Mas de la Séranne…

Best in Show bij de Decanter Wine Awards

 

De AOP Terrasses du Larzac, een van de jongste AOP’s van de Languedoc, werd in 2014 gecreëerd en bijna alle 625 hectare van de appellation worden bebouwd onder een milieukeurmerk (AB, HVE…). De wijnen hebben internationale erkenning gekregen, zoals blijkt uit de prijs Best in Show die door de Decanter Wine Awards is toegekend aan Mas de la Séranne van Jean-Pierre Venture.

De Decanter Wine Awards beleefden in 2021 hun grootste editie, in termen van aantal monsters: op 18.094 wijnen uit 56 landen werden bijna 14.000 bronzen en zilveren medailles toegekend, 635 gouden medailles, 179 platina medailles en slechts 50 medailles in de oppermachtige Best in Show categorie. Vijftien uitzonderlijke landgoederen vertegenwoordigen Frankrijk op het hoogste podium, waar de Languedoc regio opvalt dankzij Isabelle en Jean-Pierre Venture’s Mas de la Séranne.

“Ik ben natuurlijk blij voor mijn wijnen, maar ik ben vooral trots dat onze appellation Terrasses du Larzac de vlag van de Languedoc voert aan de top van dit concours. Onze appellatie behoort tot de jongste van de streek en wij worden gedreven door een collectieve dynamiek die ons in staat stelde behoorlijk snel ons doel te bereiken, én in de werkmethoden en in de uiteindelijke kwaliteit van de wijnen. Het bewijs is de Best in Show award! die de hele appellatie Terrasses du Larzac vertegenwoordigt”, legt Jean-Pierre Venture uit.

De raad van bestuur van de AOP Terrasses du Larzac, constateerde recent dat 70% van de gronden AB-gecertificeerd is, wat ¾ van de wijnbouwers in de appellate betreft. Het delen van ervaring en wedijver, de dynamiek van de producenten, in de wijngaard en in de communicatie, of ze nu van de crus zijn of nieuwe wijnbouwers, dat zijn de sleutels tot succes voor de voorzitter van de unie, Sébastien Fillon van het domein Clos du Serres: “Onze evenementen, voor het grote publiek (van de Circulades tot de Circubalades, Tous en Terrasses… van Larzac tot Montpellier…) en voor professionals (de Soulenque) zijn federatief. Onze Circulade van juli was een moment van reünie, wij volharden in het ritme van permanente uitwisselingen, tussen onszelf en met ons publiek, net dit facet maakte ons zo succesvol. .

Door de vorst in april daalde de oogst van 2021 met ongeveer 40%, met grote verschillen naargelang van de blootstelling en de ligging van de percelen. “Ook hier speelde solidariteit een grote rol en degenen die genoeg druiven hadden, konden degenen helpen die veel hadden verloren. Dat is ook waar het collectieve spel om draait”, zegt Jean-Pierre Venture.

De evenementenkalender 2022 van Terrasses du Larzac zorgt beslist voor een mooi vervolg, o.m. in het Salon de Montpellier Dégustez en VO ! – 6 en 7 maart 2022 – Tous en Terrasses…du Larzac in Montpellier – 7, 8 en 9 april 2022 – Circulade – 1 en 2 juli 2022 en Soulenque – 16 en 17 oktober 2022.