Eigentijdse rode Bordeauxwijnen verkrijgbaar in België

Cuvée Pervenche, Clos Puy Arnaud, 2017, Castillon Côtes de Bordeaux : 50% Merlot, 45% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon

Biodynamische en biologische wijnbouw. Vinificatie in onbeklede betonnen tanks, opvoeding van ongeveer 6 maanden voor ¾ in betonnen tanks en voor ¼ in aardewerken kruiken.

Deze Côtes-de-Castillon bezit het typisch ronde en sappige van Merlot, maar is daarnaast ook fris en fruitig. De fijne en soepele tannines zorgen voor een frisse en heldere smaak met fraaie aroma’s van rood fruit. En licht gekoeld komt het knapperig fruit er nog beter uit.

€ 18 – € 20,50: Maxivins, Les Vins Concaves, Rob.

Cuvée Carmine, Château Le Geai, 2018, Bordeaux Supérieur : 100% Carménère – biodynamische en biologische wijnbouw.

Deze 100% Carménère is erg verrassend. Hij werd gevinifieerd in inox tanks en kreeg daarna een rijping van 20 maanden in amforen van klei. Deze wijn is zonder toegevoegde sulfieten.

Doorzichtig en diep granaatrood van kleur. De geur is fris en fijn met indrukken van zwarte bessen, bramenstruiken, pepers en een hint van specerijen. De smaak is levendig en slank, zacht en met expressieve fruitimpressies. Deze prettige dynamiek zet zich door in de finale, pittig en fruitig, met peperige tonen in de afdronk.

€ 26,90: All Wine en Terra Vintas

Cuvée Volte Face, Château Couronneau, 2017, Sainte-Foy Côtes de Bordeaux : 100% Merlot – biologische wijnbouw.

Apart gevinifieerd wordt deze wijn daarna opgevoed in eikenhouten foeders en terracotta amforen. Deze aparte opvoeding zorgt ervoor dat de tannines knap worden afgerond en een weelderige toets krijgen. De geur is vrij discreet met accenten van specerijen en toffee, maar de smaak is overheerlijk en ontzettend verleidelijk. Ondanks de kracht, het rijpe en het geconcentreerde, is dit ook een opmerkelijk frisse wijn … waardoor hij perfect is.

€ 12,80: Caves Lenoir en www.drinksco.be

Petit Verdot, Château Belle-Vue, 2017, Bordeaux rouge : 100% Petit Verdot – HVE 3 (Haute Valeur Environnementale)

Petit Verdot steelt de show in dit domein en zorgt voor een energieke en imposante wijn. Hij bezit een knappe tanninestructuur die omwikkeld wordt door smakelijke tonen van rood fruit, waaronder kersen. Daarnaast bezit hij een vrij kruidig aspect, waardoor hij uitstekend combineert met een heerlijk stukje sappig rood vlees.

Om zijn frisheid en fruit te bewaren kreeg hij een opvoeding in Italiaanse amforen en Oostenrijkse eikenhouten vaten van 400 liter.

€ 19,72: De Coninck

L’Ephémère, Château Grenet, 2016, Bordeaux rouge : 100% Malbec, vegan wijn en biologisch.

Sedert 2016 bezit Château Grenet een perceel Malbec (wijnstokken van 20 jaar oud) dat uitzonderlijk mooi kan rijpen en telkens voor een unieke wijn zorgt. De wijn werd vergist in inox tanks en kreeg daarna een opvoeding in betonnen kuipen.

Diepe kleur met een intense en complexe geur van zwart fruit, gekonfijte aardbeien en karamel. De aanzet is rond en krachtig, een rijke en geconcentreerde wijn met een evenwichtige structuur, strakke tannines en een verbluffend lange afdronk.

€ 12,60: Vinikus & Lazarus en Wine Fever

www.bordeaux.com