Loire is dat feestje? Hier is dat feestje!

De zoete en gulle wijnen uit Coteaux du Layon: uitstekende compagnons. Deze zomer staat het Elysis-gamma van Loire Propriétés in Colruyt opnieuw paraat: Loire is dat feestje? Hier is dat feestje… van aperitief tot dessert

Tijd voor iets zoets en zachts

We denken er niet noodzakelijkerwijs aan, maar toch zijn zoete wijnen uitstekende compagnons voor een veelheid aan gerechten en consumptiemomenten. Van het aperitief tot het dessert… en zonder de voor-en hoofdgerechten te vergeten. Zolang ze maar van uitstekende kwaliteit zijn en toch betaalbaar blijven.

De AOC Coteaux du Layon die in het assortiment Elysis van Loire Propriétés wordt gepresenteerd, voldoet perfect aan deze criteria. Ten eerste omdat Elysis de beste herkomstbenaming van de Loirevallei omvat. De knowhow, de passie en de nauwgezetheid van de keldermeester maken het mogelijk om de beste en unieke kwaliteiten van elk terroir naar boven te halen, om wijnen aan te bieden die spontaan aangenaam smaken.

Loire-wijnen, de expressie van het terroir

Om een zoete kwaliteitswijn te verkrijgen, moet echter aan verschillende criteria worden voldaan. Ten eerste is het terroir dat voor zichzelf spreekt. Het gematigde oceaanklimaat dat heerst aan de oevers van de Layon, een zijrivier van de Loire en de mooi georiënteerde hellingen, bevorderen de overmaturatie en de botrytisatie van de druiven, welke essentieel is voor het verkrijgen van zoete wijnen. De oogst, die handmatig wordt uitgevoerd, gebeurt zo met trossen die potentiële suikergraad bereiken tussen 17 en 22% vol.

Maar de bodem en de grond hebben ook hun zegje. Deze wijngaard en zijn zonnige hellingen ten zuiden van de Loire, die bekend staan om hun bodem met dominant leisteen-, zelf kiezel- of kleiachtig karakter, dragen bij aan de ontwikkeling van wijnen die zich ook onderscheiden door een goed evenwicht tussen zuurgraad en zoetheid. Het is in deze omstandigheden dat de Chenin Blanc zich op een heel natuurlijke manier uitdrukt, na een scrupuleuze en serene vinificatie en een minimale rijping van 6 maanden in thermisch gereguleerde roestvrijstalen vaten.

Elysis – Coteaux du Layon

Zoete wijn – Aroma’s van honing, gekonfijte abrikozen en gedroogd fruit – Serveren tussen 8 en 11°C – Drink het als aperitief, bij veel gerechten, maar ook bij het dessert! – Drinken tussen de 5 en 10 jaar oud – Alcohol: 17-22% – Te koop bij Colruyt – Aanbevolen verkoopprijs: tussen 6,5 en 7,5 euro

Genereus

Het is het sleutelwoord van de Coteaux du Layon. Wanneer je deze wijn ziet en proeft (liefst koel!), komen deze woorden gemakkelijk in de mond: gouden kleur met groene schakeringen, fruitige en delicate aroma’s van honing, gekonfijte abrikozen en gedroogd fruit, zeer uitgesproken boeket, sappige en fluweelzachte mond: deze wijn roept, vanaf de eerste slok, een overvloed aan gerechten en desserts op om hem te begeleiden. Als u hem als aperitief heeft geserveerd, kan u hem verder inschenken vergezeld van een foie gras of een gevogeltefricassee om het plezier te verlengen. En hij laat zich zeker ook gelden met blauwe kazen en desserts, zoals tarte tatin, rijstpap, crème brûlée of chocoladetaart. Het motto is hier duidelijk: Genieten!

Deze maaltijd is ondertussen voorbij en deze Elysis cuvée heeft je niet verlaten. Vergeet hem dus ook niet als je deze zomer in uitstekend gezelschap wil doorbrengen.

Loire-Propriétés, een door de Belgen bevoorrechte producent

Het is het verhaal van een duurzame en meervoudige wederzijdse waardering, die de Belgische consument verenigt met de belangrijkste producent in de Loirevallei. Door de talrijke benamingen die in onze schappen aanwezig zijn (meer dan tien in totaal). Loire-Propriétés, een groepering van bedrijven die gevestigd is rond vier coöperatieve kelders, een distilleerderij en een handelsonderneming, heeft de laatste vijftien jaar haar transporten naar België gestaag zien toenemen. Sinds het begin van het derde millennium is de verkoop er met 50% gestegen, waarbij ons land nu de derde plaats inneemt onder de importeurs van Loirewijnen.

http://www.loire-proprietes.com