La Tulipe Rouge

Een nieuwe collectie wijngidsen – N° 1 le Beaujolais

Deze nieuwe generatie gidsen, tweetalig, Frans-Engels, ontworpen door een team van professionele en onafhankelijke proevers (meer informatie op de website), richt zich tot wijnliefhebbers en professionals in de wijnwereld. Regio per regio stelt La Tulipe Rouge selecties samen van de beste Franse wijnen die maximaal 20 euro kosten, gidsen die ethisch, goed onderbouwd en toegankelijk zijn.

Een ethische selectie: de proeverijen worden in de wijngaarden georganiseerd en blind uitgevoerd, zonder voorselectie of commercieel oogmerk. Dit moet alle producenten in staat stellen om op een eerlijke manier deel te nemen en tegelijkertijd amateurs en professionals een selectie garanderen die eerlijk, betrouwbaar en transparant is.

Een gefundeerde selectie: de wijnen worden geproefd volgens een protocol dat is aangepast aan de prijsklasse (minder dan 20 euro) en een originele waardeschaal: men kan niet op dezelfde waardeschaal een wijn van 20 euro en, bijvoorbeeld, een grote geclassificeerde cru van Bordeaux waarderen! Het is niet de bedoeling de wijnen te rangschikken, maar criteria aan te geven die van belang zijn: kortom eerder een aansporing dan een sanctie.

De kosten per ingediend monster bedragen 60 euro, een marginaal bedrag om elk belangenconflict te vermijden. Indien een wijn niet wordt geselecteerd, ontvangt de producent een commentaar met uitleg over de beslissing van de proevers.

Een toegankelijke selectie: de gidsen zijn volledig tweetalig en beschikbaar op papier en in digitaal formaat. Het formaat is regionaal, rijk geïllustreerd en resoluut gericht op praktisch gebruik. Begin 2022 zal een zoekmachine op het web beschikbaar zijn.

Naast de gids over de Beaujolais wijnen is ook een gids over de Bourgognewijnen beschikbaar.

Belangstellenden kunnen deze gidsen volledig gratis downloaden via de website www.tulipe-rouge.com Op dezelfde site kan men desgewenst ook een gedrukte gids bestellen aan de al even symbolische prijs van 20 euro.