ProWein 2022

Trend: overnachtingen in een caravan bij de wijnmaker

 

Eerste editie van de Wine Travel Awards

Voor veel wijnbouwers is wijntoerisme een belangrijk verkoop- en imagokanaal. Volgens een studie die in 2019 door het DWI en de Universiteit van Geisenheim werd uitgevoerd, genereerde het wijntoerisme alleen al in de Duitse wijnregio’s een jaarlijkse omzet van 29,9 miljard euro. Gecombineerd met de vrijetijdsbesteding van het caravannen, opent dit geheel nieuwe perspectieven. De mogelijkheid om rechtstreeks op wijndomeinen te overnachten is bijzonder interessant – en veel wijnbouwers hebben al op deze groeiende vraag gereageerd door het aantal kampeerplaatsen voor campers voortdurend uit te breiden.

Dit is een zeer goede reden voor samenwerking tussen ProWein enerzijds en CARAVAN SALON Düsseldorf en het Caravaning Industrie Verband (CIVD) anderzijds. Van 15 tot 17 mei kunnen geïnteresseerde bezoekers en exposerende bedrijven zich in een speciale ruimte in hal 1, stand D 80, rechtstreeks op het wijngoed laten informeren over de fascinatie van mobiele vrijetijdsbesteding en de passende keuze aan huurauto’s en overnachtingen. “Caravanning combineert de thema’s reislust en plezier op een manier die weinig andere vormen van vrijetijdsbesteding doen. Wijngebieden zijn populaire reisbestemmingen, en steeds meer wijnhuizen combineren hun aanbod met accommodatie voor reizigers in caravans en campers. Wat is er mooier dan de dag af te sluiten met een fles wijn uit de streek in uw mobiele woonkamer, midden tussen de wijngaarden? Het is geen wonder dat veel caravantoeristen trouwe klanten worden van hun wijnboeren nadat ze dit hebben meegemaakt,” zegt Daniel Onggowinarso, algemeen directeur van het Caravaning Industrie Verband e.V. (CIVD).

“Ik ben verheugd dat we twee schijnbaar tegengestelde thema’s kunnen combineren en waardevolle synergie-effecten kunnen bereiken voor ProWein en CARAVAN SALON, en we zullen deze samenwerking zeker verder uitbreiden”, benadrukt Michael Degen, Executive Director van Messe Düsseldorf, die ook verantwoordelijk is voor CARAVAN SALON en ProWein. Het thema caravanning wordt op ProWein ook aangevuld met de deelname van roadsurfer spots, een platform voor het boeken van individuele staanplaatsen voor campers.

Eerste editie van “The Wine Travel Awards

Deze trend komt ook tot uiting in een nieuwe wedstrijd: de Wine Travel Awards (WTA), die de beste wijnreizen en -reizen ter wereld bekroont. Deze reclame- en informatiecampagne is opgezet door het gespecialiseerde tijdschrift Drinks+ uit Oekraïne. Iedereen die actief is in de wijnindustrie kan deelnemen: wijnhuizen, reisagenten, wijnschrijvers, bloggers en wijnonderwijsinstellingen. Een gespecialiseerde jury van twaalf vooraanstaande deskundigen uit de wijnindustrie, het culinair toerisme, de marketing en de journalistiek zal de ingediende projecten in zes categorieën per sector beoordelen. De winnaars van de WTA worden in mei bekendgemaakt op hun officiële webpagina https://winetravelawards.com.