Vins Pirard presenteert collectie gezellige zomerwijnen

Een leuke collectie zomerwijnen uit diverse Franse regio’s moet de komende weken de zomer in eigen bubbels nog meer draagkracht en ondersteuning bieden. Tot de selectie die wijnen Pirard uitkoos behoren o.m. : Crémant d’Alsace Tradition – Domaine Muré // Rosé du Château Lastours – Gaillac // Rosé Première Côtes de Provence – Domaine Figuière // Les Roques Blanc – Domaine Jean-Marc Boillot // Blanc du Château Roquetallaide- la-Grange – Graves // Château du Roc – Castillon Côtes de Bordeaux // Plaisir rouge – Vins de France – Mas de l’Oncle // Le Petitou – Terrasse du Larzac – Mas d’Amile

Al 3 generaties lang verdedigt de familie Pirard, van vader op zoon, het werk van de ambachtelijke wijnbouwers. In 75 jaar van strenge selecties is de “huissmaak” geëvolueerd, die zich openstelt voor nieuwe terroirs en nieuwe manieren om wijn te proeven, met als enige sleutelwoord: de constante zoektocht naar authentieke wijnen.

René Muré

Toen Michel Muré zich in de 17e eeuw in Rouffach, ten zuiden van Colmar, vestigde om wijnstokken te verbouwen, stelde hij zich het grote avontuur dat hij voor zijn nakomelingen aan het voorbereiden was verre van voor… In 1935, toen hij een potentieel voor uitzonderlijke kwaliteit aanvoelde, voltooide Alfred Muré zijn eigendommen met het Clos Saint Landelin, verhoogde hij de droge stenen muren en herplantte hij de terrassen van de 12 hectaren, ideaal gezien zonnig en beschut tegen de regens. Vandaag is het zijn kleinzoon René met zijn kinderen Véronique en Thomas, de 11e en 12e generatie, die de schatten van dit monopolie op de biodynamische teelt en de weelderige omliggende terroirs hartstochtelijk uitbuiten.

Traditie Cremant d’Alsace brut – Véronique en Thomas Muré – 14,95€.

Een klassieke cuvée uitgewerkt met respect voor frisheid en lichtheid, zeer fijn en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze crémant wordt gemaakt van pinot blanc, pinot auxerrois, riesling, pinot gris en pinot noir. Ze zijn uitsluitend afkomstig uit het klei-kalksteen-terroir van de Rouffachstreek. Deze origine geeft deze Crémant d’Alsace brut zijn citrus en gele vruchtenaroma’s en zijn fijne structuur.

Familie de Faramond

De wijngaard van Château Lastours, gelegen op het eerste terras op de rechteroever van de Tarn, is beroemd om zijn bijzonder kiezelachtige en steenachtige bodems die de warmte van de dag opslaan en ‘s nachts weer afgeven. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar, waarvan een derde wit en twee derde rood, op een oppervlakte van 45 hectare.

Rosé van Château Lastours – Gaillac – 6,60€.

Op de grindgronden van Lastours komt de “Duras”, een typische rode druivensoort uit Gaillac, prachtig tot uiting als hij als rosé wordt gevinifieerd. In combinatie met Syrah behoudt hij alle frisheid en aroma’s van de druif. De mooie rosé bij uitstek: soepel, makkelijk te drinken, lekker fruitig.

Figuière – Combard familie

Magali, Delphine en François volgen hun vader Alain op aan het hoofd van het landgoed en bestendigen met trots zijn pioniersgeest. Tussen erfgoed en innovatie is Figuière een huis van traditie en vakmanschap dat met durf en creativiteit wil cultiveren met behulp van nieuwe wijnbouwtechnieken, een erfgoed dat nog steeds leeft. Tegenover het eiland Porquerolles is de wijngaard ideaal gelegen tussen de Middellandse Zee en het Maures-massief. In de gemeente La Londe les Maures beslaat het domein 85 hectare aan wijnstokken.

De wijngaard profiteert van optimale omstandigheden voor de teelt van uitzonderlijke wijnen: een van de hoogste niveaus van zonneschijn in Frankrijk, waardoor een twaalftal typisch Provençaalse druivenrassen tot volle wasdom kunnen komen. De zee, gelegen op figuurlijke hemelsbrede meters hemelsbreed van de wijnstokken, fungeert als een thermische regelaar.

Rosé première – Côtes de Provence – Domaine Figuière – 16,95€.

Zeer lichtroze gouden jurk met grijze nuances. In de neus mooie fruitige ananas, hints van abrikoos, brugnon, lychee, provencaalse kruiden, peper en nootmuskaat. Een ruime en knapperige mond, gedomineerd door aardbeien- en peperaroma’s. Harmonisch en fijn, zeer lange afdronk op specerijen en een zoute noot.

Jean-Marc Boillot

Domaine Boillot is opgericht door Jean-Marc Boillot in 1985 in Pommard, hij werkt nu met zijn kinderen Benjamin en Lydie Boillot. Domaine Boillot teelt Chardonnay, Pinot Noir en Aligoté druiven en is betrokken bij de wijnhandel, waarbij ze wijnen onder acht benamingen produceert, waaronder Volnay. De wijnen van Domaine Boillot zijn opmerkelijk regelmatig en briljant. Sinds enkele jaren produceert Jean-Marc Boillot ook cuvées op de Pic Saint Loup terroir in de Languedoc.

