Grands Crus Classés Saint-Emilion/2

Château Bellevue

Château Bellevue, een Grand Cru Classé gelegen in de Saint-Emilion Grand Cru appellatie, is eigendom van de families Pradel de Lavaux en de Boüard de Laforest. Sinds 2007 ziet het Angelus-team toe op het lot van zijn wijngaard en wijnmakerij. Met een oppervlakte van 6,82 hectare in één blok is de wijngaard van Château Bellevue beplant met 100% Merlot. Gelegen op een van de mooiste terroirs van Saint-Emilion, naast enkele van de grootste First Great Classified Growths, volgt de wijngaard de rondingen van de heuvel en zijn plateau. Château Bellevue heeft een uitzonderlijk uitzicht.

Een park van 2,5 hectare met mediterrane en Atlantische soorten vormt een uniek eiland van biodiversiteit in het hart van de wijngaard. Een wandeling door deze magische plek onthult een prachtig kartuizerklooster uit de 17e eeuw met terrassen met balusters en een rijk erfgoed dat de geschiedenis van de wijn en de wijngaarden in Saint-Emilion illustreert.

De wijngaarden van Château Bellevue rusten op een terroir van klei- en kalksteen en tellen 6000 à 7500 wijnranken/ha. De aanplantingen,100% Merlot, hebben een gemiddelde leeftijd van40 jaar, het zijn traditioneel geteelde wijnstokken, gedeeltelijk begraasd, na het ontbotten volgt het uitdunnen met selectie per perceel. De oogst gebeurt volledig manueel, de fermentatie vindt plaats in roestvrij staal, betonnen en houten vaten met temperatuurregeling. Na de vattijd, 2 à 3 weken, volgt de rijping van 16 à 20 maanden. Jaarlijks worden gemiddeld 20.000 flessen op het Château gebotteld.

Château Bellevue 2018

Een mooie granaatkleur met schitterende reflecties, de wijnen openen met een gevoel van frisheid met mooie tonen die doen denken aan zwart fruit. In de mond vinden we de verticaliteit van de wijnen van Château Bellevue, met zachte en fluwelen tannines en opnieuw zwart fruit. De proeverij wordt gedragen door een aangename zuurgraad die het rijpingspotentieel van de wijn benadrukt en eindigt met frisheid en precisie.

Château Bellevue 2019

Ook dit wijnjaar bieden de gemengde percelen van Château Bellevue dankzij de diversiteit van hun blootstelling en bodem een Merlot met meerdere facetten. De kleur is inktzwart met paarse accenten. Prachtige aroma’s van zwart fruit gecombineerd met tonen van grafiet kenmerken de neus. De aanzet is fris, de tannische structuur is dicht en gespannen, ondersteund door een mooie zuurgraad die precisie, rechtlijnigheid en lengte in de proeverij brengt. Deze bewaarwijn zal zich zoals alle grote jaargangen van Château Bellevue, over enkele jaren  openbaren. De wijngaard van Château Bellevue is gecertificeerd in biologische landbouw in 2019.

 

Château Chauvin:

Chateau Chauvin ligt in het noordwesten van de gemeente Saint-Emilion, halverwege tussen Cheval-Blanc en de Butte de Rol, vlakbij de appellation Pomerol. Het terroir van Chauvin is van zandige klei en profiteert van de aanwezigheid van pseudogley en een ijzeren crasse vergelijkbaar met die van bepaalde Pomerol-terroirs. Dankzij het geringe watervasthoudende vermogen staat de bodem snel onder waterstress, waardoor de druiven sneller kunnen rijpen. Een efficiënte drainage van de hele wijngaard zorgt ook in de natste periodes voor een zeer goede waterdoorstroming.

De wijngaard strekt zich uit in één enkel blok rondom het domein, waardoor de zorgvuldige werkzaamheden aan de wijnstokken gedurende de hele vegetatieve cyclus door de teams van het Château kunnen worden uitgevoerd. Hij is voornamelijk beplant met Merlot (75%) die in deze wijngaard uitstekend tot zijn recht komt. De gebieden waar de klei het meest blootgesteld is, zijn beplant met Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (5%), druivenrassen die perfect geschikt zijn voor dit type bodem.

De wijngaard wordt beheerd met het grootste respect voor het terroir om de zuiverste expressie ervan naar voren te brengen. Sylvie Cazes en haar teams zijn vastbesloten om een wijn te produceren die een getrouwe afspiegeling is van zijn bodem.

