Tequila maakt opmars in België

Ook wereldwijd stijging van populariteit : Aperol Spritz, Vodka Lime, Gin Tonic, en Moscow Mule waren de afgelopen jaren populaire cocktails, maar nu lijkt Tequila de hit te worden als populaire ‘spirit’ van het moment. Dit blijkt ook uit de meest recente cijfers van de Raad van Toezicht op Tequila, del Consejo Regulador del Tequila (CRT). In 2019 behaalde de Belgische import een recordcijfer van 622.329 liter. Niet alleen in België maar ook wereldwijd is de exponentiële groei in afname van Tequila duidelijk zichtbaar.

Wist je dat..

 Ondanks de pandemie, de tequila-industrie het afgelopen jaar drie recordcijfers behaalde: een totale productie van 374 miljoen liter, waarvan 286 miljoen liter export naar meer dan 120 landen en een totale exportwaarde van 1,65 miljard euro. 2020 is hiermee het jaar met de hoogste productie- en exportcijfers in de geschiedenis van de tequila-industrie.

 Tequila net als Champagne en Parmaham een beschermde oorsprongsbenaming heeft? Dit betekent dat een producent alleen de naam Tequila mag gebruiken wanneer het voor minstens 51% uit agave bestaat, de productie plaatsvindt in een door de Raad erkende fabriek en de productie zich bevindt in het gebied dat is opgenomen in de Verklaring van Bescherming van de Oorsprongsbenaming Tequila.

 Tequila in Europa een lange weg heeft moeten afleggen voordat het voldeed aan de Mexicaanse standaard. Na meer dan 20 jaar werd Tequila in 2019 opgenomen in de lijst van producten met een beschermde geografische aanduiding, om de bescherming van tequila in Europa te versterken en de consument te garanderen van de authenticiteit van het product.

 Tequila te verdelen is in twee categorieën en vijf klassen: categorie Tequila en categorie 100% agave. Van elk van deze categorieën zijn er vijf klassen: blank, jong, gerijpt, oud en extra oud. In totaal staan 1.758 merken garant voor de productie van een authentiek product, waarvan 23 vertegenwoordigd zijn in de Belgische markt.

De Raad van Toezicht op Tequila, del Consejo Regulador del Tequila (CRT) is verantwoordelijk voor de controle, naleving en certificering van de tequila voorschriften, die de consument de authenticiteit van de tequila garandeert en de oorsprongsbenaming in Mexico en in de rest van de wereld beschermt. Haar missie is gebaseerd op het met ethiek, eerlijkheid, transparantie en onpartijdigheid controleren van de naleving van de regels die van toepassing zijn op Tequila. Tequila wordt momenteel beschermd in 55 landen, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, haar twee belangrijkste exportmarkten. De organisatie is gevestigd in Jalisco (Mexico) en heeft vier internationale kantoren in Madrid (Spanje), Shanghai (China), Genève (Zwitserland) en Washington D.C. (Verenigde Staten).