Restaurant Silo’s Boortmeerbeek: food, wine en lounge bar

Na maanden zwoegen, plannen en verbouwen is het nieuwe totaalconcept ‘Silo’s’ in Boortmeerbeek  afgewerkt en sinds enkele maanden operationeel zodat men er alle zintuigen tot in de kleinste details kan verwennen.

Normaal moest de zaak al in de lente 2014 klaar zijn om de eerste gasten te ontvangen. “De ruimte waar wij de keuken hadden gepland, bleek te klein. Omdat er voor de uitbreiding geen plek was in de oude mouterij werd een nieuw stukje bijgebouwd. De bouwvergunning daarvoor liet wat op zich wachten, maar ondertussen zijn we goed op dreef”, legt mede-initiatiefnemer Danny Vanderschueren uit.

Silo’s vond een onderkomen op de benedenverdieping van het bedrijvencentrum De Malt aan de Leuvensesteenweg te Boortmeerbeek. Silo’s brengt een hedendaagse brasseriekaart, alsook catering in het mooie industriële karakter van het voormalige gebouw Annexes – Malterie de Boortmeerbeek. Hiervoor sloegen Danny & Danielle De Landtsheer-Charels (Daniel’s traiteur) en Danny & Karine Vanderschueren-Peers (restaurant Folliez) de handen in elkaar. De nieuwe horecazaak tekent  als conceptzaak voor ‘food, wine en lounge als baseline’. Achter dit motto gaat gans de exploitatie schuil aldus Danny Vanderschueren. Silo’s wil doelbewust iets nieuws brengen: lekker, eerlijk eten met goede wijn en de mogelijkheid om voor of na gezellig te loungen.

Het bedrijvencentrum De Malt bevindt zich in een oude leegstaande bedrijfssite. De gebouwen, een silo voor de opslag van granen met een opslagcapaciteit van 10.000 ton, werden na Wereld Oorlog II opgetrokken met middelen aangereikt via het Marshallplan, om de economie nieuw leven in te blazen. De ligging werd strategisch uitgekozen tussen de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg waardoor de bereikbaarheid optimaal werd.  De granen werden voornamelijk per schip aangevoerd om daarna te worden gedroogd, gezeefd, gestockeerd, gemengd, gedoseerd en tenslotte afgevoerd naar de eigenlijke mouterij Boortmalt, gelegen in het centrum van Boortmeerbeek.  Dit vervoer gebeurde aanvankelijk nog per paard en kar, later werd dit vervoer uiteraard overgenomen door vrachtwagens.
De massieve gebouwen hebben een uiterst zware structuur die enorme belastingen aankunnen, belangrijke ingrepen kunnen doorgevoerd worden zonder aan de eigenlijke gebouwstabiliteit te raken. Het spectaculaire kader en de uitdaging om het complex weer functioneel in te vullen was een reden om het oude silogebouw, gelegen op een zeer ruim terrein van 22.000 m2, om te bouwen en te renoveren tot kantoorruimten, werkplaatsen, kleine onderzoeklabo’s, logistieke ruimten, een secretariaat, vergaderzalen en een auditorium.

De inzet en passie van Danny Vanderschueren, Karine Peers, Danielle Charels en Danny De Landtsheer, groeiden uit tot een totaalconcept waar de eerlijke basiskeuken op een eigentijdse manier in ere wordt hersteld en een perfecte symbiose vormt met een uniek kader en een rijke geschiedenis. In Silo’s blijven de ervaringen niet beperkt tot bord en glas. Welkom dus op een kruispunt van nieuwe smaaksensaties, zintuigelijke prikkelingen en ontdekkingen waar nieuwe werelden voor u opengaan.

