Noémie Bastien

uit Jurbeke is Belgian Junior Coffee Ambassador 2022

 

De finale plaats van de 12e editie van de BJCA-wedstrijd van Koffie Rombouts vond plaats in The Butcher’s Son in Antwerpen. Vier jonge finalisten streden om de titel van beste junior barista van het land. De eer valt te beurt aan Noémie Bastien (19) uit Jurbeke, leerlinge in IPES Aat. Zij mag zich een jaar lang Belgian Junior Coffee Ambassador noemen.

De vier finalisten scoorden bij de ‘slow coffee’-proef in de voorronde het best van alle tiental kandidaten. De deelnemers zijn studenten van het zesde of zevende specialisatiejaar van hotelscholen, en werden geselecteerd door de deelnemende scholen. De andere finalisten waren Jonas (SIMA Aarschot), Naomi (VTI Spijker Hoogstraten) en Gabryella (ColomaPlus Mechelen).

De finalisten bereidden opnieuw een ‘slow coffee’ voor het oog van een professionele jury, geheel volgens de regels van de kunst. De bereiding houdt in dat een filterkoffie wordt gezet met de nieuwste technieken en dat blijk wordt gegeven van een uitstekende kennis om koffie te extraheren volgens de filtermethode. De koffie werd beoordeeld op verschillende criteria, zoals aroma, smaak, intensiteit, balans enzovoort.

Volgens de jury zijn er dit jaar geen verliezers. Het verschil tussen de finalisten is minimaal en het niveau was zeer hoog. De finalisten zijn al zeker van opnieuw een plekje in de wedstrijd volgend schooljaar. Initiatiefnemer en organisator van de wedstrijd Koffie Rombouts onderstreept het belang van een degelijke baristaopleiding.

Xavier Rombouts, gedelegeerd bestuurder: “Met deze competitie willen we als Belgisch familiebedrijf onze kennis en passie delen met de jonge generatie en de horeca-professionals van morgen. We hopen hiermee de liefde voor het koffievak bij jongeren aan te wakkeren, en dat zij ontdekken dat koffie ook heel wat creatieve mogelijkheden biedt.” www.rombouts.com