Or’lys blaast 2 kaarsjes uit, derde variant!

TIP: Leuk Vaderdag-geschenk!

Hiep hiep Or’lys!

Jawel, op 2 mei 2022 blaast Or’lys al 2 kaarsjes uit. Wat begon als een klein project vol enthousiasme is op twee jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in en rond Gent.

Hij doet het adagium “van een probleem een opportuniteit maken” alle eer aan: de Gentse piloot Frederik Dewitte zag zijn professionele activiteit in de eerste maanden van de corona-crisis in 2020, toen het aantal vluchten tot een strikt minimum werd herleid, drastisch verminderen. Velen zouden moeilijk kunnen omgaan met de situatie, maar Frederik besloot in tegendeel om tijd te besteden aan een andere passie. De gastronoom in hem besloot een project dat al een tijdje in zijn hoofd zweefde, in ideale omstandigheden te doen landen: zijn eigen ideale drank maken om een gezellig diner te starten of af te sluiten. Vandaag mag Frederik gelukkig en fier zijn, want zijn OR’LYS bestaat ondertussen al uit 3 varianten: de OR’LYS Herbal Orange, een maceraat van sinaasappelzeste in combinatie met gedistilleerde kruiden, de OR’LYS Red Vermouth en onlangs heeft hij zijn eigen OR’LYS Gin gelanceerd.

OR’LYS Herbal Orange: als digestief of aperitief

Frederik ging niet over één nacht ijs. Hij nam de nodige tijd om met verschillende recepten te experimenteren tot hij tot de smaak kwam die hem het meest kon bekoren. “Ik wou graag het suikergehalte dat van toepassing is voor een likeur, naar beneden halen, om OR’LYS zowel als digestief als aperitief te kunnen aanbieden en de frisheid en de aroma’s van de kruiden te laten primeren.” Frederik slaagde er dankzij een vlotte samenwerking met de The Bassets Craft Distillery in Ruiselede in om een volledig nieuw recept te ontwikkelen, op basis van maar liefst 11 verschillende, gedistilleerde kruiden: citroengras, lavendel, rozemarijn, gember, venkel, kaffir, vlierbloesem, salie, basilicum, dille en munt.

Lokale verankering

OR’LYS vond alvast naadloos toegang tot bekende lokale horecazaken: Restaurant Boulevard in Sint-Martens-Latem, restaurant Culix in Merelebeke en zelfs restaurant Vertige in Brussel hebben ondertussen de Herbal Orange Liqueur op de kaart staan. “De verwijzing naar de Leiestreek valt letterlijk en figuurlijk in de smaak”, ervaart Frederik, die de naam OR’LYS (Lys : Leie) bedacht als een poëtische verwijzing naar zijn Leiestreek. “Zoals befaamde artiesten hun schilderspalet hier met talent lieten spreken, willen wij graag met ons smakenpallet de papillen van onze consumenten ontroeren”, bevestigt Frederik met een knipoog.

OR’LYS Red Vermouth: op en top een premium vermouth!

De OR’LYS Red Vermouth is een versterkte wijn, geproduceerd van  Cabernet Sauvignon en Merlot, verouderd op Sauternes vaten en geblend met een mix van botanicals: alsem, lavendel, kamille en Tagetes Patula zijn er enkele van… Geserveerd on the rocks met een zeste of partje van appelsien. Heerlijk als aperitief of digestief!

Papa is GIN-IAAL

Met zijn nieuwe OR’LYS Gin wou Frederik een kruidige premium gin creëren met niet alledaagse kruiden zoals eucalyptus, saffraan, mirre… en het resultaat is een zachte balsemende frisse gin geworden! Wie nog op zoek is naar een leuk Vaderdag-geschenk, hier alvast een mooie Giftbox met een OR’LYS Gin en Fever Tree tonic water…ready to serve! Verkoopprijs: 54,50€. Giftpack 2in1 (OR’LYS Herbal orange + Vermouth): 65€. Bestellen kan via de webshop www.orlys.be/shop.  Cheers!

Frederik is dan weer ondertussen volop actief als piloot de wereld aan het rondreizen, toch blijft hij rondrijden om chefs en bartenders kennis te laten maken met zijn OR’LYS! In zijn vrije tijd is Frederik een levensgenieter die zijn passies en impressies graag met iedereen deelt. Zo stelt hij ook graag een aantal “The Perfect serve”-suggesties voor op de website www.orlys.be. Hier kunnen particulieren ook online bestellen.

LIJST VAN RESTAURANTS DIE OR’LYS AL AANBIEDEN OP HUN KAART:

In ‘t Boldershof (Deurle) – Baarle90 (Sint-Martens-Latem) – A Table (Sint-Martens-Latem) – D’Oude Schuur (Sint-Martens-Latem) – Laethems Ros (Sint-Martens-Latem) – Brasserie Latem (Sint-Martens-Latem) – Brasserie Boulevard (Sint-Martens-Latem) – Bystrò Jamien (Gent) – Nenuphar (Afsnee) –  Brasserie De Sterre (Deinze) – Brasserie ‘t Koetshuis (Deinze) – Fou d’O (Gent) – Hotel De Flandre (Gent) – Brasserie Café Hubert (De Pinte) – Culix (Merelbeke) – Vertige (Brussel) – Colonel (Brussel). Ook te koop bij Lambrecht Wijnen te Sint-Martens-Latem.