Het interieur is betoverend, overweldigend, gewoonweg anders. Als industrieel erfgoed biedt het een onbetwistbare meerwaarde. Een industrievloer, zware betonnen pijlers en balken, trechtermonden, hier voel je het zware labeur dat er jarenlang plaatsvond, labeur dat een meer dan symbolisch verlengstuk meekrijgt in de keuken. In de keuken niet één chef die de commando’s geeft, maar een geolied team waarvan iedereen verantwoordelijkheid draagt en zowel actief is in de warme of koude keuken, bij het voorgerecht of de desserts. Een symbolische wisselwerking waarbij elk onderdeel alle taken waarneemt.

De indeling boeit zonder meer, zware houten tafels langsheen de grote ramen en in de middenbeuk, opgevrolijkt met oude werktuigen. Langs de vaartzijde een lounge met meerdere kleine hoekjes, makkelijk privatiseerbaar, achteraan een ruimte voor een 40-tal personen, te gebruiken als zaaltje voor privé-initiatieven of familiefeesten, maar evenzeer geschikt als vergaderruimte. Afgeschermd achter dikke glaswanden, tussen enkele betonnen pijlers, de wijnkelder, zodat je toch nog de vele pareltjes kan bewonderen.

Interessant om weten is het feit dat de wijnen per glas van 12cl en per fles kunnen worden gedegusteerd. Tevens bestaat de mogelijkheid om de wijnen volgens een take away-formule mee naar huis te nemen en dit aan een aangepaste prijs. Het Enomatic-systeem met chipkaart, stelt de klanten in de mogelijkheid om de wijn in proefglas, 3cl, half glas, 6cl of glas van 12 cl te proeven, op deze manier kan zelfs een zeer persoonlijke degustatie worden georganiseerd.

Wij opteerden bij onze degustatie voor een kreeftensalade Granny Smith en rundscarpaccio als voorgerecht en een roggevleugel en filet pure Txogitxu als hoofdgerecht. De kreeftensalade werd een mooie decoratieve schotel met filterdunne  schijfjes Granny Smith, fijne groene sla en heerlijke stukjes kreeft. Knapperig en mooi ziltig met ruim smaakpalet. Ook de rundscarpaccio met stevige druppels olijfolie, fijne ui en parmezaansnippers en mooie toastjes gemengd met rucola werd een aangenaam voorgerecht.

De superverse roggevleugel kreeg een heerlijk assortiment fijne, knapperige groentjes, heerlijk romig sausje en fijne puree als garnituur. Onze filet pure van het Txogitxurund, een Baskisch rib eye met been, afkomstig van een rund dat na 150 jaar selectieve kweek zorgt voor begeesterende gerechten. Chef Juan Marai Arzak van restaurant Donastia in San Sebastan, 3 michelinsterren durft het aan om dit vlees lichtjes met regionale cider te marineren, zodat de malsheid nog wordt opgedreven. Het vlees is afkomstig van oudere koeien en ossen tussen de 7 en 20 jaar en heeft een unieke kwaliteit en smaak die door de eeuwenoude grilltraditie maximaal openbloeit. Onze steak kreeg een keurig slaatje, dat net als de romige saus van groene peper, de mayonaise en de frietjes, in een apart schaaltje werd opgediend, als garnituur.

Globaal fijne en stevige gerechten van dagverse ingrediënten met zorg bereid, die de speciale atmosfeer van de voormalige mouterij opnieuw tot leven brengen. Globaal fijn evenwichtig, mooie smaakaccenten en leuke wijnsuggesties, een geheel waarmee Silo’s een uitgesproken verrijking van het Vlaams Brabantse culinair palet aanbiedt.

Silo’s – Leuvensesteenweg 350 – 3190 Boortmeerbeek

Tel 015 -51 11 11 – www.silos.be

Dagschotel 14€ met vast wekelijks patroon: maandag gevogelte, dinsdag vis, woensdag pasta, donderdag vlees en vrijdag vis. Lunch: voorgerecht, hoofdgerecht en koffie €25.

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Culinaire commentaren

Tasted4you:  4 minutes

attente bediening

rijke aroma’s in evenwichtige bereidingen

gehuisvest in industrieel erfgoed

lounge en eetzaal vloeien in elkaar

subtiele smaakaccenten

wijnen per glas.