Nieuwe directeur: Nationaal Wijnbureau Moldavië

Cristina Frolov is de nieuwe directeur van het Nationaal Wijnbureau van Moldavië. Haar belangrijkste uitdaging: “het beroep samenbrengen om de problemen van de wijnbouwwereld het hoofd te bieden”. Cristina Frolov werd met 6 stemmen op 8 verkozen in de wedstrijd die door het ministerie van Landbouw, Regionale Ontwikkeling en Milieu werd georganiseerd en nam haar positie in op 23 november 2020.

Aan het begin van haar vierjarig mandaat heeft de nieuwe directeur haar werkprioriteiten uiteengezet in een brief aan alle vertegenwoordigers van de Moldavische wijnsector.

“De Moldavische wijnindustrie maakt een periode van verandering door die vereist dat we ons nog meer inspannen om de waarde van het wijnmerk van ons land te verhogen om de export van kwaliteitswijnen te vergroten. We zullen ook samenwerken om de exportwetten en -procedures te vereenvoudigen, toegang te krijgen tot subsidies en ontwikkelingsfondsen, extra investeringen aan te trekken en het milieu te beschermen, en ons imago te versterken: dit zal ons helpen om op de markten te concurreren met laaggeprijsde wijnen die worden geproduceerd in landen waar de klimatologische omstandigheden lagere productiekosten mogelijk maken dan de onze. Wij, de vertegenwoordigers van de wijnwereld, moeten snel handelen en onze krachten bundelen voor het welzijn van de industrie.

Cristina Frolov, directeur van het Nationaal Wijnbureau:

Cristina Frolov was 8 jaar lang directeur van het bedrijf “Castel MIMI”. In die periode voltooide ze de renovatie van het kasteel, waardoor het nationale en regionale toeristische circuit opnieuw kon worden geïntegreerd. Ze was ook lid van de Raad van Bestuur van het Nationaal Wijnbureau, vertegenwoordiger van de Wijnvereniging van de BGA “Codru” en voorzitter van de Nationale Vereniging voor Toerisme (ANTRIM), een organisatie die zich inzet voor de bevordering van het toerisme in Moldavië. Ze is afgestudeerd aan de Academie voor Economische Studies van Boekarest, is getrouwd en voedt haar twee kinderen op.

Cristina Frolov neemt het stokje over van Dr. Gheorghe Arpentin, die de afgelopen 4 jaar directeur is geweest van het Nationaal Wijnbureau van Moldavië, na in december 2013 te hebben deelgenomen aan de oprichting ervan, en vervolgens van 2014 tot 2016 lid was van het Coördinatiecomité. Gheorghe Arpentin : “Het National Vine and Wine Office is er trots op bij te dragen aan het heroverwegen en hervormen van de wijnindustrie, en ervoor te zorgen dat de wijnen voldoen aan internationale kwaliteitsnormen. “Wijn van Moldavië” symboliseert onze betrokkenheid bij onze klanten en partners”. Hij is de man die samen met de producenten een BGA-systeem op basis van het Europese model heeft opgezet. Hij zal zich nu wijden aan zijn wijnproductie en zijn missie bij de OIV (Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding) als voorzitter van de Commissie “Veiligheid en Gezondheid”.

Nationaal Wijnstok- en Wijnbureau (ONVV)

ONVV is de nummer 1 expert in de wijnindustrie, een platform voor de collectieve acties van iedereen die investeert in het vergroten van de concurrentiekracht van wijnen door te profiteren van authenticiteit en klantgerichtheid. Een van de basisdoelstellingen is de diversificatie van de markten en de promotie van Moldavische wijnen via een nationaal merk: “Wijn van Moldavië. Een levende legende”.

De Moldavische wijn heeft de afgelopen tien jaar een complete kwaliteitsrevolutie ondergaan, wat wordt bevestigd door de 740 medailles die in 2019 in internationale wedstrijden zijn behaald.

Tussen Oekraïne in het oosten en Roemenië in het westen staat Moldavië op de 6e plaats onder de Europese wijnproducerende landen voor de omvang van zijn wijngaard, met 128.000 hectare aan wijngaarden en meer dan 30 druivenrassen die worden verbouwd! Moldavië is een belangrijk wijnproducerend land, aangezien 15% van de actieve bevolking betrokken is bij de wijnproductie of aanverwante diensten. Met een wijnbouwerfgoed dat teruggaat tot 5000 jaar voor Christus en de grootste wijnmakerijen ter wereld, is Moldavië een van de oudste wijnproducerende landen. Moldavië biedt een unieke ervaring op het gebied van wijntoerisme, vooral met zijn opmerkelijke Nationale Wijndag, en zijn ondergrondse galerijen die zijn opgenomen in het Guinness Book of Records… Alle wijnmakerijen zijn gebouwd op basis van richtlijnen die het milieu centraal stellen.

www.wineofmoldova.com