Jumboor estate (Indië) wint Ernest illy coffee award

Consumentenjury kent ‘Coffee Lover’s choice’ award toe aan Pryecto Life Olopita iot Guatemala.

llycaffè maakte de winnaar bekend van de Ernesto Illy International Coffee Award 2021, een prijs die sinds 2016 wordt uitgereikt aan de producent van de beste duurzame koffie. Sinds 2016 dingen de 27 beste koffieproducenten uit 9 van de belangrijkste koffietelende landen mee. De winnaar van dit jaar is Jumboor Estate uit India, vertegenwoordigd door B.M. Nachappa. De koffie is verkozen tot ‘Best of the Best’ door een onafhankelijk panel van internationale culinaire en koffie-experts.

De ‘Coffee Lover’s Choice’-prijs wordt dan weer toegekend door een panel van consumenten op basis van een blinde proeverij georganiseerd in geselecteerde illy cafés over de hele wereld. Hij ging naar Proyecto Lift Olopita uit Guatemala, vertegenwoordigd door Alfonso Urbina Perlata.

Driesterren chef Viki Geunes nam voor de 2de keer deel als jurylid naast tal van namen met wereldfaam zoals gerenommeerde sterrenchefs,  koffie-experten, alsook grote culinaire journalisten, om ‘the best of the best’ te selecteren. Chef Viki Geunes (ZILTE***)  is al tien jaar als Chef Ambassador verbonden met illy. Een samenwerking die in 2017 resulteerde in het ontwikkelen van een gepersonaliseerde koffieblend op basis van negen van de beste Arabica-koffies ter wereld. “Koffie maakt een essentieel onderdeel uit van het culinaire genieten en illy vertegenwoordigt voor mij de essentie van koffie,” aldus de chef van restaurant Zilte,

De 27 finalisten – 3 uit elk land – waren afkomstig uit Brazilië, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India en Nicaragua. De internationale jury was samengesteld uit driesterren-Michelin-chefs Kyle Connaughton, Viki Geunes en Niko Romito, journalisten Josè Carlos Capel, Clark Parkin en Michela Proietti, en koffie-experts Sunalini Menon, Birhanu Gebis Wuli en Henry Alirio Martínez Salinas. Zij kenden de titel ‘Best of the Best’ toe aan Jumboor Estate uit India, die zij omschrijven als een intense koffie die een zijdezachte, fijne en zachte sensatie in de mond achterlaat, versterkt door tonen van chocolade, karamel, citrusvruchten, noten en een beetje fruit.

Jamboor Estate wordt geteeld op de hoogvlakten van het noordelijke district Coorg, op een hoogte van 950-1000 meter in een gebied met rijke organische bodems. Het landgoed van 390 hectare werd opgericht in 1870 en verbouwt uitsluitend arabicakoffie. Het produceert ‘Jumboor Gold’, een hoogwaardige gele Bourbon arabicavariëteit. Voor het verwerken van de koffie wordt zuiver water uit de omringende bergen aangewend. Om de stroom niet te hinderen, worden de gebieden die aan waterlopen grenzen ongemoeid gelaten – er worden met andere woorden geen gewassen verbouwd.

“Het is de eerste keer dat India de Ernesto Illy International Coffee Award wint. Het is een land waar koffie wordt verbouwd in de schaduw van hoge bomen, meestal samen met andere gewassen zoals peper, vanille, kardemom of kaneel. Ik ben blij dat de prestigieuze prijs ‘Best of the Best’ is toegekend aan een product dat op een integere manier wordt geteeld, wat meteen ook het potentieel van dit landbouwmodel bevestigt als een manier om duurzame kwaliteit te bereiken”, zegt Andrea Illy, voorzitter van illycaffè. “Ook de overwinning van Guatemala, dat met zijn groep kleine producenten in het kader van het Lift-project de consumentenprijs voor de beste koffie in de wacht sleepte, toont aan dat kwaliteit een belangrijke motor blijft om duurzame groei in koffiegemeenschappen te stimuleren”.

