De verkiezing van de Sommelier of the Year is al aan de 14de editie toe. Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. De drie best geklasseerden van elke provincie legden voor een vakjury een sommelierproef af. “De interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, groeit, want alsmaar vaker is er iemand van een gezelschap die geen alcohol bij de gerechten wenst. Daarom kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. De opdracht was de beste wijnpairing-selectie voor te stellen”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year van hun provincie. Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt pas op maandag 4 maart uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Die dag wordt ook de Wine Lady of the Year 2024 bekendgemaakt”.
De organisatie van de verkiezing van de Sommelier of the Year is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné. Het is een erkenning van de beste sommelier, wiens dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt.
Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Daarnaast moeten ze tevens goede communicatieve vaardigheden hebben, en vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart. Tot slot moeten ze kunnen garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding van het aanbod.
Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury.
De sommeliers die de meeste punten behaalden en bijgevolg de titel mogen dragen van Sommelier of the Year van hun provincie, zijn: Jean-Trésor Vets – Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen; Koen Lammens – Sommelier of the Year van de provincie Limburg; Esrä Cayir – Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen; Tom Dillemans – Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant; Elise De Waele – Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen; Hugues De Cuyper – Sommelier of the Year van het Brussels Gewest; Pierre Moury – Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen; Sylvia Veneziano – Sommelier of the Year van de provincie Luik; Ruben Struyve – Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg; Anouck Fransolet – Sommelier of the Year van de provincie Namen en Gaetan Poels – Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant.
De verkiezing van Sommelier of the Year wordt georganiseerd sinds 2010. Een sommelier kan de provinciale titel meerdere keren behalen. De nationale titel echter kan maar eenmaal in zijn of haar leven gewonnen worden. Het overzicht van de winnaars van de voorbije jaren kan geraadpleegd worden op www.sommelieroftheyear.eu.
De drie best gerangschikten per provincie waren:
West-Vlaanderen: Elise De Waele – Brasserie Ruislé, Ruiselede – Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen; Keith Couhysder – restaurant Caillou, Knokke-Heist en Gianni De Rous – restaurant Marina, Oostende
Oost-Vlaanderen: Esrä Cayir – restaurant Pur Boeuf, Berlare – Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen; Valerie Goedertier – restaurant Oak, Gent en Sam Van Landeghem – restaurant Den Silveren Harynck, Sint-Niklaas
Antwerpen: • Jean-Trésor Vets – Upper Roombar The Jane, Antwerpen – Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen; Timothy Claus – restaurant Wingerd, Vorselaar en Daan De Maertelaire – restaurant Hert, Turnhout
Limburg: Koen Lammens – restaurant Aurum by Gary Kirchens, Sint-Truiden – Sommelier of the Year van de provincie Limburg; Diederik Herbots – restaurant Ogst, Hasselt en Pieter Béatse – restaurant De Stadt van Luijck, Sint-Truiden
Waals-Brabant : Gaetan Poels – restaurant Divino Gusto, Nivelles – Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant en Thomas Delhauteur – restaurant Maison Marit, Braine-l’Alleud
Vlaams-Brabant : Tom Dillemans – restaurant Arenberg, Heverlee – Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant, Dimitri Cuypers – restaurant Silos, Boortmeerbeek en Aurélie Charels – restaurant Sir Kwinten, Lennik
Henegouwen : Pierre Moury – restaurant Au Gré du Vent, Seneffe – Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen; Juan Chacana Hernandez – restaurant Quai N°4, Ath en Camille Ehrhart – restaurant Le Vieux Château, Flobecq
Luxemburg : Ruben Struyve – restaurant La Table de Maxime, Paliseul – Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg; Elias Vermeersch – restaurant Le Gastronome, Paliseul en David Delmas – restaurant La Table de Manon, Durbuy
Namen : Anouck Fransolet – restaurant Comptoir de l’Eau Vive, Namur – Sommelier of the Year van de provincie Namen; Laurent Lebrun – restaurant Chai Gourmand, Gembloux en Edgar Pochet – restaurant L’Air du Temps, Éghezée
Luik : Sylvia Veneziano – restaurant Philippe Fauchet, Saint-Georges-sur-Meuse – Sommelier of the Year van de provincie Luik; Thomas Gianuzzi – restaurant La Cantinetta, Liège en Pauline Depreay – restaurant Le Coq aux Champs, Tinlot
Brussels Gewest : Hugues De Cuyper – restaurant Les Caves d’Alex, Brussel – Sommelier of the Year van het Brussels Gewest; Gontran Buyse – restaurant Comme Chez Soi, Brussel en Brad Verbelen – restaurant Senzanome, Brussel