Wijn voor het kerstdiner

Het kiezen van de ultieme kerstwijn kan soms een hele opgave lijken. Want gaat u voor rood of wit? Fruitig of aards? Één of juist meerdere wijnen? Voordat u wordt overweldigd door het gigantische wijnaanbod en de nog grotere hoeveelheid wijn en spijs combinaties willen we u graag een eindje op weg helpen met een aantal tips. Lees gauw verder om erachter te komen hoe u het beste de perfecte wijn voor uw kerstdiner selecteert.

Bepaal wat u serveert 
Voor we beginnen met het kiezen van de wijnen is het handig om te weten wat u op tafel zet met kerst. Wanneer u dit weet kunt u namelijk aan de slag met het afstemmen van de juiste wijn(en). Of u nu gaat voor vlees, vis of vegetarisch, extra feestelijk is het om per gang een bijpassende wijn te selecteren. Bepaal daarom eerst wat u met kerst gaat eten dit jaar.

Stem de smaken op elkaar af 
Besloten wat u serveert? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de wijnen. Afhankelijk van of u vlees, vis of vegetarisch eet, welke saus u erbij serveert en wat de eventuele bijgerechten zijn is er alsnog veel keuze. Het belangrijkste om op te letten is dat de wijn en het gerecht elkaar niet overstemmen. Een stevig stuk biefstuk kan bijvoorbeeld prima samengaan met een tevens stevige Cabernet Sauvignon of Pinot Noir, maar schenkt u deze wijn bij een frisse salade dan zullen de smaken van de salade in het niet doen bij de stevige smaken van de wijn. Ga in dat geval juist voor een frisse en droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chenin Blanc.

Bepaal de meest aanwezige smaak 
Naast dat de wijn en het gerecht elkaar niet mogen overstemmen is het ook goed om te kijken welke smaak het meest aanwezig is. Men denkt vaak dat een wijn aan het vlees of de vis gekoppeld moet worden. Maar serveert u een gerecht met een saus, dan zal de smaak van de saus hoogstwaarschijnlijk de boventoon voeren. Serveert u bijvoorbeeld een mooi stuk vis met een romige saus? Kies dan een rijke, boterachtige Chardonnay. En staat er eend op het menu met een fruitige saus? Ga dan voor een soepele rode wijn uit bijvoorbeeld de Rhône.

Geen paniek
Is kerst bijna aangebroken en heeft u nog geen idee wat u moet eten, laat staan welke wijn u serveert? Dan kunt u ook altijd een wijnpakket bestellen met daarin verschillende wijnen. Op basis van de wijnen in het pakket kunt u vervolgens bepalen welke gerechten daar goed bij smaken.