Griekse magie in het glas

“Wines of north Greece” is een vereniging die de wijnbouwers uit Macedonië groepeert. Naast een vanzelfsprekende promotie voor hun wijnen hebben ze evenwel ook aandacht voor de historische en culturele waarden van de regio en stellen ze via een authentiek programma ook dit toeristisch erfgoed in de kijker.

Het wijn-toeristische aanbod werd gebundeld in een achttal wijnroutes die de regio doorkruisen, routes die de bezoekers alle mogelijkheden bieden inzake overnachting, gastronomie, contacten met de lokale bevolking en outdoor activiteiten.

De ‘Wine roads of Northern Greece’ zijn aldus Alexandra Anthidou, communication & pr director, een ideaal bindmiddel om het rijke verleden van de regio, o.m. een wijnproductie van meerdere duizenden jaren, maar ook de geschiedenis te laten overleven. Het verhaal start op de toppen van Mount Olympus, de verblijfplaats van de oude Griekse goden, en ontplooit zich verder noordwaarts via Epirus, de Aegeïsche regio van Halkidiki, het Dionysische thuisland van de Mount Pangaio en eindigt in het noordoostische Thracië.

De uitgestippelde wijnroutes zijn: wijnroute van de goden van Olympus, de wijnroute van Epirus, de wijnroute van de meren, de wijnroute van Naoussa, de wijnroute van Pella Goumnissa, de wijnroute van Thessaloniki, de wijnroute van Halkidiki en de wijnroute van Dionysus. Op deze tochten ontdekt men o.m. de Alpha estate in Florina in het prachtige gebied Amyndeon, tussen twee meren. Deze regio is officieel erkend als een van de belangrijkste wijngebieden van Griekenland. Wijnen worden op een milieuvriendelijke manier geteeld en zijn uitstekend van smaak. Aanrader is de Alpha estate rosé, een 100% Ximomavro druif.

Aan de voet van de Mount Pangeon ligt het wijnhuis Ktima Biblio Chora dat sinds 1998 biologische wijnen produceert. De assemblage van de kosmopolitische en geurige Sauvignon en de Griekse druivensoort Assyriko, oorspronkelijk afkomstig uit Santorini, zorgt voor een rijke en aromatische witte Biblia Chora. Bij de kloosters van Mount Athos in Chalkidiki wordr er al duizend jaar uitstekende wijn gemaakt. Zeker te proberen de Epifanis. Deze wijn wordt o.a. gemaakt van de Limnio druiven, de oudste druivensoort die eeuwen geleden al door Aristotoles werd vermeld, hij heeft een dieprode kleur en heerlijke lange licht zoete afdronk. Het wijnhuis Dio Fili ligt in de stad Siastista met wijngaarden op grote hoogte. De zomers zijn erg heet en de winters erg koud, meteen het ideale klimaat voor een heerlijke dessertwijn gemaakt van de inheemse druiven Mosxomavro en Xinomavro.

Op de proeftafel:

Malagousia 2018 – Ktima Livadoti – PGI Chalkidiki

100% Malagousia – droge witte wijn

Licht goudgele kleur in het glas, aroma’s van citrus en groene appel, subtiel schuimig en delicate aciditeit.

Areti 2018 – Ktima Biblia Chora – PGI Pangeon

100% Assyrtiko – droge witte wijn

Erg bleke kelur, aroma’s van wit fruit, plakkerig in het glas, leuke aromatische toetsen, subtiele aciditeit

Blanc de Noir 2017 – Taralas winery – PGI Imathia

100% Xinomavro – droge witte wijn met licht roze kleur

Frisse en pittige wijn met fijne aroma’s en lichte zalmkleur. Zomers wijntje, laat bij afdronk weinig sporen na.

Alpha rosé 2018 – Alpha estate – PDO Amyndeon

100 % Xinomavro – droge rosé wijn

Toetsen van rood fruit met vluchtige aroma’s.

Epifanis 2015 – Mylopotamos winery – PGI Mount Athos

100% Limnio – droge rode wijn

Mooie aroma’s van rijp rood fruit met aangename aanzet en leuke aciditeit, 13.5% alc vol mooie lange afdronk met leuke elegantie

Ramnista 2015 – Kir-Yianni – PDO Naoussa

100% Xinomavro – droge rode wijn

Stevige rode kleur en mooi plakkerig in het glas, mooie aroma’s van rijp rood fruit met subtiele hints van kreupelhout, in de mond aangename tannines en delicate toetsen van chocolade en tabak. Evenwichtige en lange afdronk, gezellige wijn

Kelari Tapnou 2008 – Dio Fili – PGI Siatista

Assembale 70% Xinomavro, 25% Moshomavro en 5% lokale druiven o.m Negrikiothio en Sklithro – natuurlijke zoete rode wijn

Houtgerijpt met donkerrode kleur en mooi aromatisch, behoorlijk zoet, lijkt op een volrijpe portwijn met gans apart karakter. 15° alc vol.