New york state wineries /2

Ook nu een overzichtje van enkele belangrijke producenten uit de Finger Lakes regio in New York state.

Element winery

Aanpak: Hard werken, onophoudelijk, ondanks tegenstand en twijfel, in het besef dat we de toekomst van dit wijngebied creëren.

Element Winery is opgericht om de extreme klimaat terroirs van de Finger Lakes regio te verkennen, om wijnen te produceren die hun oorsprong uitdrukken zonder vooringenomenheid. Element winery maakt delicate wijnen met een laag alcoholpercentage, een hoger zuurgehalte, evenwichtig, met een focus op minerale en florale aroma’s.

Met een minimalistische aanpak laat men de druiven voor zichzelf spreken. Men streeft ernaar om druiven van verschillende bodems, locaties en telers te betrekken die exemplarisch zijn voor de regio. In samenwerking met lokale boeren verlegt men de grenzen en bewijst men het potentieel van het extreme klimaat en de Finger Lakes regio.

Element winery gelooft in het maken van hoge kwaliteitswijnen die trouw zijn hun regio van herkomst. Daarom verwijdert men geen dingen uit de wijnen (omgekeerde osmose, spinning cones, etc). Belangrijker nog, men voegt nauwelijks iets toe, weliswaar met uitzondering van minimale hoeveelheden zwavel.

Bij Element richt men zich op het maken van wijn met druiven die onconventioneel zijn voor de regio. Samen met Riesling lijkt Cabernet Franc het meest natuurlijk in de Finger Lakes. Deze druif wordt van oudsher geassocieerd met het Loire-dal (Chinon, etc.) en heeft buiten Frankrijk slechts matige aandacht gekregen. Het lijkt erop dat de Finger Lakes een bolwerk voor Cabernet Franc in de nieuwe wereld kunnen worden. Syrah is synoniem met de noordelijke Rhône, maar is over de hele wereld geëxplodeerd. Maar Syrah is in de war geraakt. Zowel wijnbouwers als consumenten hebben de indruk dat Syrah een warm klimaat druif is. Terwijl hij in de Finger Lakes nog eerder controversieel is, rijpt Syrah prachtig. Zijn dikke schil zorgt ervoor dat hij tot laat in de herfst kan hangen voor de ontwikkeling van de smaak. Het enige nadeel is zijn gevoeligheid voor extreme koude, wat betekent dat Syrah, net als Chardonnay en Pinot, beschermde microklimaten nodig hebben. Lemberger, ook bekend als Blaufrankisch, begint nu echt op gang te komen in de Finger Lakes. Hoewel deze druif vaker wordt geassocieerd met Oostenrijk en in mindere mate Duitsland, begint hij hier de laatste jaren opgang te maken. Dikke schillen en over het algemeen losse trossen leiden tot een sterke weerstand tegen ziekten. De druif blijkt ook goed tegen de kou te kunnen. Amerika’s lievelingsdruif op dit moment, Pinot Noir, is een van de meest uitdagende druiven om mee te werken. De van nature dunne schil en de kleine trossen maken hem vatbaar voor ziektedruk, en hij kan gevoelig zijn voor extreme wintertemperaturen. Maar wanneer hij in de juiste microklimaten wordt aangeplant en zeer zorgvuldig wordt verzorgd, bloeit hij op. De Finger Lakes hebben alles wat we nodig hebben om fantastische Pinot Noir te telen, van ons koele klimaat tot ons lange groeiseizoen en de complexiteit van de bodems.

Merlot is een druif die Element winery hoopt voor het uitsterven te kunnen behoeden! Het trieste verhaal van merlot is een beetje een zegen en een vloek geweest. De druif is gevoelig voor kou, maar kan goed tegen ziektedruk. In de Finger Lakes is de keuze van de wijngaard bijzonder belangrijk omdat de hele oogst gemakkelijk verloren kan gaan door winterschade als de wijngaard niet op een zorgvuldig gekozen plaats staat.

Op de proeftafel: 2014 Cabernet Franc

Een extreem koude winter van 2013/2014 veroorzaakte ernstige schade aan de knoppen, waardoor de opbrengst vooral bij gevoelige rassen sterk daalde. Dit is een goede zaak voor de kwaliteit van de wijn, maar niet voor de kwantiteit. Een relatief gemiddelde lente en zomer gingen door tot de regens in juli begonnen. Dit veroorzaakte een ziektedruk en vergde veel werk in de wijngaarden. Gelukkig volgde een bijna perfecte herfst, waardoor men mooi stevig, zuiver en geconcentreerd fruit konden plukken.

Na de handmatige oogst werden de trossen in de chai met de hand gesorteerd om ongerept fruit te verkrijgen, dat volledig werd ontsteeld voor de gisting. Na het persen, bracht de wijn 29 maanden door in eikenhout en nog eens 24 maanden in de fles vooraleer te worden gecommercialiseerd.

Stevig mooie donkerrode kleur. In de neus aangename aroma’s van donkere bessen, pruimen, en zwarte bessen. Bij aanzet in de mond, helder en fris met knapperig fruit, hints van gedroogde kruidentonen, delicate accenten van groene tabak. Opvallend is zijn ongelooflijk elegante structuur met behoud van levendige zuren en frisheid, elementen die deze wijn een lange houdbaarheid meegeven.

Prijs $53.99 – 14% alc vol

Wijnhuis Osmote

De Osmote familie bestaat uit Ben, Brittnie en Mia, plus alle vrienden en familie die ons op de weg geholpen hebben. Ben Riccardi is zowel wijnmaker als bedrijfsleider. Geboren in de Finger Lakes, woont hij nu aan de zuidkant van Seneca Lake. Hij heeft onder meer ervaring opgedaan bij Willams Selyem in Californië, Craggy Range in Nieuw-Zeeland en City Winery New York in Manhattan.