Les Roques Blanc – Domaine Jean-Marc Boillot – €12,50

Een weelderige, opmerkelijke wijn, en achter de zuidelijke accenten staan joviale en boterige noten. In 1998 breidde het landgoed Jean-Marc Boillot zich uit tot in de regio Languedoc-Roussillon. De wijngaard ligt in een landschap van kalkstenen kliffen en struikgewas. De bodems zijn kleiig-kalkachtig, steenachtig met filterende accenten. De verschillen in dag- en nachttemperaturen bevorderen de uitwerking van wijnen met grote finesse.

De gebroeders Guignard Bruno, Pascal en Dominique

Château Roquetaillade-la-Grange, dat eigendom is van de gebroeders Guignard, Bruno, Pascal en Dominique, is een van de familiebedrijven in de regio Graves die erin geslaagd zijn om deze veelgevraagde menselijke dimensie te behouden. De wijnen weerspiegelen perfect deze zorg voor authenticiteit en frisheid.

Château Roquetaillade-la-Grange blanc – Graves – 12,50€

Zeer mooie droge witte wijn. Vleiende neus met bloemige aroma’s, goed geconstrueerde mond. Een rasechte Graves met een uitstekende prijs/wens verhouding. Deze witte wijn die Sauvignon, Semillon en Muscadelle combineert, is zeer verleidelijk met mooie bloemige noten en een mooie volheid in de mond zonder ooit ‘zwaar’ te worden, een leuke elegantie die duidt op een know-how en een zoektocht naar finesse en aantrekkelijkheid.

Familie Florisoone  

Château Godeau, gelegen in het hart van de prestigieuze Saint-Emilion heuvels, naast illustere landgoederen zoals La Mondotte en Tertre Roteboeuf, is eind 2012 door de familie Florisoone aangekocht. Erfgenamen van een lange wijntraditie en voormalige mede-eigenaars van Château Calon Ségur, wilden Albéric en Agnès Florisoone hun passie voor het land en de wijnbouw volledig tot uitdrukking brengen door het potentieel van dit prachtige landgoed van 7 hectare te ontwikkelen. Met de hulp van hun team en Stéphane Derenoncourt als adviseur, blaast deze jonge generatie nu nieuw leven in hun wijngaard met een nieuwe impuls die bestaat uit rigoureus werk, geduldige inspanningen en een constante vraag naar uitmuntendheid, gecombineerd met een vleugje durf. Deze filosofie in combinatie met een prachtig terroir maken Château Godeau tot een van de grote erfenissen van de benaming.

Château du Roc – Castillon Côtes de Bord – 9,95€.

Deze vintage geeft de wijn een prachtige kersen- en granaatrode tint. De neus is expressief, gedomineerd door bloemige noten. In de mond is de aanzet openhartig en presenteert prachtige tannines. Gezellige lange afdronk met subtiele kruidige noten.

Fabrice Bonmarchand

Na zo’n vijftien jaar kriskras door Frankrijk te hebben gezworven, keert Fabrice Bonmarchand, bouwkundig ingenieur, terug naar zijn oorsprong, een natuur- en bodemliefhebber, om de Mas de l’Oncle een nieuwe impuls te geven. Het is een 15 hectare grote boerderij die in 2004 is opgericht en die hij in 2011 heeft overgenomen met veel ideeën en mooie projecten …

Plaisir Rouge – Vin de France – Mas de l’Oncle – 9,95€.

De Plaisir cuvée is meer gericht op finesse dan op kracht en combineert de rondheid van Merlot met de volheid van Grenache. Te ontdekken bij zomerse zonnestralen als compagnon van gegrild vlees en andere zomerbereidingen!

Amélie d’Hurlaborde

Toen Amélie werd geboren, had Papi Paul liever een kleinzoon gehad, dus gaf hij zijn kleindochter de bijnaam “Amile”. Het is deze mooie familie-anekdote die later zijn naam gaf aan Mas d’Amile.

De onverbreekbare liefde voor oude Carignan-wijnstokken en de mooie onverhoopte familiemedeplichtigheid brachten Amélie d’Hurlaborde en haar broer Sébastien ertoe zich te vestigen in het pittoreske wijndorpje Montpeyroux. In de garage van hun grootvader produceren ze hun wijnen van Vieux Cépages en AOP ranken. Warme wijnen, boordevol geschiedenis en een weerspiegeling van de terroirs die het landgoed vormen. De Mas d’Amile is een van de kleinste en nieuwste domeinen in de regio. Maar het is vooral een van de meest veelbelovende!

Le Petitou – Terrasse du Larzac AOP Mas d’Amile 2016 – €12,50

De PETITOU is een harmonieuze combinatie van Grenache, Syrah en Carignan, alle wijnranken meer dan 60 jaar oud, zonder vatrijping om een maximum aan versheid en fruit te behouden. Een zeer evenwichtige wijn die perfect past bij gegrild vlees en andere seizoensgebonden maaltijden, in een volle, royale stijl.

Pirardwijnen https://vinspirard.be/