Château Chauvin 2018

Wijngaard: 15 hectare in één stuk met een bodem van zand-klei met de aanwezigheid van ijzererts, ondergrond van klei. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 30 jaar

Assemblage 85% Merlot – 12% Cabernet Franc – 3% Cabernet Sauvignon. Rijping in vaten: 16 maanden – 50% nieuwe vaten – 50% wijnvaten.

Château Chauvin 2018 is de meest volbrachte jaargang van het domein. De wijn weerspiegelt het volledige terroir van het domein, dat tot uiting komt in klimatologische omstandigheden die bevorderlijk zijn voor een goed wijnjaar. De aroma’s van vers fruit, de elegantie en finesse van de tannines weerspiegelen het meesterschap van de rijpheid. Concentratie, complexiteit, frisheid en precisie komen opmerkelijk tot uiting in dit wijnjaar.

Château Chauvin 2019

Assemblage 70% Merlot – 25% Cabernet Franc – 5% Cabernet Sauvignon. Rijping in vaten: 16 maanden – 60% nieuwe vaten.

Een indrukwekkende wijn die zeer trouw aan het domein aanvoelt, met veel St Emilion signatuur – mollig rijk fruit en gegrild eikenhout zonder overdreven te zijn. Elegant, ingetogen met goed geplaatste bramen en kersen, dit ontrolt zich echt in het glas en is uiterst plezierig. Er is tweemaal zoveel Cabernet Franc als gewoonlijk in de blend van de eerste wijn, en dat is te zien aan de spanning en de lift in de afdronk. HVE3-gecertificeerd.

 

Château Saint Georges Côte Pavie

Wijngaarden sinds de 3e eeuw… Dankzij opgravingen aan het eind van de 19e eeuw, onderaan de helling ten noorden en ten zuiden van het huidige huis, is de geschiedenis van het pand gereconstrueerd. Er werden talrijke bouwresten, een sarcofaag en talrijke Gallo-Romeinse vondsten blootgelegd. Meer recentelijk zijn rijke mozaïeken ontdekt die het bestaan bevestigen van een grote Gallo-Romeinse villa die zich in de 3de-4de eeuw over de hele zuidelijke helling van Saint-Émilion moet hebben uitgestrekt, tussen Saint-Georges Côte Pavie en de naburige site van Palat.

Saint-Georges Côte Pavie is een uitzonderlijk domein door de kwaliteit van zijn terroir op de ideale locatie van de beroemde Pavie-heuvel. De wijnen van Saint-Georges Côte Pavie zijn altijd bekend geweest om hun elegantie, hun finesse en hun vermogen om te verouderen.

De wijnranken zijn aangeplant op een domein van 5 ha op de heuvel van Pavie. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit klei-kalksteen, in de diepere ondergrond vinden we vooral Molasse. De plantdichtheid varieert tussen 5000 tot 6000 wijnstokken/ha. De druivensoorten zijn 80% Merlot en 20% Cabernet Franc, dit met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Het onderhoud van de wijngaarden gebeurt voornamelijk door ploegen en traditionele methoden met o.m. gras onder de ranken.

De oogst gebeurt handmatig en zorgt voor een opbrengst van 37 hl/ha. Bij ontvangst van de oogst in de chai worden de druiven ontsteeld en densimetrisch gesorteerd waarna ze met een verticale hydraulische pers worden geperst. De fermentatie vindt plaats in thermisch geregelde betonnen vaten. De maceratie neemt 3 tot 4 weken in beslag. Na de malolactische gisting in vaten (30% nieuwe vaten) en rijping van 18 tot 20 maanden in vaten in een geklimatiseerde kelder. Het mengen van de geselecteerde partijen vindt meestal plaats in de maand maart, zowat 20 maanden na de oogst en wordt gevolgd door het bottelen op het kasteel.

Château Saint Georges Côte Pavie heeft ook een tweede wijn: Côte Madeleine.

Château Saint Georges Côte Pavie 2018: wijn met stevige kleur, rijke fruitige aroma’s en zachte rijpe tannines die langzaam volledig op rijpheid komt.

Château Saint Georges Côte Pavie 2019: jonge wijn met stevige accenten en aroma’s van rijp rood fruit, o.m. leuke hits van kersen. Met 14% alc vol wordt het een rijke wijn die pas binnen 2 à 3 jaar zijn karakter en diepgang ten volle zal aantonen.