Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

  1. CHRISOSTOMOU LANDGOED

 

Dit landgoed bevindt zich in geselecteerde wijngaarden in het dorp Pydna (Kitros) Pierias, in de armen van het Olympus- en Pieria-gebergte. De zeebries van de Thermaikosbaai en de Olympiatiswind zorgen voor milde winters en koele zomers met weinig regenval die in het gebied een geschikt microklimaat geeft voor een gezonde wijngaardgroei.

Kleine opbrengsten per hectare, gerichte snoei, groene oogst en het uitdunnen van de trossen, stellen de uitbaters in staat om een betere druivenkwaliteit te bereiken en de wijnmakerij te voorzien van uitstekende grondstoffen. Het domein omvat 12.5 ha en werd opgestart in 2004 en werd uitgebouwd met een aantal typisch Griekse rassen, aangevuld met Cabernet, Cabernet Sauvignon en Merlot en produceert jaarlijks ruim 40.000 flessen.

Een kleine maar toch volledig technologisch uitgeruste wijnmakerij. Door gebruik te maken van de traditionele kennis, blijft het zich inzetten om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die het lokale karakter tot uitdrukking brengen. Meerdere wijnen rijpen trouwens in vaten van 225liter voor 80% Franse eik, de overige eiken vaten zijn een mix van Amerikaanse en Hongaarse eik. In principe is de looptijd van deze eiken vaten 4 jaar, om de kwaliteit te behouden wordt om de twee jaar, 50% van deze vaten vernieuwd. De kwaliteit van de wijnen werd meermaals bezegeld door vele onderscheidingen en internationale prijzen.

Op de proeftafel:

ESTATE WITTE Malagouzia 100% -2019:

Heldere goudgele kleur met groenige tinten. De eerste indruk wordt gekenmerkt door aroma’s van witte bloemen en steenvruchten (perzik – abrikoos) , vergezeld van tonen van groene citroen en grapefruit. In de mond draagt de zeer goed gebouwde en verfrissende zuurgraad bij aan de mooie geur en de duur van de smaken. Royaal aromatisch met een zeer goede intensiteit en een lange aromatische afdronk. Droge witte wijn

KYDONIES

Assemblage van Sauvignon Blanc 65% Assyrtico 35%. In het glas een lichtgele kleur met groenige tinten. In de neus krijgen we een fris aromatisch boeket met hints van kruiden, mango en meloen. In de mond ontdekken we een dynamische en lineaire zuurgraad die zich mooi langgerekt uitstrekt. Het smaakprofiel wordt verrast met delicate en subtiele hints van ananas en citrusbloem wat zorgt voor een leuk aromatisch profiel.

PIEROS

Assemblage van Sauvignon Blanc 50% en Chardonnay 50%. Heldere gele kleur met groenige tinten. De eerste indruk in de neus is een tropisch karakter met kruidige noten, hints van mango en gouache dat wordt aangevuld en verrijkt met tonen van pompelmoes en abrikozenaroma’s. In de mond behoorlijk royale aanzet met karakteristieke frisse zuren, ietwat volumineus. Rijke en complexe afdronk met tonen van tropisch fruit. Droge witte wijn.

ESTATE RED

Assemblage van Cabernet Sauvignon 60% Merlot 20% Limniona 20%. Mooie rode kleur met paarse tinten. Aromatisch palet met tonen van rood fruit, peper en subtiele hints van magnolia. Rijk in de mond, met karakteristiek volume, mooie rijpe tannines en langdurige afdronk vergezeld van tonen tabak en groene peper.

MOUSEOS RED

Assemblage van Xinomavro 65% Limniona 35%. Dieprode kleur, geconcentreerd aroma, met diepte en complexiteit. Het aromatisch palet in de neus wordt aangevuld met tonen van specerijen, gedroogde kruiden en tomatenblad. Tonen van zwarte peper en subtiele hints van kleine rode vruchten. In de mond een volronde en stevige aanzet, licht vettig, mooi volume en een rijke body. Geconcentreerde en rijpe tannines zonder al te dominant te zijn. Krachtige en gestructureerde afdronk met een aromatische nasmaak van kruidige hints