Het domein is een prachtige boerderij van 31 hectare in Burdett, NY met uitzicht op het water aan de oostelijke oever van Seneca Lake. Er staan nog geen wijnstokken, maar deze plek is klaar om een kostbare wijngaard te worden.   Voorbereidend op de aanleg van een wijngaard, wordt samengewerkt met een plaatselijke melkveehouder om haver en hooi te verbouwen als een bodemopbouwproject gebaseerd op regeneratieve landbouw. Daarnaast beheert de familie een kleine boomgaard, verschillende tuinen en weidevarkens.

Ben gelooft dat het beter is om te vertrouwen op de natuur en het proces en hanteert een ontspannen aanpak in de wijnmakerij. Het is geen luiheid of een roekeloze houding ten opzichte van het ambacht, maar in plaats daarvan Ben’s overtuiging van het potentieel van de Finger Lakes terroir. Hij heeft over de hele wereld gewerkt in Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Californië, en heeft in het buitenland inzichten verzameld, allemaal om de unieke grootsheid van deze New Yorkse Finger Lakes te begrijpen. Ben heeft een technisch wijnmakersdiploma van de Cornell University en begrijpt de wetenschap van wijn, maar het ruwe materiaal hier smeekt om geduld, niet om een technocratische wijnmaker. Hij zoekt dan ook naar een zachtere aanpak om textuur te ontwikkelen naast de heldere zuren van deze lichte, etherische wijnen. Osmote begon in 2014 als een huurder-wijnmakerij binnen een grotere faciliteit. In 2020 gaat men van start met een eigen faciliteit in Ovid, NY. De ruimte van een voormalige vrachtwagengarage, werd omgebouwd tot een volledig functionerende wijnmakerij vol met tanks, wijnpersen, en vaten. Tijdens het bottelseizoen rijdt men met een eigen bottelwagen en bottelt men ter plaatse.

Op de proeftafel: Osmote Chardonnay Cayugae Lake 2018

Osmote’s eerste vintage is een Chardonnay, gebotteld in een roestvrijstalen tank, die nu in beperkte hoeveelheid uit de ‘bibliotheekkelder’ beschikbaar is.

Helder gele kleur en levendige kleurrijke schitteringen. In de neus mooie fruitige aroma’s van witte bloesems en wit fruit, vermengd met delicate lichtzure hints. In de mond een medium body en aangename fruitsmaak, maar ook een subtiel hartig randje zoals een hint van anijs. Warme en karaktervolle lange afdronk.

Prijs : 30$ – 12.1 % alc vol – Bekroond als ‘Beste Chardonnay in New York’ op de 2018 New York Wine and Food Classic

Lamoreaux Landing

 

Al drie generaties lang verbouwt de familie Lamoreaux druiven op de vruchtbare gronden langs de oostkant van Seneca Lake. Vandaag de dag hebben ze meer dan 112 hectare beplante wijngaarden, verdeeld over meer dan 20 verschillende wijngaardblokken, voornamelijk aangeplant op Honeoye Silt Loam en Lansing Gravely Loam bodems. Deze wijngaarden worden uitsluitend beheerd met behulp van duurzame wijnbouwpraktijken, om de beste partijen van expressieve en dynamische cool-climate variëteiten op te leveren.

Alle wijnen, ook die in hun mousserend gamma, worden geproduceerd en gebotteld in eigen huis met behulp van in hun landgoed geteelde fruit, met een maximale controle van de kwaliteit van de druiven en wijn integriteit. Bij Lamoreaux Landing zijn ze telers op de eerste plaats. Het is een New Yorks wijnhuis met diepe wortels in de Finger Lakes en een engagement voor de gezondheid op lange termijn van het land maar vooral voor de mensen die de Finger Lakes hun thuis noemen. Toegewijd aan gezonde milieubeheerpraktijken, wordt het gebruik van synthetische fungiciden, pesticiden, meststoffen, brandstof, energie en afval tot een minimum beperkt. Vastbesloten om het milieu te beschermen met geavanceerde hernieuwbare energie, voltooiden ze in 2016 de installatie van hun 90 KW-zonnepaneel om in 100% van elektrische energiebehoefte te voorzien. Het omzetten van zonne-energie op het landgoed compenseert 120.000 pond of 60 ton CO2 per jaar. De opbrengst van de 112 hectare beplante wijngaarden op de oostelijke hellingen van het prachtige Seneca Lake wordt intensief beheerd zodat alleen de beste partijen van expressieve en dynamische cool-climate variëteiten in de chai belanden. Het druivenassortiment bestaat vooral uit Riesling, Chardonnay en Cabernet Franc maar ook Gewürztraminer, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Grüner Veltliner, en Muscat Ottonel komen aan bod.

Op de proeftafel : Lamoreaux Landing 2018 – T23 Unoaked Cabernet Franc

Een expressieve rode wijn die uitsluitend in roestvrij staal is gerijpt, met heldere, fruitige smaken van kersen en veenbessen met een bevredigend zacht mondgevoel. T23 kan worden gecombineerd met een grote verscheidenheid aan gerechten, vooral op basis van tomaten, en gegrild of geroosterd gevogelte of varkensvlees.

Wijnoogst 2018 – 100% Cabernet Franc – Zuur 5,6 g/L – PH 3,7

Alcohol 11,20% – Prijs 19.99$ – DUBBELE GOUDEN MEDAAL Jefferson Cup Invitational Wine Competition