Proeverij Union des Grands Crus de Bordeaux 2018

Wijnjaar 2018 kondigde zich aldus Ronan Laborde, president van de UGCB, na een regenachtige en vrij koele winter, minder beloftevol aan.

Toch kregen de ruim 50.000 professionelen verdeeld over 131 kastelen en 14 appellaties, mooi weer tijdens de bloei, gevolgd door een zonnige zomer die voor een goede rijpheid zorgde, ruimschoots de mogelijkheid om de oogst 2018 tot een voltreffer te verwerken. 2018 moet trouwens de inzet vormen van een veelbelovende trilogie gezien ook de oogst 2019 en 2020 een quasi identiek verloop kenden. De eerste resultaten zijn schitterend en 2018 groeit beslist uit tot een absoluut prima wijnjaar.

Ondanks deze positieve elementen is het wijnverbruik vorig jaar met maar liefst 17% teruggelopen, overduidelijk een gevolg van de wereldwijde covid-pandemie. Gelukkig bezitten de Franse wijnbouwers uit deze regio voldoende veerkracht om zich aan de betere kwaliteit van de wijn en de aanzwengelende interesse voor de UGCB-wijnen op te trekken. Facet dat trouwens parallel loopt met de verdere groei van de duurzame ontwikkelingen in de wijngaarden.

Op de proeftafel 2018 ruim 120 wijnen uit de verschillende appellaties met meerdere voltreffers ondanks de jeugdigheid van deze wijnen. Een bondige selectie:

Château Malartic-Lagravière ( Pessac-Leognan – wit): mooie lichtgele kleur, fruitige aroma’s in de neus en leuk fruitig in de mond. Absolute bevestiging van de gekende kwaliteitswijnen, zeer aangename afdronk.

Château Pape Clement ( Pessac-Leognan): rijke aroma’s met mooie hints van rijpe woudvruchten, delicate tannines, mooie kleur, aangenaam maar mag nog rustig een tijdje rijpen.

Château Chasse Spleen ( Moulis-en-Médoc): donkere kleur met purpuren glinsteringen, aroma’s van rijp rood fruit, met subtiele hints van tabak en cacao, volrond in de mond, licht vettig, best vooraf verluchten

Château Lascombes ( Margaux): donkerrood bijna purpuren kleur, mooie aroma’s van rijp rode vruchten, fruitige mond met warme, gezellige elegante aanzet

Château Léoville Barton ( Saint Julien) : stevige kleur, wijn plakt mooi in het glas, ruim palet van rode vruchten, hints van tabak, nog te scherpen tannines, minder overtuigend bij afdronk.

Château Lafon-Rocher ( Saint Estephe) : mooie kleur met rijke aroma’s in de neus, gezellige aanzet met zeer fruitig karakter, delicate tannines en subtiele hints van cacao en tabak, rijkelijke afdronk

Château Le Bon Pasteur (Pomerol) : weelderige aroma’s van rijp rood ftuit, licht exotisch, stevige aanzet in de mond met leuke delicate tannines, mooie afdronk.

Château Rayne-Vigneau ( Sauternes) : leuke goudgele kleur, fruitige aroma’s in de neus, mooi zoet, zeer aangename wijn

Château La Tour Blanche (Sauternes) : goudgele kleur, de fruitige aroma’s in de neus bevestigen zich volop in de mond met aangename zoete accenten, lange afdronk.