Monkey 47 experimentum series 2y02

nieuwe gin met mosselen, bier en chocoladepeper

 

Hoe uniek kan een gin zijn?! Wel, Monkey 47 komt op de proppen met een wel heel bijzonder drankje met een nog specialer smakenpallet, namelijk gin op basis van mosselen, bier van hoge gisting én chocoladepeper. In het kader van zijn ‘Experimentum Series’ lanceert het ginmerk uit het Zwarte Woud steeds een limited edition waarbij een aantal typerende ingrediënten van een land de hoofdrol spelen. Voor de eerste editie kreeg Japan de eer, voor de tweede editie zijn wij aan de beurt! Dit uniek experiment proef je zelf vanaf 10 december in een select aantal bars in België.

2y02: België

Voor de tweede reeks Experimentum Series combineert Monkey 47 de 47 klassieke ingrediënten van zijn gin met de blauwe mossel (Mytflus edulis), Belgisch bier van hoge gisting, en chocoladepeper (een variëteit van de Piper longum). Volledig geïnspireerd op de culinaire verscheidenheid van onze Belgische hoofdstad!

“Ik hou van reizen en heb steeds veel belangstelling voor de lokale keuken van het land dat ik bezoek. Hieruit resulteerde dat ik het idee kreeg om te experimenteren en verder te kijken dan de traditionele gin-smaken. Ik wilde de essentie van een land als België en de culinaire specificiteit van de hoofdstad Brussel vastleggen. Deze Experimentum Series komt voort uit mijn liefde voor een van de nationale gerechten van België, mosselen met frietjes, die we hebben gedeconstrueerd tot distillaten om deze unieke gin te creëren.” – Alexander Stein, oprichter van Monkey 47

Proef zelf de Belgische Monkey 47 Experimentum Series 2y02 vanaf 16 december exclusief in volgende bars: •Dogma – Antwerpen – •The Alchemist – Gent – •Green Lab – Brussel – •Botanical by Alfonse – Namen. Een beperkte oplage van Monkey 47 Experimentum Series 2y02 online te koop aangeboden voor €124,95 op Monkey47.com.

Proefnotities

Monkey 47 Experimentum Series 2y02 is een unieke gin die doet denken aan de oceaan. Een licht moutig aroma dat is afgerond met een vleugje chocolade maakt het een werkelijk unieke smaakbeleving – misschien wel iets voor echte kenners die het niet erg vinden om hun zintuigelijke grenzen te verleggen.

De presentatie en lancering van deze Monkey 47 in de Antwerpse bar Dogma, vlakbij de Grote Markt, werd opgeluisterd door 2-sterrenchef Edwin Vinke, restaurant De Kromme Watergang, Hoofdplaat –Zeeland, die zorgde voor leuke, verrassend zilte toetsen uit Zeeland. Oesters met een hint van Monkey 47, goudgele en licht oranje mosselen; vlezige venusschelpen, gevulde mesheften, kortom het zilte Zeeland op z’n best, decoratief en creatief, met subtiele tintelende smaaktoetsen, het favoriete handelsmerk van sterrenchef Edwin Vinke.

Monkey 47 Booze Lab

Experimentum Series is een product van het Monkey 47 Booze Lab. Dit lab is in het leven geroepen om de grenzen van wat er in zintuiglijke termen mogelijk is te verleggen door steeds verder diverse aroma’s te verkennen en nieuwe manieren te ontdekken om deze in alcohol om te zetten via alternatieve distillatie en culinaire technieken. In de nieuwe Experimentum Series brengt Monkey 47 een aantal van deze experimenten meerdere malen per jaar op de markt als buitengewone “distillatie mix” op basis van Monkey 47 in edities die beperkt zullen blijven tot een maximum van 500 flessen wereldwijd. Deze unieke mengsels combineren een geavanceerde vacuümdistillatie met alternatieve methoden voor aromatische extractie, waardoor elk van hen een authentieke smaakbeleving brengt die niet in een hokje gestopt kan worden!

Labo notities – voor wie meer wil weten….

Mytilus edulis, beter bekend als de blauwe mossel, wordt algemeen beschouwd als het nationale gerecht van België. In tegenstelling tot andere soorten mosselen begraaft de blauwe mossel zich niet in het zand. Het hecht zich aan oppervlaktes zoals hout of harde grond met behulp van byssusdraden. Om zich voort te bewegen herhaalt het een proces van losmaken en vasthechten van de draden van diens byssusklier. Op hun menu staan mineralen en algen, die ze uit het water filteren. Deze zorgen samen met romige en zoute aroma’s voor een smaak die instant doet denken aan de zee.

De oorsprong van het Belgisch brouwen gaat terug tot de Middeleeuwen. Met zijn crèmekleurige kroon verleidt het Belgisch bier van hoge gisting ons met zijn aroma’s van geroosterde mout en karamel, en een vleugje bitterheid. Chocoladepeper, uit de Piper longum familie, is een variant van de Indische lange peper en een echte zeldzaamheid afkomstig uit de Assam regio in Noord-India. De kruidige pikantheid en intense, aromatische smaak doen denken aan geroosterde Cacaobonen.

Monkey 47 – zomaar een gin?

Allerminst! Bollenhut, tulband en Britse bolhoed – Monkey 47 is een ambachtelijk gedistilleerde gin die Britse tradities combineert met de exotiek van India en de authentieke ongereptheid van het Zwarte Woud, door middel van een meesterlijk vakmanschap. Kortom, een echte dry gin van het Zwarte Woud. Ruim een derde van de ingrediënten van deze speciale gin is afkomstig uit het Zwarte Woud, waaronder sparrentopjes, vossenbessen, vlierbloesem, sleedoornbessen en braambladeren. Maar liefst 47 handgeplukte plantaardige ingrediënten en het buitengewoon zachte bronwater uit het Zwarte Woud geven Monkey 47 zijn unieke karakter en complexiteit. Het pièce de résistance is bovendien een ‘geheim wapen’ uit – alweer – het Zwarte Woud: verse vossenbessen. Alle ingrediënten worden met de grootste expertise gedistilleerd en gerijpt in traditionele aardewerken vaten, om hun unieke eigenschappen helemaal tot hun recht te laten komen. Inmiddels is Monkey 47 vanuit de rustige vallei van het Zwarte Woud aan een wereldreis begonnen. Vandaag is de gin beschikbaar in meer dan 80 landen, op vier continenten. Liefhebbers, bartenders en kenners over de hele wereld waarderen de buitengewone complexiteit en harmonie van deze gin die 60 jaar geleden werd bedacht – in wezen vanuit niet meer dan een nostalgisch verlangen naar Engeland.