Lentenieuws uit Bordeaux

  • Benefiet om de zorgverstrekkers te bedanken – Wijnjaar 2019 en start van het wijnjaar 2020 – Bordeaux in uw kot: nieuwe filmpjes van de Ecole du Vin de Bordeaux

Een dikke DANKJEWEL vanwege de Bordeauxwijnen!

Het stadhuis van Bordeaux, de dienst voor toerisme van Bordeaux en de CIVB hebben beslist om het event ‘Bordeaux fête le vin’, dat oorspronkelijk gepland was voor 18 tot 21 juni 2020, uit te stellen tot juni 2021.

Vele wijnbouwers, groot- en tussenhandelaars en andere professionals uit de wijnsector willen niettemin hun dankbaarheid tonen voor alle zorgverstrekkers aan het coronafront. En dus bundelt de hele wijnsector van Bordeaux de krachten om een grote benefietveiling te organiseren:

‘Les Vins de Bordeaux leur disent MERCI’.

Deze online veiling ten voordele van zorgmedewerkers in de Gironde wordt gecoördineerd door de CIVB en vindt plaats op de data waarop ‘Bordeaux fête le vin’ oorspronkelijk gepland was: Van 15 april tot 15 juni 2020 zetten producenten van Bordeauxwijnen, chateaus en handelshuizen maar ook organisaties uit het wijntoerisme hun beste beentje voor en schenken zij prijzen (wijnflessen of -kistjes, overnachtingen in een wijnkasteel, activiteiten op of bezoeken aan een wijndomein, cursussen aan de Ecole du Vin de Bordeaux…). -Van 15 juni tot 21 juni om middernacht vindt de anonieme en stille online veiling plaats. – Begin juli wordt het ingezamelde bedrag integraal overhandigd aan het CHU van Bordeaux, waarmee het ziekenhuis materiaal kan kopen en de werkomstandigheden van het zorgpersoneel kan verbeteren.

Alle schenkingen en de veiling gebeuren online via de website www.lesvinsdebordeauxleurdisentmerci.com.

Wijnjaar 2019 in Bordeaux

De eerste week van april is altijd cruciaal voor tal van wijnbouwers en -handelaars in Bordeaux, want dan is het de week van de primeurwijnen en stellen ze hun nieuwe wijnjaar voor aan de handel en de pers. Ieder jaar zakken 5.000 à 6.000 gegadigden af naar Bordeaux om er het nieuwe wijnjaar te komen proeven.

Dit jaar gooide de COVID-19-epidemie echter roet in het eten en werd het event geannuleerd. De Union des Grands Crus maar ook verschillende appellaties en producentenorganisaties bieden binnenkort nieuwe mogelijkheden om het wijnjaar 2019 te komen ontdekken.

“Voortreffelijke droge witte wijnen en bijzonder geslaagde, expressieve, zachte en smaakvolle rode wijnen” – prof. Laurence GENY & dr. Axel MARCHAL – ISVV

Het ISVV heeft een gedetailleerde analyse van het wijnjaar 2019 gemaakt om iedereen in de sector de ins en outs van het nieuwe wijnjaar in Bordeaux mee te geven. Het document bespreekt de markante feiten van 2019 en de gevolgen daarvan voor het karakter van dit wijnjaar, zowel bij de rode wijnen als bij de droge of zoete witte wijnen.

De Union des Grands Crus (UGC) is een vereniging van 134 grand cru’s uit Bordeaux en organiseert ieder jaar een 80-tal evenementen wereldwijd om de wijnen van haar leden te laten proeven. De week van de primeurwijnen is het belangrijkste event van de UGC.

https://www.ugcb.net/fr      Het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV), dat verbonden is aan de universiteit van Bordeaux, is een internationaal en multidisciplinair centrum voor onderzoek, hoger onderwijs en ontwikkeling om het hoofd te bieden aan toekomstige uitdagingen in de wijnsector. http://www.isvv.fr/fr/

In de wijngaard: de start van het wijnjaar 2020 versterkt nieuwe praktijken

Met de komst van de lente worden steevast de activiteiten in de wijngaard hervat. Hoewel de wijnbouwers het hard te verduren hebben door de COVID-19-pandemie, mogen zij gelukkig afwijken van de quarantainemaatregelen. Ze mogen dus naar hun wijngaarden trekken om er de eerste werken van het nieuwe wijnjaar uit te voeren.

