Savoiewijnen 3 / Clos de la Galèze & Château d’Apremont

MONDEUSE ARBIN – CLOS DE LA GALEZE

 

Producent Maison Viallet – Les Fils de René Quenard – Savoie Rood AOP

De wijnstokken zijn aangeplant op de zuidelijke hellingen van het Massif des Bauges met de Mont Blanc op de achtergrond. De wijngaard “Clos de la Galèze” is omgeven door enorme droge stenen muren die door de monniken zelf zijn gebouwd en grenst aan de Chartreuse de Lourdens.

De wijnstokken worden uitsluitend met de hand bewerkt met het grootste respect voor het milieu. De Mondeuse Cru Arbin Clos de la Galèze wordt gedeeltelijk gerijpt in eiken vaten zoals de monniken dat in de 15e eeuw deden. Afgeknotte kegel en hermetisch afgesloten kuipen en ponsen naar beneden

Elke wijnstok heeft zijn eigen stijl en sommige wijnstokken zijn meer dan 130 jaar oud. Ze produceren slechts 4 tot 5 trossen perfect geconcentreerde druiven. Deze alchemie maakt van Mondeuse Cru Arbin Clos de la Galèze een pittige, kruidige, krachtige wijn met een zeldzame aromatische complexiteit en een donkere “violette” kleur.

Op de proeftafel:

Een 100% Mondeuse wijn, in het glas een leuke donkerrode kleur met vele violette glinsteringen. In de neus aantrekkelijke aroma’s van fijne kruiden en rode vruchten. Mooie gezellige en volle aanzet in de mond, fruitig met mooie aromatische complexiteit die uitmondt in een lange afdronk. Stevige wijn. Alc vol 13%.

De pittige kruidigheid van deze wijn maakt hem mede door zijn stevigheid tot een ideale compagnon bij gekookt varkensvlees, wild, runderribstuk, met sluitsuk bij de kaas Savooie tomme .

Deze AOP Savoie maakt deel uit van het wijnassortiment van Delhaize. Prijsindicatie 9.3€

 

Château d’Apremont – Blanc Vin de Savoie AOP

Rond dit oude versterkte kasteel uit de 15e eeuw, weerklinkt nog steeds het paardengalop van Jacques de Montmayeur; graaf van Montmayeur, groot officier van de koningen van Savoye in 1449. Op de hellingen rond het kasteel van Apremont op een hoogte van 350 m produceert men heerlijke witte wijn, gemaakt van de Jacquère druif.

De terroirs ontstonden na een ongezien aardverschuiving eind 1248 op de Mont Granier en creëerde het landschap van de Cluve de Chambéry. Een terroir met keien waardoor de wijnranken konden worden aangeplant op klei-kalkachtige sedimentaire Urgonische bodem uit het krijttijdperk.

Na de ontsteling worden de druiven bij aankomst in de wijnmakerij onmiddellijk geperst. De bezinking geschiedt door koude stabilisatie na 24 uur. De gistingstemperatuur ligt tussen 16 en 20° C. De wijn rijpt in thermo-gereguleerde roestvrijstalen tanks.

Op de proeftafel: 100% Jacquère

In het glas een mooie heldere lichtgele en parelachtige kleur. In de neus mooie fruitige aroma’s aangevuld met toetsen van witte bloemen en licht citroenachtige hints. Mooi fris en fruitig in de mond en een smaak van gunflint die uniek is voor Apremont

Een mooie frisse wijn die uitstekend past bij een visfilet uit de meren van de Savoie maar ook bij andere visgerechten een leuke combinatie vormt. Past evenzeer bij een spinazietaartje met noten, een in olijfolie en citroen gemarineerde venkelsalade, bij meerdere zeevruchtenschotel of gewoonweg als leuke aperitiefwijn. Koel serveren bij 8 tot 10° C – minstens 3 jaar houdbaar.

Prijsindicatie 9.3€ – alc vol 11.5%

In België beschikbaar in het assortiment van Delhaize