Vibrant P’Ocean: 225 jaar ervaring in één bier

‘Vibrant P’Ocean’ de allereerste colab-brew van Dogfish Head Craft Brewery (US) en Brouwerij Rodenbach (BE). Dogfish Head Craft Brewery bestaat (bijna) 25 jaar en bundelt zijn krachten met de (bijna) 200-jaar oude Brouwerij Rodenbach uit België om samen ‘Vibrant P’Ocean’ uit te brengen. Vibrant P’Ocean, een ‘sour ale’ met een alcoholgehalte van 4,7% is uniek omdat het de allereerste keer is dat Rodenbach met een andere brouwerij een bier op de markt brengt.

Vibrant P’Ocean is een complexe, robijnkleurige-pittige ‘sour ale’, met smaaktoetsen van bessen en bloemige citroen, dit speciaal bier heeft een droge afrdonk. Om dit overzeese brouwsel te creëren combineerden de brouwerijen zorgvuldig twee unieke basisbieren. Rodenbach, brouwde in het Belgische Roeselare een foederbier dat twee jaar in zijn legendarische eikenhouten foeders is gerijpt, daarna begon het aan een reis van zowat 5.472 km. naar Milton, Delaware. Daar werd het gemengd met het brouwsel van Dogfish Head, gebrouwen met pilsmout, gemoute tarwe, vlierbes, vlierbloesem, citroenschijfjes en Belgische fleur-de-sel. Vibrant P’Ocean is beschikbaar in artistiek gedecoreerde blikjes van 35 cl.

Sam Calagione, oprichter van Dogfish Head: “Dogfish Head is Amerika’s nummer 1 in het brouwen van sour ales, wij zijn bijzonder vereerd om als eerste samen te kunnen werken met Rodenbach, de meest bekende brouwer van op hout gerijpte bieren van gemengde gisting. Met trots kan ik zeggen dat onze teams in gelijke mate hebben bijgedragen aan elk creatief facet van dit bier, van het brainstormen en het brouwen tot het kalibreren van deze ‘sour ale’. We hebben onze tijd genomen en gefocust op het creëren van een verrukkelijke, magische drinkervaring.”

Rudi Ghequire, meesterbrouwer van Rodenbach: “In Vibrant P’Ocean zit alles wat we van deze samenwerking hoopten, het staat symbool voor ons beider dynamisme en het wederzijds respect voor onze bieren, er komen twee culturen in samen, geïnspireerd door de oceaan die ons verbindt. Het resultaat is een innovatief en verfrissend zuur bier waaruit de jarenlange creativiteit van Dogfish Head blijkt, terwijl het trouw blijft aan het merk Rodenbach en het rijpingsproces in onze grote eiken foeders, wat Rodenbach zijn kenmerkende karakter geeft.”

Biersommelier, uitgever Bierpassie Magazine, Ben Vinken proefde: “Een ronduit prachtige verschijning! Robijnrood, dito schuim, mooie pareling, winey aroma, de vlierbloesem en citroen komen door in de smaak, het bier is mooi rond, heel verfrissend en op het einde proef je een vleugje zout. Dit is hemels, dat heb ik nog nooit maar nog nooit geproefd. Doet aan geen enkel ander bier uit de fruitbierenbranche denken, is gewoon een geweldige blend.”

Inoveren op basis van 200 jaar heritage, … cheers to the unexpected!

Sour en wild-fermented ales zijn nu de snelst groeiende stijl van ambachtelijk bier in de US, maar zowel Dogfish Head als Rodenbach produceerden en perfectioneerden deze reeds lang voordat ze als ‘cool’ werden beschouwd. Sinds de opstart in 1821 werden de bieren van de Roeselaarse brouwer al meer dan honderd keer bekroond op internationale bierconcours. Sinds de jaren ’90 mag de brouwerij zich een echt prijsbeest noemen met 2017 als een echt succesjaar, met zeventien erkenningen. “Vroeger waren er amper competities. Sinds de opkomst van de ‘craft beers’ in de Verenigde Staten willen de Amerikanen zich meten met Europese brouwers”, weet Rudi Ghequire. “Wij kiezen bewust niet de minste competities en nemen deel aan wedstrijden in heel de wereld, van Amerika tot Australië. Denk maar aan de World Beer Cup, de World Beer Awards, de European Beer Star en de Brussels Beer Challenge.”

Two ‘happy brewers’

“Het is een goed bewaard geheim dat de zuurtegraadniveaus in een vlot drinkbaar zuur bier, zoals Rodenbach Classic’, ‘SeaQuench Ale’ en nu ook ‘Vibrant P’Ocean’ de consument een heerlijke bierervaring bieden en heel verfrissend zijn”, voegt Ghequire eraan toe.

“Generaties Belgen weten dit, we zijn verheugd dat Amerikaanse consumenten de kans krijgen om te genieten van nog meer toegankelijke zure bieren van hoge kwaliteit. De samenwerking van Dogfish Head met Rodenbach is zeker een onvergetelijke ervaring ik ben zo blij dat ‘Vibrant P’Ocean’ op de markt komt en kijk ernaar uit om dit samen met Rudi en de andere medewerkers van onze brouwteams te vieren.” besluit Calagione.

In België beschikbaar: via de gespecialiseerde drankenhandel Prik&Tik www.prikentik.be en https://s-hop.be/ – In Nederland beschikbaar: B2B via www.bestelbox.nl. – B2C via www.bierenzo.nl. – https://cheers.rodenbach.be/