Proyecto Lift Olopita, dat de prijs ‘Coffee Lovers’ Choice’ won, werd in 2017 in Guatemala opgericht met als doel kleine koffietelers samen te brengen die bereid zijn om zich de beste landbouwpraktijken eigen te maken om koffie van een superieure kwaliteit te produceren. Het project verenigt nu 112 producentenfamilies die voortdurend training en ondersteuning krijgen van de technische afdeling van Mercon Guatemala, koffie-exporteur en partner van illy. Zo kunnen ze uitgroeien tot volwaardige managers van hun familiebedrijf, waardoor ze gegarandeerd betere prijzen zullen krijgen voor hun duurzaam geproduceerde koffie. Het evenement, dat ook dit jaar weer online werd gehouden, werd gepresenteerd door Lily Cole, een model en actrice die bekend staat om haar actieve inzet voor duurzaamheid.

De rangschikking van de 27 finalisten is als volgt, gerangschikt van de eerste tot de derde plaats binnen hun respectieve landen:

Brazilië: Fazenda Agua Viva – José Marques de Araujo; – Fazenda Fonte Alta – Maria Claudia Porto;  Fazenda Sitio Daniella I – Daniella Romano Pelosini

Colombia: Cabildo Coffee Project, Jambaló – Aracely Vitonco; Women Coffee Project, Caldono – Griceldina Quinayas; Intergenerational Coffee Project, Piendamó – Gerardo Arroyo

Costa Rica : Marespi S.A. – Johnny Marín Badilla; Coopesabalito R.L. – Warner Quesada Elizondo; Coope Atenas R.L. – Juan Carlos Alvarez Ulate

El Salvador: Finca Agua Caliente – José Ernesto Borja Papini; Finca La Providencia – Fernando Alfaro; Finca La Concordia – Carlos Antonio Borja

Ethiopië : Gera Estate – Alemayehu Dagne ; Asma International Business Pvt Ltd Co – Seada Shifa; Bechu International Trading Pvt Ltd. Co. – Darmyelesh Bechere

Guatemala : Proyecto Lift Olopita – Alfonso Urbina Peralta; Finca Joya Grande – Jovita Castillo; Finca Peña Blanca – Pablo Chuy Flores

Honduras : Finca El Cedrón – Gerardo López; Cocasancol – David García; Finca Los Liquidambar – José Humberto Ardón Pérez

India: Jumboor Estate – B.M Nachappa; Buskull Estate – Balaraju; Hallihithloo Estate – Mahesh Gowda

Nicaragua: Proyecto Lift – Holman Vicente Rivera Herrera; Finca Santa Isabel – Osman Gregorio Gutiérrez Moreno; Finca California – José Neftali Arauz Herrera

De ceremonie, die nu aan zijn zesde editie toe is, is vernoemd naar Ernesto Illy, pionier van een eerlijke samenwerking met koffieboeren om duurzame kwaliteit te produceren. Met de prijsuitreiking worden de beste koffieleveranciers gehuldigd en beloond voor de aandacht en passie waarmee ze zich dagelijks inzetten. Het bedrijf geeft er ook eens te meer mee aan het leven van de producenten te willen verbeteren en zijn droom te blijven najagen om de beste koffie ter wereld aan te bieden.

Elk jaar selecteert het kwaliteitslab van illycaffè de beste partijen koffie op basis van kwaliteits- en duurzaamheidsparameters. De landen die er tijdens de oogst 2020/2021 het meest uitsprongen waren Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ethiopië, El Salvador, Guatemala, Honduras, India, en Nicaragua. De beste drie producenten van elk land werden geselecteerd voor de finale van de Ernesto Illy International Coffee Award 2021. Daar bonden ze de strijd aan voor de eerste plaats in hun respectievelijke landen en een van de negen finaleplaatsen in de internationale competitie.

Een onafhankelijk panel van internationale deskundigen, bestaande uit voedingsspecialisten, chef-koks en recensenten, nam deel aan een blinde proeverij van de koffies van de finalisten. De koffies werden geanalyseerd op basis van verschillende bereidingen – espresso, mokka, druppelkoffie en filterkoffie – en de winnaar werd verkozen op basis van de rijkdom en complexiteit van het aroma, de elegantie en het evenwicht van de smaken, en de intensiteit van het koffiearoma.

illycaffè France Belux – T 0800 16 832 – informations@illy.com