Moldavië – Molestii Mici winery – 5/15

Een niet onaardig en groot wijnhuis dat in het Guinness book of records verzeilde met een collectie van meer dan 1.5 miljoen wijnflessen, maar tegelijk bekendstaat voor zijn ondergrondse kelders met een stratennetwerk van meer dan 200 km dat men zowel te voet, per fiets als met de wagen kan bezoeken.

Nagenoeg alle straten kregen de naam van een of ander wijnras mee, best bezoek je het netwerk per wagen of minibus met een gids. Tijdens de diverse haltes ontdekt men een onvoorstelbare rijkdom aan wijnen, een klein deel van de collectie is eigendom van klanten van het wijnhuis, zij kunnen hier hun eigen wijnkelder aanleggen en hun voorraad uitbouwen. Niemand weet precies waar zich de ‘oudste’ fles bevindt, maar experts zijn er zeker van dat meerdere honderden flessen meer dan 50 jaar oud zijn. Over de kwaliteit van deze wijnen kan niemand iets kwijt…

Het domein telt momenteel meer dan 80 ha wijngaarden in exploitatie aldus Viorel Jaraz een van de recent benoemde directeurs. De optie is evenwel extra aanplantingen, 15 à 20 ha, te voorzien met lokale wijnrassen voor de productie van kwalitatieve Moldavische wijnen. De nieuwe exploitatielijn komt bovenop de ruim 1.5 miljoen flessen die nu jaarlijks worden geproduceerd en richt zich voornamelijk op de export. Het is de bedoeling om in het nieuwe pakket zowel schuimwijnen, Chardonnay als stevige karaktervolle rode wijnen te voorzien. De nieuwe wijngaarden zullen net als een belangrijk deel van de operationele wijngaarden manueel worden geoogst net om de kwaliteit van de wijnen te garanderen. De bestaande wijngaarden worden aldus Viorel stelselmatig veredeld en verfijnd zodat ook de basiswijnen van het wijnhuis Milestii Mici op relatief korte termijn een duidelijke kwaliteitsverbetering ondergaan.

Op de proeftafel:

Alegro riesling de rhin 2018:

Zonder meer een duidelijke Rieslingwijn van een lokale druivensoort die alle kenmerken van de Duitse wijn meekrijgt.

Nobis 2017:

Een frisse witte wijn, blending van enkele lokale wijnrassen met 14% alc vol , allerminst een uitschieter, kan moeilijk door de massaproductie.

Cabernet Sauvignon

Een assemblage van de Cabernet Sauvignon in de hoofdrol met enkele lokale druivensoorten, mooie kleur en zeer aromatische maar verder weinig overtuigend.

Rose Milestil Mici 2018

Leuk zalmkleurig met 14% alc vol, mooi frisse en fruitige neus, blijft ook in de mond zijn aroma’s bewaren, beslist een dorstlesser bij zomerse etentjes of gewoonweg een leuk aperitiefwijntje.

Assemblage van Merlot en Pinot noir met leuke rode kleur met donkerbruine schitteringen. Aromatisch in de neus met toetsen van rood en zwart fruit.

Ronde, volle aanzet inde mond, karaktervol, mooi evenwichtige tannines, delicate hints van cacao en tabak met subtiele noties van kreupelhout. Aangename en gezellige lange afdronk.