Restaurant ‘t Misverstand – Ukkel

Het ontdekken van nieuwe trendy restaurants is ongetwijfeld een plezierige ervaring. Maar soms willen we evenwel genieten van een gevestigde keuken waar ze gerechten aanbieden waarvan gewoonweg willen genieten om de veelheid van ingrediënten te proeven. Prachtig gelegen in een boerderij die teruggaat tot 1640, meer dan 300 jaar oud dus, is restaurant ‘t Misverstand de duidelijke belichaming van deze stijl. Een huis dat je vertrouwen nooit beschaamd, hoewel, paradoxaal genoeg, de vertaling van het bord een figuurlijk en merkwaardig … “misverstand” is!

Jean-Marc Schellens, een ervaren professional, staat aan het roer van ’t Misverstand en wist een aantal jaren terug, de tanende ster van het restaurant een nieuwe glans te bezorgen en nieuw leven in te blazen. Hij vond het juiste evenwicht tussen traditionele gerechten met zowel een lokaal Brussels tintje als een internationale uitstraling, een geheel dat perfect aansluit bij het authentiek maar tijdloos decor en interieur. Een aanbod van gerechten voor eenieders beurs, aanbod dat culinair genot, elegantie en royale presentaties samenbundelt.

Het authentieke en rustieke decor geaccentueerd door prachtige historische zwart-wit foto’s, vloeit feilloos over in een vleugje moderniteit met het elegante en moderne meubilair. De wijnkelder, toegankelijk via een eeuwenoude stenen trap, is via het glazen plafond, zichtbaar en werpt een blik op de prachtige reserves die het restaurant op dit vlak in petto heeft.

Tijdens de zomermaanden is de tuin een oase van verademing en rust in het drukke stadscentrum. In het gezelschap van oosterse beelden en sculpturen kan men eindeloos genieten … toch houdt Jean-Marc rekening met de soms wispelturige klimaatwisselingen en zorgt hij ervoor dat de gasten binnen steeds voldoende ruimte vinden. Tijdens de wintermaanden zorgen twee open haarden ervoor dat de gezelligheid het  comfort van de klanten optimaal aanvult. Voor prive-evenementen, zakelijke bijeenkomsten en feesten staat een lounge, uitgerust met al het nodige materiaal en moderne infrastructuur, ter beschikking.

Ondanks deze prachtige omkadering blijft de aantrekkelijke culinaire rijkdom de belangrijkste troef van het restaurant. Geen eigenzinnige bereidingen of trendy smakeloze benaderingen, maar een oerdegelijke keuken gebaseerd op dagverse ingrediënten, liefst van producenten uit de onmiddellijke omgeving, bereidt volgens de regels van de kunst. Meerdere gerechten genieten trouwens van een vleugje ‘belgicisme’. Klassiekers zijn o.m. garnaalkroketten met hand- en huisgepelde garnalen, oma’s gehaktbrood met witloof, een Vlaams stoofpotje met trappistenbier of paling in ’t groen, zonder vanzelfsprekend tijdens de wintermaanden, de ruime wildkaart over het hoofd te zien.

Een aantal leden van het keukenteam vormen samen met de patroon reeds met dan 20 jaar een onstuitbare brigade die als een geoliede machine en raderwerk, de gerechten tot in de kleinste details verzorgt. Toch durft het team van ’t Misverstand het aan om geregeld met een vleugje exotisme, de traditionele bereidingen extra diepgang en smaak mee te geven. Het oog voor detail houdt andere bereidingen dan weer stevig aan de traditionele verankering waarbij we vooral denken aan de huisgemaakte aardappelkroketten en de à la minute opgeklopte slagroom die als garnituur dient voor de échte Brusselse wafels.

De lunch tijdens de werkdagen, voorgerecht en hoofdgerecht, kost €13.75, maar fijnproevers vinden ongetwijfeld hun gading in de menu’s, 29.5€ voor een 3-gangen en 37.5€ voor een 4-gangen menu, telkens met meerdere keuzemogelijkheden. Los van de menusuggesties blijven er trouwens de à la carte suggesties, ruimschoots aangevuld met dagverse marktsuggesties.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een terrine van wild en sint jacobsvruchten als voorgerecht en voor een hertenfilet en een filet van hazenrug als hoofdgerecht. De paté van everzwijn kreeg een leuk winters garnituur en 2 mooi bruine toasten als decoratie. Een mooi stevig smaakpalet, smeuïge paté met grote stukken vlees en heerlijk pittig. De sint jacobsvruchten rustten op een leuk pittig slaatje en waren perfect aangebakken, zodat de diepe zilte toetsen de smaakpapillen volop wisten te bekoren.

De beide wildbereidingen bleven leuk rosé met heerlijke geroosterde korstjes, een behoorlijke portie erg mals vlees werd vergezeld van een ruim garnituur: puree van pastinaak,  huisgemaakte aardappelkroketten, mooi gemarineerde en lichtbruin aangebakken stronkjes witloof, appel, veenbessen, cresson en wilde champignons. In beide gevallen een lekker en bekoorlijk wildfestival met een mooi romig sausje. Geen misverstand, maar heerlijk culinaire bereidingen.

Restaurant ’t Misverstand – Alsembergsesteenweg 916 – 1180 Brussel

Tel 03*376 23 98 – www.misverstand.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attente bediening & authentiek decor

heerlijke, smaakvolle bereidingen

mix van Brusselse/Belgische gerechten en internationale klassiekers

mooie wijnkaart

Delta:             kindvriendelijk

voiturier/eigen parking

vrijdag en zaterdag open tot 24 uur.