Sneak preview: VDP Grosses gewächs 2022 Wiesbaden

De droge topwijnen van de VDP vieren hun wijndebuut. Wie een wijn met de twee letters GG en het logo van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter e.V.) op de fles ziet, weet: dit is een droge topwijn van een van de beste Duitse wijngaarden. Alleen wijngaarden die geclassificeerd zijn als VDP.GROSSE LAGE® hebben het potentieel om deze topwijnen te produceren. Geproduceerd volgens strenge kwaliteitscriteria, getest door een passende zintuiglijke proeverij en bovenal geproduceerd volgens de hoogste normen van de wijnbouwers van de VDP.

Het zijn echter niet alleen de opbrengstregulering, het handwerk en de beperking tot typische druivenrassen die deze wijnen maken. Goede wijnen hebben tijd nodig. Om deze reden duurt het minstens een jaar na de druivenoogst voordat de witte wijnen op de markt komen. Voor de rode wijnen is het zelfs twee jaar later voordat ze gebotteld worden.

Over een paar dagen, traditioneel op 1 september, komen de wijnen met het etiket VDP.GROSSES GEWÄCHS® op de markt. Het evenement “Sneak Preview” vormt dan ook elk jaar de aftrap voor de internationale en nationale wijnwereld om de langverwachte nieuwe jaargang voor het eerst te proeven in het Kurhaus in Wiesbaden.

Met één of twee jaar rijpheid zijn de wijnen op dit moment nog jong, wat speciale vakkennis en proefervaring bij de gasten vereist. Professionals herkennen echter het potentieel in de wijnen, die door de jaren heen echte langeafstandslopers blijken te zijn en nog tientallen jaren kunnen rijpen en gedronken kunnen worden. Steeds vaker kiezen sommige VDP-wijnhuizen zelfs voor een “late release” en houden ze hun wijnen nog twee of zelfs vijf jaar achter alvorens ze aan het publiek te presenteren.

Op de VDP.GROSSES GEWÄCHS® preview worden de wijnen perfect getempereerd en in de gewenste volgorde bij de proevers gebracht. Gesorteerd naar herkomst – zodat wijnen van dezelfde wijngaarden van verschillende wijnboeren in vergelijking naast elkaar kunnen worden geproefd. De presentatie door de VDP geschiedt volgens een procedure die inmiddels vele internationale navolgingen heeft gekregen.

20 jaar VDP.GROSSES GEWÄCHS® – een succesverhaal

Het jaar 2002 markeerde de renaissance van hoogwaardige, droge wijnen uit Duitsland die zich kenmerken door hun herkomst. Het voorbereidende werk van het ‘Comitée Erstes Gewächs’ heeft geleid tot de implementatie op nationaal niveau. Daarom viert de VDP dit jaar een jubileum: 20 jaar VDP.GROSSES GEWÄCHS®.

20 jaar geleden toonden 78 wijnhuizen voor het eerst wijnen van ongeveer 100 locaties; de gemiddelde prijs die toen werd gehaald was ongeveer 16 euro. Sindsdien hebben de Grand Crus van Duitsland zich internationaal gevestigd en is de naam VDP.GROSSES GEWÄCHS® een waardevol merk geworden. Op sommige wijnen wordt maanden van tevoren ingetekend en sommige zeldzame exemplaren van bijzondere locaties worden zelfs voor topprijzen geveild. Gemiddeld worden met een aantal van 629 geteste GG’s (in 2022) zo’n 2800 flessen geproduceerd, tegen prijzen die enkele malen hoger liggen dan wat in Duitsland aan een fles wijn wordt uitgegeven, met een gemiddelde prijs van zo’n 40 euro en een range tot 120 euro en meer. Qua druivensoort domineert Riesling met 60%, gevolgd door Pinot Noir, dat goed is voor 20%. 30% van de VDP.GROSSES GEWÄCHS® wijnen worden over de hele wereld geëxporteerd. Terwijl in de afgelopen decennia de edele zoete 100-puntenwijnen de Duitse wijn pionierden, zijn het opvallend genoeg steeds meer de droge wijnen die het voorbeeld volgen en de reputatie bepalen – en niet meer alleen aan de kant van de witte wijn, maar ook de rode.

Als we vandaag terugkijken op de afgelopen 20 jaar, zijn we getuige van een wedergeboorte van topwijnen en het unieke terroir in Duitsland. Wat in het begin een focus was op de druivensoort Riesling uit het Rijndal en de Moezelstreek, ontmoet intussen een kosmopolitisme ook voor onafhankelijke Silvaner, Pinots, Chardonnays en Lemberger.

In het jaar 2021, dat dit jaar centraal staat, bracht het groeiseizoen voor velen een uitdaging met zich mee. Naast late vorst in het voorjaar en een zomer met minder zon en meer dan gemiddelde regenval, hadden sommige wijnbouwers te kampen met de infectiedruk van schimmelziekten als gevolg van het warme, vochtige weer. Precisie, veel handwerk en selectief oogsten met de hand waren noodzakelijk om de gewenste kwaliteit te bereiken. Inspanningen die resulteerden in bijzonder karaktervolle wijnen. De fruitzoete wijnen van het VDP.GROSSE LAGE®-niveau oogstten in mei al veelvuldig lof. Van de droge wijnen verwacht men een puntige zuurgraad en fruitige mineraliteit – maar vooral een enorme lange levensduur, aangezien het vaak de koelere jaargangen zijn die een frisheid bezitten die ongeëvenaard is, zelfs gedurende tientallen jaren.

Vooruitzichten van het wijnjaar 2020 in de rode wijnsector?

Terugkijkend kan het wijnjaar 2020 heel anders worden beschreven. Het dominante jaar voor rode wijnen, 2020, werd op veel plaatsen gekenmerkt door droogte. Het zonnige herfstweer zorgde voor een vroege, snelle oogst van hartgezonde, aromatische druiven. Ook bij de rode druivenrassen waren de druiven tamelijk klein berijpt, zodat aromatische rode wijnen met een grote dichtheid te verwachten zijn, die echter tegelijkertijd een pittige structuur hebben als gevolg van een vroegere oogst, die duidelijk van regio tot regio verschilt.