Jongste sterren duo wint titel ‘Chefs&Shakers 2022’

Chef Brent Maes van Joost Arijs en shaker Michel Theys van het Hof van Cleve.  Jonge poulains van Peter Goossens (Hof van Cleve) en Joost Arijs (Joost Arijs Patisserie en Chocolatier) winnen gouden ticket naar de Filipijnen. Een concept waarbij Belgische bartenders en chefs worden uitgedaagd door de Filipijnse Don Papa Rum om een uitmuntende pairing te creëren.

Juryleden Glen Ramaekers (Don Papa ambassadeur België) en Patrick Aubrion (Europees kampioen en vice wereld kampioen patisserie) degusteerden de culinaire combinatie van de 13 duo’s. Zo kozen ze uiteindelijk na een traject van – preselectie – halve finale – finale – samen met 11 professionele juryleden voor 1 winnend ‘Chef & Shaker’ duo. De winnaars kregen een ticket richting Sugarlandia aka Negros Island in de Filipijnen, de thuisbasis van Don Papa. Next up? Hun pairing voorstellen in de meest gerenommeerde cocktailbars en restaurants in Manilla.

De finale vond plaats in het nieuwe restaurant Entropy van chef Elliott Van de Velde waar de drie resterende duo’s hun ode aan de Filipijnen voorstelde aan een 7-koppige professionele jury. Zij beslisten op hun beurt welk duo de titel van Chefs & Shakers 2022 naar huis mocht nemen.

Proost op het gouden duo! Chef Brent Maes van Joost Arijs & shaker Michel Theys van het Hof van Cleve.

Brent Maes: “Voor mij was het een next level culinaire beleving! Tijdens iedere ronde haalden we alles uit de kast om iets te serveren op topniveau die we later graag willen serveren in ons dessertrestaurant. *knipoogt*. De halve finale was een unieke beleving, voordien kon ik nog niet eens een ajuin stoven of sauzen maken, en zie nu! Zo dankbaar!” Michiel Theys: “Sprakeloos, kan het nog niet echt geloven. Zijn wij echt gewonnen? Ik ga denk ik even een aantal vrienden bellen om hun te bedanken.”

DESSERT : The planet of Don Papa :

Siroop – jus basis – Kalamansi cremeux  – Citrus coulis – Mousse Sao Thomé 70% – Crumble chocolade – fleur de sel – kalamansi – Ijs van gerookte chocolade en Don Papa 7y – Nougatine met cacaonibs en amandelen – Glacage sao thomé 70% – Biscuit met druivenpitolie en speculaaskruiden – Ijskoude citrusjus

COCKTAIL – Slow Drip

40 ml Don Papa – 40 ml slow coffee – 40 ml orange wine – 3 ml calamansi azijn – 15 ml palmsuiker siroop met salie – 15 ml basis gember limoengras – Cacao bitters – Mix fleur de sel – Olie van limoengras – Zeste calamansi

2 maal zilver!

Ex aequo voor het Kortrijkse duo Matthias Speybrouck (Va et Vient) en Hannes Desmedt (Wine Blend) & Milou Agterberg (Het Gebaar) en Yochen Verbeeck (Bar Hootch) .

De derde editie van Chefs & Shakers ging van start in januari. 13 duo’s namen het tegen elkaar op tijdens de preselectie in Chef Academy – Metro in Antwerpen. Hun doelstelling? De perfecte dessert & cocktail pairing creëren.

Soms zijn twee elementen onlosmakelijk verbonden. Als je het ene hoort, linken je hersenen meteen door naar het andere. Net zoals Laurel & Hardy, maar wij hebben nog een ander duo voor je: Big Green Egg & Don Papa. Fingerfood & cockail pairing to the next level! De 6 halve finalisten namen het tegen elkaar op in de nieuwe food market van Gare Maritime in de permanente Sugarlandia Foodkiosk van Don Papa Rum.

JURY FINALE

Jurgen Nobels (Experienced bartender & Beverage & hospitality consultant) – Hannah Van Ongevalle (Bartender – The Pharmacy / Hospitality Consultant – The Motel) – Patrick Aubrion (European champion and vice world pastry champion – Aubrion Chocolates) – Kenzo Nakata (Winner C&S 2021 / Owner & chef Gramm restaurant) – Henk Hetzel (Dutch ambassador – Don Papa) – Philippe Meyers (Chef – Philippe Meyers*) – Glen Ramaekers (Belgian ambassador – Don Papa / Chef – Humphrey Chez Pias)

Don Papa Rum is de eerste premium single island rum uit de Filippijnen, verkrijgbaar in meer dan 30 landen wereldwijd en derde grootste rummarkt ter wereld naast India en de VS. Meer dan zeven jaar gedistilleerd en gerijpt in Amerikaanse eiken vaten op het eiland Negros Occidental (lokaal bekend als Sugarlandia). Pure, originele Negros suikerriet is de basis voor de lange, rijke gestructureerde afdronk van Don Papa Rum met smaken van vanille, honing en gekonfijt fruit.

Prijs: €42 voor 70 cl, te koop in de betere drankenhandel, cavisten, Prik&Tik – Alcoholpercentage: 40%. Don Papa Rum wordt verkocht en verdeeld in België & Luxemburg, exclusief door Premium Spirits :  info@premium-spirits.be voor een lijst met leveranciers.

Bestel Don Papa online rechtstreeks via: Prik&Tik – Drankenwereld – Huis Windels – Rumology – La Grange aux Vins – Le Comptoir des Vins

IllustratiesVivi Pham