Feestwijnen Lidl – Lussac Saint Emilion AOP

De wijngaard van Lussac-Saint-Émilion wordt sinds 14 november 1936 beschermd door een gecontroleerde oorsprongsbenaming. Alleen wijnen die in de gemeente Lussac zijn geoogst, hebben recht op de AOC Lussac-Saint-Emilion. De wijngaard van Lussac-Saint-Emilion strekt zich dus uit over een oppervlakte van meer dan 1.440 hectare ten noorden van de heuvel van Saint-Emilion, voor een jaarlijkse productie van bijna 70.000 hectoliter.

Het terroir van Lussac-Saint-Emilion profiteert van een microklimaat dat gunstig is voor de wijnstok, met gematigde regenval en warme temperaturen in de zomer. De wijnstokken zijn geplant op voornamelijk klei-kalkachtige bodems. De geografische ligging van Lussac-Saint-Emilion, ook wel de “satelliet van Saint Emilion” genoemd, vertelt zijn geschiedenis. De kunst van de producenten van Lussac-Saint-Emilion ligt in de kundige combinatie van traditie en innovatie, waaraan de wijngaard van Saint-Emilion zijn wereldwijde reputatie te danken heeft.

De vorming van zijn ondergrond door de eeuwen heen heeft Lussac zijn diversiteit gegeven: vanuit het noordoosten, het zand en de grind van de Périgord; vanuit het oosten, zand-klei formaties dringen de hellingen en de lagere terrassen binnen; vanuit het zuiden, asteriated limestone bedekt het Libourne gebied met een immense kalksteen plateau.

Afhankelijk van het oogstjaar rijpt Lussac-Saint-Emilion 14 tot 18 maanden. Hij wordt perfect drinkbaar na 3 of 4 jaar bewaren. De Lussac-Saint-Emilion wijnen van de noordelijke plateaus worden echter jong gedronken.

De blend van Lussac-Saint-Emilion AOP wijn wordt gedomineerd door Merlot geassocieerd met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.  De Lussac-Saint-Emilion 2021 is een expressieve wijn met robijnrode kleur in het glas. In de neus drukt hij gulzige en intense aroma’s uit, met tonen van rood fruit (aardbei, framboos, kers), leuke hints van bramen en rijpe vlierbessen worden ondersteund door accenten van zoethout, leer, pruimen of kruiden. Naarmate het ouderen krijgen we ook tertiaire aroma’s van kreupelhout en koffie. In de mond overheersen fruitige aroma’s, elegant en vol, fluweelachtig en gul, met kracht en complexiteit.

Deze assemblage van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, 12.5% alc vol is geserveerd bij 16 à 18°C een compagnon bij voorgerechten zoals tapas, terrines van hertenvlees, terrines van eend of haas. Het is eveneens een ideale metgezel van gebraden lamsvlees en belegen kaas.