Savoie wijnen

Een aantal wijnen in deze regio worden gerijpt in eivormige tanks, meestal in klei, en krijgen in de paasperiode extra aandacht. Enigszins begrijpelijk hoewel deze wijnen ook bij tal van lente-gerechten een smaakvol en mooi evenwichtig palet aanbieden. Hun diepgang en draagkracht spreidt zich trouwens over het ganse jaar.

Alvast enkele lente-suggesties:

Phoenix – Apremont – AOC Savoie

Gerijpt op fijne droesem gedurende minimaal 54 maanden voor deze Apremont excel. Geteeld op een licht op het zuiden gericht perceel zal uw smaakpapillen verrukken en u betoveren. Een wijn die men bovendien makkelijk 8 jaar kan bewaren.

Plénitude 2020, AOP Roussette de Savoie

Druivensoort: 100% Altesse – Alcoholgehalte: 12% vol

Het terroir bestaat uit alluviale bodems op puinhellingen en rivierterrassen met een ondergrond van klei-kalksteen bodemtextuur. De druiven worden pas geoogst wanneer deze volledig rijp zijn. Maceratie met koude  schil en selectie van de fijnste sappen bij het persen. De koude maceratie vóór de gisting, wordt gevolgd door een dubbele gisting (alcoholisch en malolactisch) in eivormige tanks. Lange rijping op fijne droesem met natuurlijke suspensie van de droesem.

Deze Altesse biedt in het glas een witgoudkleurig effect met zilvergrijze accenten. In de neus krijgen we een zeer expressief bouquet van citrusvruchten die doen denken aan bergamot en citroengras, maar ook gekenmerkt door fruitige noten zoals peer en perzik.

De fruitige frisheid in de mond is dynamisch en opwekkend en wordt geleidelijk gecompenseerd door zijn vettigheid en onstuimigheid, waardoor een voortreffelijke afdronk overblijft. Is nu perfect op dronk, maar kan nog enkele jaren in de kelder worden bewaard. Bij voorkeur gekoeld serveren, tussen 10° en 12° C.

De Altesse biedt tal van pairing combinaties zoals plakjes Beaufort als aperitief, schotel met zeevruchten, lavarettenfilet / goed met zuring, kleine frietjes, quiches, asperges, gebakken champignons in roomsaus, tajines, colombo, acras, kipcurry, Savooiekaasjes.

BIBI – MILLESIME :2021

Wijn van het Domaine Partage Gilles Berlioz, gecatalogeerd als Savoiewijn Chignin-Bergeron. Assemblage van 50% Gamay en 50% Mondeuse. Geteeld op een perceel van 45 are met een ondergrond van klei-kalksteen en zuidoost gericht. De aanplant omvat 7000 wijnstokken/ha met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar voor deze wijnstokken.

Het perceel wordt bewerkt volgens biologische en biodynamische landbouw en heeft zowel het Ecocert als het Demeter label. De oogst gebeurt volledig manueel. De vinificatie op droesem neemt vijf maand in beslag en de rijping vindt plaats in horizontale eivormige tanks van glasvezel.