Waan je onder de Griekse zon…

met heerlijke Griekse gerechten

 

Deliveroo spot de zomer 2022 foodtrend: Griekse keuken – Deliveroo tipt de lekkerste Griekse adresjes in ons land

Misschien is het omdat we allemaal dromen van verre zonnige bestemmingen met de vakantie in het vooruitzicht, maar de huidige #mood is totaal mediterraan. Vergeet de Libanese humus, de Aziatische bao of de Mexicaanse burito, er is een nieuwe street food trend die aan populariteit wint: Greek Street Food. Denk aan eenvoudige, maar smaakvolle gerechten waardoor je je meteen onder de Griekse zon waant! Van Souvlaki en tzatziki tot bifteki en kolokithakia. Eet smakelijk of Καλή όρεξη !

De Griekse keuken kent een rijk verleden en dat is te danken aan hun eeuwenoude cultuur. Bij hun ver ontwikkelde levensstandaard hoorde een goed leven, waarbij lekker eten van belang was. Echter betekent dit niet dat de Griekse keuken gelijk stond aan overdaad, maar wel aan eerlijke producten van het land, zoals pure olijfolie, smaakvolle tomaten en granen van het veld. Ingrediënten die je nog steeds terugvindt in de moderne Griekse keuken, die bovendien meer en meer zijn stempel drukt.

Dat Grieks eten momenteel een hoogtepunt beleeft, is geen verrassing. Deliveroo spotte de trend afgelopen jaar wanneer de bezorgservice maar liefst 65% nieuwe Griekse restaurants telde. In twee jaar tijd steeg het aantal Griekse restaurants op het platform van 30 naar 83. De meeste daarvan zijn te vinden in Brussel, maar ook in Turnhout kan je terecht voor een heerlijke portie mousaka, stifado of pita gyros.

Deliveroo klopte aan bij Elektra Catsoulis en kreeg ook van haar te horen dat de Griekse keuken hot is! Haar favoriet onder de Griekse keuken? De meze! “Als half Griekse ben ik natuurlijk niet onbekend met de Griekse keuken. En ik merk ook dat steeds meer vrienden rondom mij Griekse gerechten bestellen. Logisch! Want er is toch gewoonweg niets leuker dan overheerlijke, verse, kleine bordjes te delen met je vrienden of familie!? Alle smaken passen ook goed bij mekaar en zijn perfect te combineren – ze vullen elkaar helemaal aan. Ik hoop alvast dat andere Belgen deze zomer de Griekse keuken ontdekken en dat ze zullen genieten van de goede Griekse mezzes ! Kali orexi!”

Komt het water je al in de mond?

Ontdek hieronder de 5 Greek Street Food tips van Deliveroo die je deze zomer niet mag missen!

  1. Souvlaki : Deze populaire brochettes gemaakt van gegrild vlees (varken of kip) of groentjes zijn onmisbaar tijdens een Griekse maaltijd. Proef je favoriete souvlaki via deliveroo.be bij The Olive Street Food in Brugge, Amvrosia en Persefon in Antwerpen en bij en Stick That Meat in Brussel.
  2. Tzatziki : Less is more, dus is een heerlijk, eenvoudige tzatziki altijd een goed idee. Sommigen gebruiken de mengeling van yoghurt, komkommer, look, zout en olijfolie als dip of saus, maar anderen kunnen er niet genoeg van krijgen en drinken dit zelfs als een koude soep. We kunnen ze geen ongelijk geven! De lekkerste tzatziki scoor je via deliveroo.be bij Santorini of Poseidon traiteur in Brussel.
  3. De Griekse salade : Net zoals voor veel Griekse gerechten is de eenvoud van het recept en het gebruik van verse ingrediënten de grote kracht. En dat is net zo voor de choriatiki of Griekse Salade. Het geheim van een goede Griekse salade zit in de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt: rijpe vleestomaten, olijfolie, feta, komkommer, groene paprika, rode ui, knoflook, peper en zout en oregano. Bestel de ultieme Griekse salade via deliveroo.be bij Greek Traditional Experience by IDEA, Stick that Meat en Kriti in Brussel.
  4. Bifteki : Bifteki zijn gekruide sappige gehaktballetjes gemaakt van kruidig gehakt en gegaard boven houtskool. De burger wordt subtiel op smaak gebracht met peterselie, komijn en zelfs een vleugje munt. Extra lekker met wat tzatziki erbij! Smul van je favoriete bifteki via deliveroo.be bij Kefi Taverna in Brussel en bij Zorba de Griek in Gent.
  5. Pita : Denk je bij pita meteen aan een vettige snack? Think again! Een Griekse pita bestaat uit een iets dikker, luchtige pitabroodje met daarop groentjes en gyros, kip, halloumi of falafel. Je eet ze makkelijk uit het vuistje: ideaal tijdens een zomerse picknick. Griekse pita via deliveroo.be bij Griik Street Food in Luik, Greek Traditional Experience by IDEA, Stick that Meat en Greekit in Brussel.

Griekenland staat gelijk aan gezelligheid en samenzijn! Vandaar hebben ze er ook een aparte eet-ervaring: de meze! Een meze is dan ook letterlijk een klein hapje, dat je in combinatie met andere mezedes eet. Je kan het zien als verschillende (side)dishes die je samen serveert, waardoor je een geweldige variatie aan smaken en een levendige sfeer creëert waar de Grieken bekend om staan.