Valentijnspecial – Cairanne Rouge – Domaine Brusset

Op hun familiedomein weet de familie Brusset sinds 1947 knowhow te combineren met de nieuwe technieken die door elke generatie worden meegebracht. André Brusset (1910-1999), stichter van het domein, heeft zijn passie doorgegeven aan zijn zoon Daniel en kleinzoon Laurent.

Twee enthousiastelingen, twee ervaringen die van het Domaine Brusset een zeldzaamheid maken waar de complementariteit van twee generaties de beste resultaten oplevert, met respect voor tradities.

Domaine Brusset is gelegen in het hart van de zuidelijke Côtes-du-Rhône wijngaarden, in Cairanne. Met een totale oppervlakte van 70 hectare strekken deze wijngaarden zich uit over vijf prestigieuze appellations: Gigondas – Cairanne – Rasteau – Côtes-du-Rhône – Ventoux

Hier worden veel edele druivensoorten geteeld. Voor rode en rosé wijnen: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan. Voor de witte wijnen opteert Domaine Brusset voor de druivenrassen Grenache Blanc, Viognier, Roussanne en Clairette. De beroemde rode wijnen van het domein vertegenwoordigen 90% van de productie.

Op de proeftafel: Cairanne rouge – Les Travers

Assemblage van Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault. Deze worden geteeld op een aantal klei-kalksteenhellingen op alluviale terrassen, rijk aan kiezelstenen. De gemiddelde ouderdom van de wijnstokken situeert zich rond de 30 jaar en zorgen voor een gecontroleerd rendement van 35 hl / ha. Het snoeien van de wijnstokken gebeurt in Gobelet en cordon de Royat.

De oogst gebeurt gezien de soms steile hellingen voor 100% handmatig. De vinificatie is deels afhankelijk van de rijping maar vindt plaats volgens traditionele methodes .Elke variëteit wordt apart gevinifieerd dit met een vattingstijd van 20 dagen

De sappen rijpen gedurende 10 maanden, 70% in vaten, 30% in 3 of 4 jaar oude vaten. Rijping die 5 tot 8 jaar in beslag neemt.

In het glas krijgen we een mooie diep robijnrode wijn, die zorgt voor een elegante neus van mooie aroma’s van zwarte bessen en vlierbessen. In de mond een volle en geconcentreerde aanzet, zijdezachte tannines, delicate hints van zwarte bessen en kersen met een peperige en kruidige toets.

Ideale compagnon bij vlees in saus, wild en kaas.

Invoerder Domaine Brusset Les Travers 2020-Cairanne rouge : Tacos – OG VINS