Treurnis alom toen restaurant Folliez in Mechelen de deuren sloot. Danny Vanderschueren zou echter de horeca de rug niet toekeren, integendeel. Hij wist Danny De Landtsheer van Daniel’s traitteur, te overtuigen om samen een nieuw culinair project, Silo’s, op te starten.
Silo’s opende in november 2015 z’n deuren in het bedrijfsgebouw De Malt aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek. Silo’s brengt een hedendaagse brasseriekaart alsook catering in het mooie industriële karakter van het voormalige gebouw Annexes – Malterie de Boortmeerbeek.
Het project betreft een oude leegstaande bedrijfssite te Boortmeerbeek. De gebouwen werden na Wereld Oorlog II gebouwd met middelen aangereikt via het Marshallplan, teneinde de economie nieuw leven in te blazen. Het is een silogebouw voor de opslag van granen met een opslagcapaciteit van 10.000 ton. De ligging werd strategisch uitgekozen tussen de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg waardoor de bereikbaarheid optimaal werd. De granen werden voornamelijk per schip aangevoerd om daarna te worden gedroogd, gezeefd, gestockeerd, gemengd, gedoseerd en tenslotte afgevoerd naar de eigenlijke mouterij Boortmalt. Deze mouterij was gelegen in het centrum van Boortmeerbeek. Initieel gebeurde het vervoer per paard en kar, later door vrachtwagens. Aangezien het over oude silogebouwen gaat, is het duidelijk dat deze massieve gebouwen een uiterst zware structuur hebben die enorme belastingen aankunnen en waarbij belangrijke ingrepen kunnen doorgevoerd worden zonder aan de eigenlijke gebouwstabiliteit te raken
Bedrijvencentrum de Malt is een initiatief van Beheersmaatschappij Gijsens-Stulens. Na het stopzetten van de activiteiten van de mouterij in Boortmeerbeek kwamen de graansilo’s leeg te staan. Het spectaculaire kader en de uitdaging om het complex weer functioneel in te vullen was een reden om de site aan te kopen, te saneren en weer op te bouwen. Het oude silogebouw, gelegen op een zeer ruim terrein van 22.000 m2, werd omgebouwd en gerenoveerd tot kantoorruimten, werkplaatsen, kleine onderzoeklabo’s, logistieke ruimten, een secretariaat, vergaderzalen en een auditorium.
Het gelijkvloers van de annex van de malterie de Boortmeerbeek werd omgetoverd tot een levendige brasserie. Silo’s is een totaalconcept waar de eerlijke basiskeuken op een eigentijdse manier in ere wordt hersteld en een perfecte symbiose vormt met een uniek kader en een rijke geschiedenis. In Silo’s blijven de ervaringen niet beperkt tot bord en glas. Het is een kruispunt van nieuwe smaaksensaties, zintuigelijke prikkelingen en ontdekkingen waar nieuwe werelden opengaan.
Ondanks de mooie jaren en de uitbouw van Silo’s tot een gewaardeerde pleisterplek voor talloze fijnproevers hebben de Danny’s beslist om de verdere toekomst van het restaurant veilig te stellen. Opvolging hebben ze gevonden in eigen rangen: chef-kok Dieter Fleurinck, sommelier Dimitri Cuypers en gastheer Dries Van Dijck. In een gezamenlijk statement verklaart het trio volmondig “We voelen ons vereerd”. Ze beloven bovendien dit concept met de nodige zorg verder uit te bouwen.
Bij onze proeverij merkten we alvast weinig van de beheeroverdracht. Perfect onthaal, leuke decoratieve presentaties, kwalitatieve ingrediënten… Enkel de afwezigheid van vertrouwde gezichten was opvallend.
Wij genoten als voorgerecht van zeer vlezige en grote Tia Maraa diepe Iers-ranse oesters. Supervers en mooi zilt, een genot van de zee gewoonweg op je bord. Als hoofdgerecht een kreeftensalade met sucrine sla, aardappelcrumble en sinaasappel. Zeer fijn, leuk evenwichtig met grote stukken kreeft, een festijn voor kreeftliefhebbers. Anderzijds een vol-au-vent ‘royale’, de traditionele vol-au-vent, prettig verrijkt met keurig en krokant gebakken kalfszwezeriken. Als garnituur een mooi slaatje en leuke goudgele heerlijke frietjes. Ook dit gerecht is een onbetwistbare topper dat de smaakpapillen verwent. De Georgische badoba zorgde voor een gewaagde maar alleszins een meer dan geslaagde pairing.
Een absoluut bewijs dat de nieuwe beheerders van restaurant Silo’s niet alleen de traditie willen verderzetten maar ook doelbewust opteren voor een verdere uitbouw van dit Brabants verwenadresje.
Restaurant Silo’s- Leuvensesteenweg 350 – 3190 Boortmeerbeek
Tel 015- 51 11 11 – www.silos.be
Gesloten op zaterdagmiddag en zondag
Culinair commentaren:
Tasted4you: 5 minutes – leuk onthaal –gezellig terras
Dagverse kwalitatieve ingrediënten verwerkt tot mooi evenwichtige en zeer smaakvolle gerechten
Aanrader
GaultMillau: 14/20 – 2 mutsen
Aanmeerplaats voor lekkerbekken met secure brasseriekeuken
Zin voor detail
Michelin: traditionele keuken, levendige zaak
Voormalige mouterij
Trendy