Primeur: De Bordeaux wine week!

VAN 16 TOT 26 JUNI 2022

In 2022 vindt in Bordeaux voor de allereerste keer de Bordeaux Wine Week plaats. In samenwerking met lokale instanties en verschillende actoren uit de wijnsector lanceren de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), de dienst voor toerisme van Bordeaux en Vinexposium een gloednieuw concept dat zich toespitst op wijn en sterkedrank. De Bordeaux Wine Week bouwt voort op het succes en de complementariteit van bestaande events maar introduceert ook nieuwe synergetische bijeenkomsten, zowel voor het grote publiek als voor professionals uit de hele wereld.

Het programma van de Bordeaux Wine Week focust op verschillende aspecten van wijn (cultuur, toerisme, vinologie, economie, wetenschap, …) – die in allerlei vormen aan bod zullen komen – om de rijke wijnbodems en de milieuaanpak van wijnbouwers in Frankrijk en andere landen onder de aandacht te brengen. Voor hen wordt de Bordeaux Wine Week in 2022 een uitzonderlijk platform, waar ze hun activiteiten in de kijker kunnen plaatsen. Zo wordt Bordeaux van donderdag 16 juni tot zondag 26 juni 2022 het toneel van een heleboel activiteiten op symbolische locaties die deel uitmaken van het erfgoed van de Bordeauxstreek. De evenementen overdag worden afgesloten met iconische festiviteiten bij zonsondergang, zoals het feest van de Jurade de Saint-Emilion en van de Union des Grands Crus de Bordeaux.

De Bordeaux Wine Week brengt wijnliefhebbers en professionals uit de hele wijnsector samen en biedt een combinatie van zakelijke mogelijkheden en zintuiglijk genot. Het programma van de twee belangrijkste events ziet er als volgt uit:

  • Een nieuw internationaal hoogtepunt, dat door Vinexposium wordt georganiseerd voor professionals uit de sector, plaatst Franse en buitenlandse wijnen en sterkedrank in de kijker tijdens twee grote bijeenkomsten: – Het ‘Act for Change’-symposium op 20 en 21 juni in La Cité du Vin bestaat uit een reeks lezingen door bekende internationale sprekers rond het thema ‘Wijn in 2030’. De revoluties als gevolg van de klimaatverandering worden er aangekaart vanuit drie invalshoeken, namelijk productie, verkoop en consumptie. – Op 22 en 23 juni brengen de WOW! Meetings professionals uit Frankrijk en het buitenland samen voor zakelijke samenkomsten over biologische wijnen die gecertificeerd zijn met een milieulabel.
  • Van 23 tot 26 juni vindt Bordeaux Fête le Vin, dat wordt georganiseerd door de CIVB en de dienst voor toerisme van Bordeaux, opnieuw plaats. Het event biedt niet alleen de vertrouwde elementen, maar ook een aantal grote nieuwigheden. Op de kaaien in de stad kunnen de bezoekers de wijnroute in openlucht volgen, die opgedeeld is in ‘dorpen’ rond de verschillende appellaties. Ze kunnen er de wijnen van Bordeaux en Nouvelle-Aquitaine degusteren in het gezelschap van de wijnbouwers en -handelaars. Verder kunnen ze genieten van een heerlijk aanbod dat vooral bestaat uit lokale producten en biologische producten die gecertificeerd zijn met een milieulabel. Voor een preview van Bordeaux Fête le Vin kunnen ze vanaf donderdag 16 juni terecht in de restaurants en wijnhandelszaken in Bordeaux, maar ook in een aantal theaterzalen voor een vleugje muziek en in pop-updansbars. Bijzondere aandacht gaat naar milieuverantwoorde initiatieven door streekproducten in de kijker te plaatsen en door te kiezen voor partners die inspanningen leveren op maatschappelijk en ecologisch vlak. Bordeaux Fête le Vin behaalde ook het ISO 20121-certificaat ‘Managementsystemen voor duurzame evenementen’, wat het engagement van dit event op het gebied van duurzaamheid bewijst.
  • Daarnaast zijn er nog leuke culturele en oenologische activiteiten die in de smaak zullen vallen bij zowel het grote publiek als bij professionals:

De originele en uitzonderlijke tentoonstelling ‘Picasso, l’effervescence des formes’ in La Cité du Vin vanaf 15 april en gedurende de hele Bordeaux Wine Week. Voor de eerste keer wordt de plaats van wijn in het oeuvre van deze kunstenaar belicht.

Van 16 tot 19 juni is er het Week-end des Grands Crus de Bordeaux, dat wordt georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux en dat je laat kennismaken met 120 grand cru’s uit Bordeaux tijdens degustaties, bezoeken aan wijndomeinen en diners in wijnkastelen en in Bordeaux zelf.

Met de steun van de stad Bordeaux, Bordeaux Métropole en de Conseil Régional de la Nouvelle- Aquitaine brengt de Bordeaux Wine Week voor de eerste keer alle knowhow in de sector samen om het grote publiek en professionals van over de hele wereld te verwelkomen op een uniek verbindend event.

De Bordeaux Wine Week is het resultaat van de inspanningen van de kamer voor handel en nijverheid van Bordeaux Gironde, de dienst voor toerisme van Bordeaux, Vinexposium en de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, van de betrokkenheid van La Cité du Vin, de Union des Grands Crus de Bordeaux en de Jurade de Saint-Emilion en van de steun van Bordeaux Négoce, de Fédération des Grands Vins de Bordeaux, de Conseil des Grands Crus Classés en 1855, de Commanderie du Bontemps de Médoc des Graves, de Sauternes et de Barsac en Les Grands Crus Classés de Graves.