Onverwachte Bordeauxwijnen

DIE IN DE SMAAK VALLEN BIJ JONGE CONSUMENTEN EN SOMMELIERS IN BELGIË

Een nieuwe generatie wijnbouwers toont een andere kant van de Bordeauxwijnen. Met hun energie en enthousiasme weten ze het unieke karakter en de moderniteit van hun wijnen uit te stralen. Ze bewandelen nieuwe paden en geven zin om Bordeaux op een andere manier te herontdekken. Ze introduceren innovaties in de wijngaard en wijnmakerij terwijl ze de knowhow van hun voorouders verder benutten. Ze werken met respect voor mens en natuur. Drie Belgische wijnkenners laten ons verrassende wijnen ontdekken die kenmerkend zijn voor de evolutie van de Bordeauxwijnen. Stuk voor stuk wijnen die in de smaak zullen vallen bij jonge consumenten. Fruitige plezierwijnen om direct te consumeren, als aperitief of bij eenvoudige, lekkere gerechten.

De favorieten van Florent Vanderstuyft, sommelier bij Oak

“Een sommelier wil niets liever dan de klant verrassen. En met een Bordeauxwijn is dat absoluut mogelijk!”, aldus Florent. “Ik laat jonge consumenten graag wijnen ontdekken die ze nog niet kennen en waarvan ze een ander beeld hadden. Oudere consumenten wil ik dan weer laten kennismaken met een andere kant van de Bordeauxwijnen.”

Hij voegt er nog aan toe: “Tegenwoordig vallen Bordeauxwijnen bij alle generaties in de smaak. Je kunt ze evengoed drinken bij een snelle hap, met een verfijnde maaltijd, als aperitief … Bordeaux staat synoniem voor gepassioneerde wijnbouwers die lekkere wijnen maken en die innoveren en toekomstgericht werken. De wijnwereld is volop aan het veranderen onder invloed van de consument die evolueert, maar ook door de klimaatverandering. De wijnbouwers zijn zich daarvan bewust en passen voortdurend hun methoden en wijnen aan. Vandaag slaagt Bordeaux erin te verrassen met hedendaagse wijnen die alle vooroordelen van tafel vegen!”

Château Tour Léognan Blanc, AOC Pessac-Léognan, 2019: 70% Sauvignon en 30% Sémillon

Deze Château Tour Léognan is een aangename plezierwijn die je jong moet drinken. Vinoloog en keldermeester Andrea Perrin biedt een blending die zich kenmerkt door de sauvignon, met toetsen van citrus en een elegante, vlezige smaak. Deze levendige, fruitige wijn wordt afgerond door de zachte en vette sémillondruif. Toetsen van kweepeer, aroma’s van citrus en zeste van limoen zorgen voor frisheid. In de mond proef je meteen een wijn met veel structuur. Deze wijn haalt een uitstekende score bij het blindproeven en verrast met zijn aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Crombé Wines, € 16,90

Delphis, Château de La Dauphine, AOC Fronsac, 2016 : 100% Merlot

Gecertificeerd in de biologische landbouw, biodynamisch beheer van de wijngaard en draagt het MVO-label* ‘Bordeaux cultivons demain’

Stéphanie Barousse, directeur van La Dauphine: “Een MVO-aanpak leek een logisch gevolg op de certificeringen waartoe we ons verbonden hebben: bio, HVE, biodynamie en ISO 14 001. Met MVO werken we aan onze nalatenschap voor de kinderen. De voorbije acht jaar zijn we er enorm op vooruitgegaan op het vlak van milieu, veiligheid, welzijn op het werk, enz.”

Delphis is een prachtige merlot waarin het terroir helemaal tot uiting komt. De elegantie van de druif wordt naar een hoger niveau getild door enkele kruidige toetsen doordat de wijn in vaten heeft gerijpt. Deze wijn is een absolute aanrader in combinatie met een Argentijns gerecht, zoals picanha met chimichurri en rozemarijnaardappelen. Vitis Vin, € 15,50

De favorieten van Alessia Persechillo, sommelier bij Bistro Racine

“Tot groot genoegen van mezelf en van de klanten in het restaurant heb ik beslist om Bordeaux te herontdekken met moderne wijnen die breken met de bestaande regels. Tijdens mijn bezoeken aan verschillende domeinen zag ik duidelijk dat de bodem in Bordeaux veel diversiteit te bieden heeft en dat de wijnboeren echt willen innoveren. In deze wijnstreek zijn er dan ook een heleboel pareltjes te ontdekken, die voor iedereen toegankelijk zijn. De wijnbouwers in Bordeaux vinden het alsmaar belangrijker om hun terroir te beschermen door in harmonie met de natuur te werken. Ze passen daarom hun werkwijzen aan in de wijngaard maar ook in de wijnmakerij. En dat proef je in hun wijnen. Ik ontdek graag wijnen die gemaakt zijn met respect voor alles wat leeft, wijnen die mij nieuwsgierig maken en die vol emotie zitten”, aldus Alessia Persechillo.

