Gr Hertogdom Luxemburg: walhalla voor bierliefhebbers

Luxemburg is een land dat bol staat van de smaken: brouwerijen, vlees, kazen… het zijn meestal kleine lokale producenten die de Luxemburgse terroir alle eer aandoen. De culinaire topregio’s zijn Éislek (de Luxemburgse Ardennen), de regio Mullerthal en de Moezelvallei, regio’s waar passie en knowhow de rode draad vormen doorheen de bereidingen. Het aanbod Luxemburgse specialiteiten (met het label Made in Luxembourg) is erg divers: charcuterie, eau de vie (Quetsch, mirabelle, pruim, peer) maar ook kruidenthee of infusies.

Bieren (Bofferding, Simon of Diekirch) nemen een belangrijke plaats in het culinaire aanbod in. In 2022 opende zelfs een hotel met bier als centrale thema. De Brauhotel is een gloednieuw hotel met 55 kamers en gelegen op de site van Brasserie Nationale, één van de grootste brouwerijen in Luxemburg. In deze brouwerij kunnen bierliefhebbers workshops volgen en zelfs hun eigen bier brouwen! De aanpalende brasserie D’Braustuff is een topadres voor wie Luxemburgse gerechten wil proeven.

Een eeuwenoude traditie

Het land heeft een biertraditie die teruggaat tot de XIVe eeuw. Tot op vandaag blijft bier één van de meest gedronken dranken in de regio. Ook in Luxemburg zijn artisanale bieren aan een sterke opmars bezig. Het aantal kleine, lokale brouwerijen groeit sterk en het aanbod bieren breidt uit.

Te ontdekken :

➡ Musée Brassicole in het Conservatorium van Historische Voertuigen in Diekirch. Hier ontdekt de bezoeker de brouwtraditie alsook verschillende eeuwenoude recepten, uit een tijdperk dat het oostelijke deel van België nog onderdeel was van het Groothertogdom. Er is eveneens een (privé)collectie die de reclamecampagnes van Brasserie de Diekirch van meer dan een eeuw overloopt; een tentoonstelling van meer dan duizend onuitgegeven voorwerpen zoals luciferdoosjes, lichtgevende reclamepanelen, glazen, lithografieën, terrazzo ’s, …

➡ Artisan’Ale (Artisan Bottle Shop), Luxemburg-stad. De boetiek staat volledig in het teken van artisanale bieren van overal in het land en ook een beetje uit de hele wereld. Zowel doorwinterde bierdrinkers als beginnelingen vinden hier hun favoriete bierplezier. Ter plaatse of om mee te nemen.

De meest bekende biermerken in Luxemburg zijn Bofferding en Battin (Brasserie Nationale), Diekirch en Mousel (Brasserie de Luxembourg) en Simon en Ourdaller (Brasserie Simon),… Het zijn voornamelijk lichte, blonde bieren met een al dan niet uitgesproken bittere smaak. In de horeca worden de bieren meestal in een bierglas van 33cl geschonken of in een “klensch”, een groot glas van 50cl met een handvat. En zoals de Luxemburgers zeggen : Prost !

De Brauhotel

De Brauhotel opende de deuren in maart 2022, een ideale timing gezien het culturele jaar Esch 2022. Wie van bier houdt is bij dit driesterrenhotel aan het juiste adres: 55 kamers, een co-workingruimte, een bar en een restaurant.

De Brauhotel ligt pal tegenover Brasserie Nationale, producent van de bieren Bofferding en Battin. Het hotel richt zich dan ook vooral naar een publiek dat graag bier drinkt. De brouwerij biedt gegidste rondleidingen aan, workshops om een eigen bier te brouwen en in de brasserie D’Braustuff genieten levensgenieters van heerlijke Luxemburgse specialiteiten alsook van het uitgebreide aanbod bieren van de naastgelegen brouwerij. Uiteraard met mate te proeven!

Adres : 1 Boulevard J.F. Kennedy, L-4930 Bascharage – Website : brauhotel.lu

Andere specialiteiten :

➡ Chocolate House of Luxembourg

De oudste en meest bekende chocoladewinkel van het land. Nathalie Bonn heeft deze gastronomische hotspot gecreëerd in een middeleeuws gebouw uit de XVe eeuw dat pal tegenover het Groothertogelijk paleis ligt, in Luxemburg-stad. Producten van uitstekende kwaliteit die ondertussen wereldwijd te vinden zijn.

➡ Chocolaterie Genaveh

Genaveh maakt ‘haute gourmandise’ chocolade in een klein atelier in Steinfort, op een steenworp van de Belgische grens. Dit kleine Huis is een grote naam in het Groothertogdom en heeft dankzij de heerlijke chocolade bonbons een goede reputatie: meer dan 80 verschillende variëteiten! (chocolaterie-genaveh.com)

➡ Cassero (likeur)

Cassero is een likeur van zwarte bessen en zonder twijfel DE specialiteit van Château de Beaufort: een pure likeur met natuurlijke aroma’s. Je vindt deze lekkernij ook op de site « Heringer Millen », een oude gerestaureerde molen uit de XVIIe eeuw die toegankelijk is voor iedereen. Je vindt er ook een oude, nog actieve broodoven. (beaufortcastles.com)

➡ Urban honing

De honing komt van bloemen die in Luxemburg-stad groeien. De bijenteelt gebeurt op een diervriendelijke manier: de imkers hebben niet meer dan 8 bijenkasten. (hunnegkescht.lu)

➡ Äppelkëscht

Artisanale productie van confituur, appelwijn, azijn, sappen en schuimwijnen op basis van appels in Born (aeppelkescht.lu). Ramborn is de eerste artisanale producent van Luxemburgse biologische cider (ramborn.com).

Waar kan je Luxemburgse specialiteiten kopen ?

➡ 100% Luxembourg, de eerste winkel met exclusief Luxemburgse producten. In de boetiek in Grevenmacher vind je diverse traditionele producten: drinken, eten, decoratie, artisanale producten, steeds tegen correcte prijzen. Er is ook een mobiel verkooppunt op lokale markten en tijdens feesten in het hele land. (genoss.lu).

➡ Berdorfer Eck in Berdorf. Zin om Luxemburgse traditie te proeven? In deze kleine luxueuze kruidenierswinkel vind je producten uit eigen streek : dranken, groenten, fruit, droge voeding, verse voeding… steeds regionaal en seizoensgebonden. Geschenken, souvenirs, gadgets, decoratie… (berdorfereck.lu).

➡ Wanderscheid bevindt zich in hartje Luxemburg-stad, op een steenworp van de bekende Place d’Armes.

Deze delicatessenzaak noemt zichzelf het ‘buffet van Luxemburg’. Je vindt er niet alleen bereide gerechten maar ook een uitgebreide selectie producten zoals mosterd, kaas, wijn en andere alcoholische dranken zoals pastis, gin en eau de vie, steeds afkomstig uit Luxemburg (bwanderscheid.com)

www.visitluxembourg.com