Tips bij het kiezen van een wijnkoelkast

Als echte wijnliefhebber kun je eigenlijk niet zonder speciale wijnkoelkast. Een dergelijke koelkast zorgt er namelijk voor dat de omgeving van de wijn perfect is, waardoor de meest optimale smaak behouden blijft. Overweeg jij een wijnkoelkast aan te schaffen? Lees dan in dit artikel waar je zoal op moet letten.

1.   Klimaat- of bewaarkast?

Wijnkoelkasten zijn simpelweg in twee uitvoeringen verkrijgbaar: klimaatkasten en bewaarkasten.

–       Wijnklimaatkast: Een wijnklimaatkast bestaat uit diverse temperatuurzones die elk hun eigen constante temperatuur behouden. Grofweg variëren deze temperatuurzones van 6ºC tot 15ºC, doorgaans van onder naar boven. Witte wijn plaats je dan ook onderin en daarboven de rode wijn. Op die manier ligt elke wijn op de juiste drinktemperatuur voor je klaar.

–       Wijnbewaarkast: Een wijnbewaarkast dient voor het langdurig opbergen van (bewaar)wijnen. Deze wijnkoelkast heeft geen temperatuurzones, maar een stabiele temperatuur rond de 12ºC. Er kunnen jaren voorbij gaan zonder dat de deur ooit wordt geopend.

Let op: Bij het aanschaffen van een wijnkoelkast is het verstandig te letten op de wijze waarop de temperatuur wordt weergegeven. Niet alle wijnkoelkasten zijn voorzien van een temperatuur- of vochtigheidsgraad meter. Alhoewel deze instrumenten niet noodzakelijk zijn, is het toch erg raadzaam om ze te hebben zodat je verzekerd bent van de juiste termperatuur.

2.   Hoeveel flessen?

De doorsnee wijnliefhebber heeft waarschijnlijk voldoende aan een klimaatkast die groot genoeg is voor zowel alledaagse wijnen als een kleine sectie voor de bewaarwijnen. Uiteindelijk hangt de keuze voor de juiste wijnklimaatkast af van hoeveel flessen je wilt opbergen. Wijnklimaatkasten bieden doorgaans ruimte voor zo’n dertig tot twee honderd (Bordeaux)flessen.

Let op: In de praktijk kan vaak niet de volledige capaciteit van zowel de wijnklimaatkast- als wijnbewaarkast worden benut, omdat niet elk type fles optimaal gestapeld kan worden.

3.   Liggend, schuin of staand?

Afhankelijk van het type wijnkast worden flessen op verschillende manieren bewaard: liggend, schuin, staand of een combinatie daarvan. Doorgaans geldt dat liggend opbergen beter is voor de kwaliteit van de wijn dan schuin- of staand. Echter kan het esthetisch wel van toegevoegde waarde zijn om enkele flessen schuin dan wel staand te tonen.