Château Brandeau, Les barriques d’Alice, AOC Castillon Côtes de Bordeaux, 2016– Biologische landbouw – 85% Merlot en 15% Cabernet Franc

Julien Voogt, geboren en getogen in Waals-Brabant, reisde de wereld rond om het vak van wijnbouwer te leren. Tot hij in 2015 in Bordeaux, meer bepaald in het gehucht Brandeau, 9,5 hectare overnam. ‘Les barriques d’Alice’ is een cuvée die in kleinere hoeveelheden wordt verkocht. Deze authentieke Bordeaux biedt aroma’s van zwart fruit en smaakt evenwichtig en gestructureerd. Een diepe en elegante wijn, een vrije Bordeaux! “Julien is afkomstig van de streek waar ik nu woon in België. Het was voor mij dan ook de logica zelve om deze wijnbouwer te noemen, met zijn filosofie die gericht is op de natuur”, aldus Alessia. Large soif, € 24

Château Thieuley, AOC Clairet – Terra Vitis-certificering – 70% Merlot en 30% Cabernet Sauvignon

“De zomer is de ideale periode om te genieten van een clairet”, zegt Alessia. “Deze clairet van Château Thieuley lijkt me perfect, niet alleen omdat hij lekker is maar ook omwille van de zachte tannines. Hij doet me denken aan de zure kersensnoepjes waar ik als kind dol op was. Je kunt deze wijn op elk moment drinken, van aperitief tot nagerecht. Hij zal je gasten ongetwijfeld verrassen met zijn mooie frambooskleur en zijn intense neus van rood fruit (bosaardbei en framboos) met subtiele toetsen van zoethout. In de mond is hij vlezig, fruitig en smaakvol. Kortom, een typische clairet uit Bordeaux.”

De favorieten van Leïla Belhadj Salem, ambassadrice van het wijnconcours Féminalise en wijninfluencer

Leïla heeft een passie voor Bordeauxwijn: “Er is voor ieder wat wils in Bordeaux! Of je nu graag witte, rode of roséwijn drinkt, elke consument zal er aan zijn trekken komen. Ik denk dan vooral aan jonge consumenten, die gemakkelijk kunnen switchen van een lichte witte wijn naar een meer gestructureerde witte wijn of van een fruitige rode wijn naar een rode wijn met meer body. Met de wijnen uit Bordeaux is er keuze voor iedereen en kan iedereen zijn eigen mening vormen en zijn eigen smaakbeleving hebben! Als aperitief met enkele tapas erbij, tijdens een barbecue of in combinatie met een meer verfijnde maaltijd … de consument kiest! De ideale wijn om te genieten van een gezellig moment met vrienden.”

Château de Beauregard Ducourt, AOC Entre-Deux-Mers: Draagt de labels ‘Haute Valeur Environnementale’ en ‘Bordeaux cultivons demain’ (MVO) – 64% Sauvignon Blanc en 36% Sémillon

Deze droge, levendige en fruitige witte wijn uit Entre-Deux-Mers is gemaakt door Jérémy Ducourt. In de neus vind je een mooi boeket van aroma’s van citrus en witte bloemen. In de mond is hij evenwichtig en zeer verfrissend. Een knappe wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die in de smaak zal vallen bij het aperitief of in combinatie met een aspergerollade met ham. Cora, € 5,55

Château les Charmes-Godard, AOC Francs Côtes de Bordeaux, 2020: – Draagt het label ‘Haute Valeur Environnementale’ – 60% Sémillon, 25% Sauvignon Gris en 15% Sauvignon Blanc

Nicolas en zijn zoon Cyrille Thienpont creëerden deze zeer smaakvolle, gestructureerde en frisse witte wijn. De overheersende Sémillon zorgt voor textuur en aroma’s van gedroogd fruit, citrus en witte perzik. Een wijn met karakter die opvalt door zijn frisheid en zijn elegante finesse. Ideaal als aperitief met groentesticks erbij of in combinatie met zeevruchten of gegrilde vis. Thienpont Wine, € 14,60