In de lente hebben de wijnbouwers het erg druk in de wijngaard, aangezien dan een nieuwe groeicyclus begint. Hun belangrijkste activiteiten zijn momenteel het snoeiwerk afronden, de takken verwijderen, stutten en opbinden.

Snoeien: een middel voor aanpassing aan de klimaatopwarming

Hoewel er in theorie gesnoeid mag worden zodra de bladeren afgevallen zijn, kiezen steeds meer wijnbouwers ervoor om later te snoeien, en dat heeft twee grote voordelen: De uitbotting (het verschijnen van de knoppen) wordt uitgesteld om te vermijden dat eventuele voorjaarsvorst de wijnranken beschadigt. – De fenologische cyclus van de wijnstok begint later, zodat de rijping in een gunstigere periode gebeurt (na de grote zomerhitte). – De gesnoeide takken worden verwijderd en versnipperd om de bodem met natuurlijk organisch materiaal te verrijken.

Begroening als voorjaarsgewoonte in Bordeaux

Begroening is een praktijk die in vele wijngaarden toegepast wordt in Bordeaux. Naar schatting 90% van de wijnstreek is tegenwoordig begroend. De vegetatie draagt bij aan de bodembewerking.

De wortels zorgen voor een zekere poreusheid van de bodem en bevorderen de ontwikkeling van micro-organismen. Bovengronds voorkomen de planten bodemerosie en werken zij de biodiversiteit in de hand om vele insecten en bestuivers aan te trekken.

De wijnbouwers kunnen planten kiezen die afhankelijk van de soort in meer of mindere mate zullen concurreren met de wijngaard en zo de kracht van de wijngaard zullen beperken. Deze zaailingen bestaan uit granen (haver …) en peulgewassen (bonen, klaver …) en worden natuurlijke groene meststoffen.Extra pluspunt: deze planten en bloemen maken het wijnlandschap ook mooier.

Bordeaux in uw kot

(Her)ontdek Bordeaux met de filmpjes van de Ecole du Vin de Bordeaux

Gezien de huidige situatie kunnen vele evenementen van de CIVB niet doorgaan, maar de organisatie doet haar uiterste best om een nieuw programma uit te werken. Om op de hoogte te blijven van de Bordeauxwijnen, biedt de Ecole du Vin de Bordeaux een nieuwe reeks informatieve filmpjes aan: ’Bordeaux in uw kot’.

Kom meer te weten over het leven in de wijngaard en de wijnkelder (#LaVigneContinue), het combineren van wijn met koken uit de voorraadkast, het stapsgewijs proeven, het combineren van wijn met kaas of chocolade …

Aan het woord zijn geen leraars. Nathalie, Bénédicte, Sally, Osamu, Isabelle, Laëtitia, Tongtong, Vicky … zijn wijnbouwers, keldermeesters en professionals uit de wijnsector die vooral de knowhow van de ambachtslieden in de wijnstreek van Bordeaux willen overdragen.

Dit zijn de thema’s van de eerste reeks ‘Bordeaux chez vous’-filmpjes: #1- In de keuken – #2- Lente in de wijngaard – #3- Wijn en chocolade – #4- Wijn en kaas – #5- Stapsgewijs proeven – #6- Aroma’s – #7- Live vanuit de wijnkelder. Deze reeks wordt de komende weken regelmatig aangevuld.

Daarnaast is er ook nog altijd OENOBORDEAUX, een gratis tool voor mensen uit de wijnsector. Deze zeer interactieve app wordt regelmatig aangevuld met nieuwe content en biedt handige oplossingen die afgestemd zijn op de verschillende aspecten van de wijnbouw. De app, die in 2018 ontwikkeld werd, is beschikbaar in vijf talen (Frans, Engels, Duits, Chinees en Japans) en heeft al bijna 40.000 gebruikers.