Le Sanglier des Ardennes – Durbuy

Dit hotel-restaurant in Durbuy, een der kleinste Europese steden, is sinds mensengeheugens een onbetwistbare culinaire parel. Weinig verwonderlijk gezien deze enseigne sinds maar liefst 65 jaar borg staat voor intens culinair genot dat stoelt op een geraffineerde keuken en uitgelezen lokale terroirproducten.

De familie Caerdinael is er actief sinds de oprichting en toch ontketende huidig zaakvoerder meesterkok Frédéric Caerdinael onlangs een figuurlijke mini-revolutie door gans de exploitatie een volledige renovatie mee te geven. Stamgasten hoeven echter niet het ergste te vrezen. Authenticiteit en sfeer van het traditionele huis bleven bewaard maar door enkele aanpassingen biedt Le Sanglier een hedendaagse uitstraling, die ongetwijfeld ook de fijnproever van morgen kan verleiden.

We zouden de aanpassingswerken die meer dan 3 miljoen Euro kostten en uitgevoerd werden door lokale vaklui o.l.v. architect Philipe Bosquée, samen met binnenhuisarchitecte Myriam Montulet en huismeesters Caroline Caerdinael die oog heeft voor detail, makkelijk kunnen omschrijven als het startschot voor een nieuwe exploitatieperiode van minstens 65 jaar.

De locatie van de ‘nieuwe’ Sanglier in de schaduw van het middeleeuws kasteel van Durbuy aan de oevers van de Ourthe, blijft ongewijzigd, meer dan ooit is en blijft het een oase van rust en culinair genot. De receptie van het hotel en de bar vormen een intiem rustpunt opgevrolijkt door heel wat foto’s en hedendaagse sculpturen, hoge barstoelen en aangename fauteuils. Een moderne glazen wijnkast biedt de bezoeker een blik op het wijnaanbod tijdens de maaltijden en licht meteen een tipje van de sluier op van de meer dan 15.000 flessen en 500 referenties die in de echte wijnkelder op degustatie wachten. De Armagnacbar geeft een overzicht van een unieke collectie waarvan enkele uitzonderlijke exemplaren, een collectie die het eeuwfeest 1900 tot 2000 volledig in beeld brengt. Het sfeervolle en neo-barokke salon, waar fijnproevers kunnen genieten van een uitzonderlijke collectie geestrijke en alcoholische dranken, maar eveneens van een goede sigaar, vormt een leuke aanvulling.

Het hotel omvat verder 25 kamers, 14 traditionele en 11 moderne kamers met zicht op het stadje, de Ourthe of het park Topiaire, en een panoramische suite met jacuzzi. Er zijn eveneens 8 grote en moduleerbare vergaderzalen en ruime terrassen. Door de verbouwingen en aanpassingen is er evenzeer ruimte vrijgekomen voor de inrichting van een eigen spa. In deze aangename ruimte werd een wellness centrum en schoonheidsinstituut ingeplant die zowel toegankelijk is voor de hotelgasten als voor niet-residentiële gebruikers.

Op culinair vlak biedt Le Sanglier des Ardennes twee mogelijkheden. Vooreerst is er Brasserie Fred die een traditionele democratische brasseriekeuken suggereert met eigen kaart en een 3-gangenmenu aan 25 Euro. Brasserie Fred bestaat uit een moderne lichtovergoten ruimte met zicht op het park en een neo-rustieke zaal die de authenticiteit van het huis uitstraalt. Ook het ruime buitenterras aan de straatzijde maakt deel uit van brasserie Fred.

Anderzijds is er het gastronomisch restaurant dat eveneens uit twee ruimtes bestaat, een ruime en luchtige ruimte met grote tafels en een meer romantische, duidelijk cosy zaal met uitzicht op het kasteel en de Ourthe. Hier tekent Frédéric Caerdinael doelbewust een gastronomische keuken uit die gebaseerd is op regionale kwalitatieve producten, afwisselend en soms gelijktijdig met een vleugje creativiteit, modernisme en respect voor de familiale tradities. Tijdens de herfst staat het wild absoluut centraal, facet dat het huis zijn onuitwisbare reputatie heeft bezorgd. In het gastronomisch restaurant zijn verschillende menusuggesties voorhanden, Clin d’Oeil, gastronomisch of degustatiemenu met variabele prijzen van 40 tot 75 euro, plus wijnassortiment gespreid over 3 tot 6-gangen. Hartenbrekers die nagenoeg permanent worden aangeboden zijn forel bleu, ossenstaat braisé met Saint Amour, een rode wijn uit het stadje waarmee Durbuy is verbroederd en everzwijn met peper garnituur.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een gastronomische formule. Bij het aperitief een sapje van watermeloen, selderij met zure room en crème brulée van ganzenlever, hapjes die de smaakpapillen alerteerden en ze attent maakten op een degustatie. Als voorgerecht een ravioli vegetal met roze crevetten, calamares en kip met morilles, mooie delicate bereiding met leuk smaakpalet en enkele subtiele accenten. Volgde een bereiding van zalm met aspergepunten leuke exotische citrustoetsen afkomstig van de Mauritiuseilanden, gecombineerd met de wel erg aards accenten van asperges. Zeer fijne en smaakvolle combinatie. De Spaanse witte Cullerot DO2013 van de Macebeo en Verdil ranken van meer dan 30 jaar oud vormde een fris en fruitig intermezzo met aangename citrustoetsen.

Het hoofdgerecht werd een eigen creatie van hoevekip met seizoensgebonden groentenkorf. Een leuke en smaakvolle bereiding die op prettige wijze werd ondersteund door een Leoville Poyferre 2011, Saint Julien. Dit wijngoed werd als 2de cru classé in de classificatie van 1855 opgenomen. Als afsluiter enkele zoete hapjes met o.m. n gemarineerde rabarber en aardbei, maar ook een à la Fred fantasie van chocolade. Een geheel waarbij Frédéric de diversiteit van zijn keuken, de mix van klassieke en hedendaagse bereidingen centraal stelde, niet alleen tot jolijt van onze smaakpapillen maar duidelijk ook tot algemene tevredenheid van een ruim publiek.

Le Sanglier des Ardennes – rue Comte d’Ursel 14 – 6940 Durbuy

Tel 086- 21 32 62 – www.sanglier-des-ardennes.be

Menu’s 40 – 75 € + wijn, private parking

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

regionale topproducten

decoratieve presentaties

aangename eetzaal

subtiele en succulente smaakcombinaties

Michelin:       3 bestekken

vaste waarde

occasioneel espumaatje

chef blijft lokale terroirkeuken trouw

GaultMillau:  13/20

gulle fijnproeverskeuken

prachtig & smaakvol gerenoveerd

Delta:             keuken blijft keurig in familiale traditie

zorgvuldige selectie van streekproducten

meesterlijk vakmanschap