Haut Médoc, Margaux – Domaines Fabre /VS9

Aantal hectares : 92 ha – Appellations : Haut-Médoc, Margaux.

Domaines Fabre en Médoc maken al generaties lang wijnen in de appellations Haut-Médoc & Margaux, in het hart van de linkeroever van Bordeaux. De historische eigendom van de familie Fabre, Château Lamothe-Cissac, werd in 1964 aangekocht door Gabriel, de vader van Vincent, en ligt in de gemeente Cissac-Médoc, een naburige gemeente van Pauillac en Saint-Estèphe. Maar de wijnbouwgeschiedenis van dit landgoed gaat veel verder terug. Er zijn vele overblijfselen uit zeer verschillende tijdperken gevonden, waardoor het mogelijk is vast te stellen dat de Romeinen dit terroir al meer dan 2000 jaar geleden hadden geïdentificeerd voor de productie van kwaliteitswijnen. In 1964, toen de familie Fabre het landgoed overnam, was de wijnproductie stopgezet. De 33 hectare wijnstokken die vandaag de dag deel uitmaken van de wijngaard zijn vanaf april 1967 geplant op een klei-kalksteenheuvel en een “motte” van grind.

In 1976 verwierf Gabriel Fabre de wijnstokken van Château Landat in de gemeente Vertheuil, een gemeente die grenst aan die van Saint-Estèphe en Cissac-Médoc. In 1982 werd zijn zoon Vincent wijnbouwer door de aankoop van het eigendom van Château La Tonnelle, eveneens gelegen in de gemeente Vertheuil. Gabriel en Vincent werkten een decennium lang samen bij het management van het Domaines. De Domaines Fabre hebben hun wijngaard in de loop der jaren uitgebreid. In 2013, de aankoop van Château Bellevue de Tayac, een 4,50 hectare groot landgoed gelegen op een uitstekend terroir in de Margaux-appellation, stelt hen in staat om hun trouwe Franse en buitenlandse klanten wijnen aan te bieden van een van de beste Franse AOC’s om hun assortiment aan te vullen.

In 1991 namen Gabriel en Vincent het beheer van de landgoederen over. Nadien neemt Vincent samen met Florence, zijn vrouw, de algehele leiding van het Domaines Fabre over. In 2013 voegt Mélanie zich bij haar ouders aan het hoofd van het landgoed, in 2017 gevolgd door haar man Nicolas en haar broer Jean-Hubert.

Samen beheren ze meer dan 92 hectare wijngaarden met een AOP Haut-Medoc en Margaux. De familie Fabre verdeelt haar wijnen rechtstreeks zonder via de “Place de Bordeaux” te gaan, dit in de voetsporen van Gabriel Fabre die in het begin van de jaren zeventig besloot zijn wijnen rechtstreeks te verkopen. Bijna 80% van de verkoop wordt geëxporteerd naar meer dan 30 landen.

Innovatieve geest: de leden van de familie Fabre zijn er trots op dat ze zich in de zomer van 2020 bij de Club Vignobles et Signatures konden aansluiten.

Domaines FABRE – www.domaines-fabre.fr

 

Op de proeftafel:

Château Lamothe-Cissac 2018 – Haut Médoc-Cru Bourgeois

Assemblage van 58% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot en 2 % Cabernet franc. Reeds mooi vaste kleur, aangenaam om drinken ondanks volle rijpingsproces, fruitige aroma’s en mooi soepel in de mond.

Fabre de Nature 2018- wijn zonder toegevoegde sulfieten

Haut Médoc, 100% Cabernet sauvignon, 100% natuurlijke wijn met toch leuke aroma’s en fruitige hints

Château Landat 1016 – Haut Médoc – Cru Bourgeois

Assemblage van 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot. Rijpt gedurende 10 maand op 100% Franse eiken vaten, volgens de wijnmakers is een combinatie van Franse en Amerikaanse eik niet aangewezen om de elegante van de wijn niet in gevaar te brengen. Mooi zacht, maar toch voldoende krachtig.

Château Bellevue de Tayac 2016 – Margaux- Cru Bourgeois

Assemblage van 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon en 10 % Petit Verdot. Wijn met leuk fruitige aroma’s en volronde aanzet, bespeelt het middenpalet en zorgt voor aangename soepele afdronk boordevol finesse