaux Clairet wordt in de hele wijnstreek geproduceerd. Deze wijnen hebben een heel eigen signatuur en een bijzondere geschiedenis. Clairet wordt beschouwd als de voorvader van de Bordeauxwijnen. In de vijftiende eeuw sprak men immers al van een ‘lekkere lichtgekleurde wijn’ als men het over de streek van Bordeaux had. Drie eeuwen later noemden de Engelsen de wijnen die zij in Bordeaux kochten ‘French clarets’. Vandaag zetten een honderdtal wijnbouwers de traditie voort. Het geheim van clairet, die qua kleur het midden houdt tussen een uitgesproken rosé en een lichtrode wijn, zit ‘m in de langere inweking dan bij Bordeaux Rosé (tussen 24 en 48 uur). Bordeaux Clairet heeft door de subtiele tannines meer structuur en is vleziger dan rosé. In vergelijking met rode wijn is clairet dan weer verfrissender.

AOC Crémant rosé de Bordeaux : Licht sprankelende en levendige wijnen met aroma’s van klein rood fruit. Hoewel ‘Crémant de Bordeaux’ een van de recentste herkomstbenamingen in Bordeaux is (1990), is de productie van schuimwijn in Bordeaux een eeuwenoude traditie. Deze wijnen kunnen overal in de streek van Bordeaux worden geproduceerd. De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst. Crémant Rosé de Bordeaux is een licht sprankelende en levendige wijn met aroma’s van klein rood fruit.

Een selectie:

Nathalie en Jérôme Depoizier-Escuredo : Le Clairet bio de Boutinet Bordeaux Clairet: Draagt het Ecocert-label (biologische landbouw) – 100% merlot . Nathalie en Jérôme Depoizier-Escuredo hebben een biologische clairet gemaakt die fris en eenvoudig moet worden gedronken. Deze plezierwijn heeft een heldere, robijnrode kleur en biedt in de neus toetsen van aardbei, aalbes en bloemen die met finesse zijn gecombineerd. In de mond is hij rond, zijdeachtig en fluweelachtig met een mooie, frisse fruitigheid. Perfect als aperitief of bij zomerse etentjes met vrienden. Levindesfemmes.com, € 12,50

Patrick Carteyron : Château Penin – Bordeaux Clairet. Draagt het ‘Haute Valeur Environnementale’-label 90% merlot, 10% cabernet sauvignon. De clairet van Château Penin is de signatuurwijn van Patrick Carteyron, een vijfde generatie wijnbouwer. Deze plezierwijn met heldere kersenrode kleur en expressieve neus van rood fruit (framboos en kriek) is fruitig in de mond en biedt de frisheid van rosé en de knapperigheid van lichte rode wijn. Deze smaakvolle wijn met lange afdronk serveer je fris bij een barbecue, salades of meloen. Van den Bussche, € 9,25

Vincent Cruège: Maisons Roses de Lafaurie-Peyraguey – Bordeaux Rosé. Draagt het ‘Haute Valeur Environnementale’-label , 64% cabernet sauvignon, 36% merlot. Deze mooie rosé met lichte zalmkleur is het resultaat van de samenwerking tussen Vincent Cruège en de familie Dubourdieu. In de neus biedt hij felle aroma’s van rood fruit en een mooie aciditeit. Deze smaakvolle rosé is tegelijk fris en zacht. Hij zit vol fruit en is heerlijk knapperig. De gravure ‘Femmes et Raisins’ van René Lalique uit 1928 siert deze unieke fles. Topwijnen.be, € 19,05

Ophélie Michaud : Mouton Cadet Bio Rosé – Bordeaux Rosé. Draagt het label voor biologische landbouw en het ‘EVE Vegan’-certificaat, 91% merlot, 4% cabernet franc, 4% malbec, 1% cabernet sauvignon. Oenologe Ophélie Michaud creëerde een eigentijdse rosé met levendig, fris fruit. In de neus en in de mond biedt hij een boeket van rood fruit (framboos en aalbes). In het midden van de mond is deze wijn voller en volumineuzer met toetsen van citrus, terwijl de afdronk dichter en meer mineraal is met delicate toetsen van exotisch fruit. Cinoco – Le Palais du Vin, € 12,32

Enkele cijfers

Hoewel de AOC Bordeaux Rosé in alle wijngaarden van Bordeaux mag worden gemaakt, is meer dan 70% van de rosé-productie afkomstig van de regio Entre-deux-Mers. Gemiddelde grootte van het AOC Bordeaux Rosé-areaal per bedrijf: 2,9 ha; 4200 ha verspreid over alle AOC-percelen in Bordeaux in 2021; 4% van de productie van de wijngaarden of een equivalent van 22 miljoen flessen geproduceerd in 2021.